Neįtikėtinas atradimas: lenkų narai aptiko seniai pradingusį Gintaro kambarį?

Narai laive nufilmavo karinę techniką bei daugybę dėžių, tačiau detalesnius tyrimus dėl prasidėjusių rudeninių audrų buvo priversti nukelti kitam pavasariui.

Lenkų narai Baltijos dugne rado, kaip jie mano, vokiečių garlaivio<br>„Baltictech“ nuotr.
Lenkų narai Baltijos dugne rado, kaip jie mano, vokiečių garlaivio<br>„Baltictech“ nuotr.
Gintaro kambarys. Ketvirtojo dešimtmečio nuotr.
Gintaro kambarys. Ketvirtojo dešimtmečio nuotr.
Tikrasis Gintaro kambarys. Autochrominė A.Zejesto nuotr. 1917 m.
Tikrasis Gintaro kambarys. Autochrominė A.Zejesto nuotr. 1917 m.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Oct 7, 2020, 9:12 PM, atnaujinta Oct 8, 2020, 12:14 PM

„Žinant, kad Gintaro kambarys buvo išgabentas laivu ir turint omenyje, kad „Karlsruhe“ plukdė didelį slaptą krovinį, yra dideli šansai, jog atradome tai, ko ieškojome“, – žiniasklaidai pareiškė naras Tomaszas Zvara.

Ekspertai neatmeta galimybės, kad Gintaro kambarys gali būti laive, tačiau primena, kad nėra tvirtų įrodymų, kad jis buvo išgabentas laivu. Rusijos kariuomenės vadai spėjo, kad Gintaro kambarys galėjo sudegti per Karaliaučiaus bombardavimus, tačiau neatmetė galimybės, kad jį vokiečiai sugebėjo anksčiau slapta išgabenti.

Gintaro kambarį Prūsijos karaliaus Frydrycho l užsakymu pagamino Vokietijos ir Danijos meistrai, o dirbinys 1716 metais buvo padovanotas Rusijos carui Petrui l. Šis dirbiniais įsakė išpuošti pokylių salę, kurią papildomai apstatė veidrodžiais ir perlamutru inkrustuotomis grindimis.

Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui Vokietija atsiėmė legendinį kambarį ir pervežė jį į Karaliaučių. Iš pradžių čia jį išstatė viešai apžiūrai, o vėliau, artėjant Rusijos kariuomenei paslėpė ir galimai išgabeno kitur.

Gintaro kambario likimas apaugo įvairiomis legendomis, jis buvo ieškomas įvairiose vietose, tačiau kol kas aptikti pėdsakų taip ir nepavyko.

„Karlsruhe“ buvo vienas iš daugybės laivų, dalyvavęs vokiečių civilių asmenų be kariškių evakuacijos iš Rytų Prūsijos operacijoje „Hanibalas“. Tai buvo bene didžiausia istorijoje jūrinės evakuacijos operacija, jos metu į Vokietiją bei Daniją buvo perplukdyta apie pusantro milijono pabėgėlių.

„Karlsruhe“ išplaukė 1945 metų balandžio 12 dieną su 1083 pabėgėliais bei laivo įgulos nariais, ir 360 tonų krovinių. Kitą rytą į laivą pataikė bomba, o iš jo išsigelbėjo tik šimtas žmonių.

Naras T.Zvara atskleidė, jog jų paieškos grupė turėjo rusų lakūnų, numetusių bombas į minėtą laivą ir jį nuskandinusių, skrydžio žemėlapį. Be to, narai buvo išanalizavę „Karlsruhe“ lydėjusių kelių kitų laivų maršrutus.

Nuskendusio laivo teko ieškoti dvidešimties kvadrartinių kilometrų plote, kuriame povandeniniai zondai dvidešimt dviejose vietose rado laivų liekanų. Bombai pramušus laivą, „Karlsruhe“ nuskendo per tris minutes, ir nusileidusi laivo priekiu smigo į dugną.

Dėl to laivo priekis susilankstė, įsmigo į dumblą, o visi kroviniai irgi chaotiškai sukrito į priekį ir apsidengė dumblu. T.Zvara viliasi, jog dėžėse yra Gintaro kambarys, o jų atradimas bus įrašytas į istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.