Nobelio premijos laureatų atradimas padėjo išgelbėti milijonus žmonių

Vakar prasidėjo Nobelio premijų laureatų paskelbimo savaitė. Medicinos srities premijos laureatais buvo paskelbti trys mokslininkai, kurie atrado hepatito C virusą ir padėjo pasauliui su juo kovoti.

 Šįkart įvertinti amerikiečiai Harvey J.Alteris ir Charlesas M.Rice’as bei britas Michaelas Houghtonas. Jie prisidėjo prie hepatito C viruso atradimo ir pagalbos pasauliui kovojant su juo.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Šįkart įvertinti amerikiečiai Harvey J.Alteris ir Charlesas M.Rice’as bei britas Michaelas Houghtonas. Jie prisidėjo prie hepatito C viruso atradimo ir pagalbos pasauliui kovojant su juo.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2020, 5:40 PM

Medicinos pasaulyje niekas nemanė, kad šių metų Nobelio premija šioje srityje gali būti skirta su koronavirusu susijusiems atradimams. To priežastis paprasta – premijos įprastai skiriamos už laiko patikrintus atradimus.

Šįkart įvertinti amerikiečiai Harvey J.Alteris ir Charlesas M.Rice’as bei britas Michaelas Houghtonas. Šie trys mokslininkai prisidėjo prie hepatito C viruso atradimo ir pagalbos pasauliui kovojant su juo.

Nobelio premijų teikimo komisija tvirtino, jog šis atradimas išgelbėjo milijonus žmonių ir turi nemažai bendra su šiandiene pandemija, nes ligos sukėlėjo atpažinimas yra kritinis momentas šioje kovoje.

Švedijos karališkojo instituto Nobelio komisijos atstovas Thomas Perlmannas tvirtino, kad hepatito C virusas yra maras, kuris paveikė milijonus žmonių.

Pasaulio sveikatos organizacija skaičiuoja, kad pasaulyje daugiau kaip 70 mln. žmonių yra užsikrėtę hepatitu C.

Ekspertai teigia, kad kasmet apie 400 tūkst. žmonių miršta nuo viruso paskatintos kepenų cirozės arba kepenų vėžio.

Mokslininkų atradimas padarytas trimis etapais. H.A.Alteris praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje pacientų kraujyje aptiko nežinomą virusą. Vėliau M.Houghtono veikla padėjo klonuoti virusą ir sukurti serologinį tyrimą. C.M.Rice’as įrodė, kad šis virusas vienas gali sukelti kepenų uždegimą.

„Dėl jų atradimo tapo įmanoma sukurti itin jautrius virusą aptinkančius kraujo testus, kurie padėjo pagerinti pasaulio sveikatos būklę“, – tvirtino Nobelio komiteto atstovai.

Trys mokslininkai tarpusavyje pasidalins 10 mln. Švedijos kronų (955 tūkst. eurų) premiją.

Šiandien bus paskelbti fizikos, trečiadienį – chemijos, ketvirtadienį – literatūros, penktadienį – taikos, pirmadienį – ekonomikos Nobelio premijų laureatai.

Dėl koronaviruso pandemijos šiemet buvo atšauktas premijų ir medalių teikimo renginys.

Šventę transliuos televizija, o apdovanojimai laureatams bus įteikti jų namuose.

Parengta pagal „The Guardian“ ir CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.