Rusijoje priešais ministerijos pastatą susidegino žurnalistė

Vienos nepriklausomos Rusijos naujienų svetainės redaktorė penktadienį susidegino po policijos reido, surengto atliekant tyrimą prieš vieną opozicijos grupę, informavo jos tinklalapis.

​Penktadienį Rusijoje, Žemutiniame Naugarde, priešais Vidaus reikalų ministerijos miesto padalinio pastatą susidegino žurnalistė Irina Slavina.<br>Soc. tinklo „Facebook“ nuotr.
​Penktadienį Rusijoje, Žemutiniame Naugarde, priešais Vidaus reikalų ministerijos miesto padalinio pastatą susidegino žurnalistė Irina Slavina.<br>Soc. tinklo „Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2020, 5:56 PM, atnaujinta Oct 2, 2020, 8:32 PM

Žemutiniame Naugarde įsikūręs portalas „Koza.Press“ patvirtino, kad jo vyriausioji redaktorė Irina Slavina „padegė save priešais policijos būstinę“.

Miesto tyrėjai vėliau savo pranešimu patvirtino žurnalistės mirtį ir nurodė, kad buvo rastas jos kūnas su „terminių nudegimų ženklais“. Vis dėlto tyrėjai teigė „neturintys pagrindo“ sieti I. Slavinos mirties su policijos reidais, nes ji tebuvo vykdomo tyrimo liudininkė.

Kelios valandos prieš mirtį žurnalistė per „Facebook“ parašė: „Prašau dėl mano mirties kaltinti Rusijos Federaciją.“

Per socialinius tinklus išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip ji padegė save sėdėdama ant suolelio.

I. Slavinos tinklalapis užsiimdavo žurnalistiniais tyrimais ir nušviesdavo prezidento Vladimiro Putino oponentų veiklą, penktadienį sakė jos draugai ir šalininkai. Toks darbas yra retas dalykas Rusijos provincijos žiniasklaidoje, patiriančioje vietos tarnybų spaudimą.

Redaktorė „mirė nuo žaizdų“, nurodė portalas ir pridūrė, kad šią informaciją patvirtino I. Slavinos vyras. Kiek vėliau tinklalapis tapo nebeprieinamas.

Dėl žurnalistės žūties jos kolegos ir aktyvistai skelbė užuojautos ir pagarbos pareiškimus. Žmogaus teisių advokatas Pavelas Čikovas per platformą „Telegram“ rašė, kad jam dukart teko dirbti su I. Slavina, kai ji buvo apkaltinta nepagarba valdžios institucijoms ir melagienų skelbimu.

I. Slavina ketvirtadienį per socialinius tinklus rašė, kad policija ir federalinės gvardijos pareigūnai anksti ryte įsiveržė į jos butą.

Anot jos, pareigūnai ieškojo įkalčių, siejančių su opozicijos judėjimu „Atviroji Rusija“, finansuojamu Kremliaus kritiko Michailo Chodorkovskio ir valdžios laikomo „nepageidaujamu“. Ši organizacija įtariama finansavusi protestus Žemutiniame Naugarde.

„Aš nieko nebeturiu“, – teigė žurnalistė ir pridūrė, kad policija konfiskavo jos kompiuterinę įrangą, taip pat nešiojamuosius kompiuterius ir telefonus, priklausančius jos vyrui ir dukrai.

„Nebeturiu gamybos priemonių“, – pridūrė I. Slavina.

Opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, tebegydomas Berlyne po apnuodijimo Rusijoje, anot vokiečių gydytojų, kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, pareiškė, kad I. Slavinos mirtis yra „siaubingas“ įvykis.

„Pasitelkus politinius kaltinimus Slavinai buvo sufabrikuota baudžiamoji byla. Vakar jos namuose buvo atlikta krata – išlaužtos durys, konfiskuoti kompiuteriai“, – rašė jis.

„Akivaizdu, kad ją privedė prie savižudybės“, – pabrėžė A. Navalnas.

Vietos naujienų portalas NN.ru pranešė, kad vienoje Žemutinio Naugardo gatvėje žmonės susirinko pagerbti I. Slavinos atminimo. Vienas vyras laikė plakatą su užrašu „Valstybė žudo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.