Susitikime su rinkėjas Floridoje D. Trumpas teigė, jog yra pasirengęs perduoti valdžią, bet tikisi laimėti rinkimus

Donaldas Trumpas ketvirtadienį kovingai gynė savo atsaką į COVID-19, o jo varžovas rinkimuose Joe Bidenas pademonstravo visai kitokį stilių ir apkaltino prezidentą „nieko“ nedarant, kad pandemija baigtųsi.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirengęs perduoti valdžią, bet tikisi iškovoti pergalę rinkimuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirengęs perduoti valdžią, bet tikisi iškovoti pergalę rinkimuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-16 08:29, atnaujinta 2020-10-16 09:01

Abiejų varžovų pasirodymai buvo suplanuoti tuo pačiu metu per skirtingas televizijas. J. Bidenas pateikdavo neefektingus, empatiškus, dažnai nuodugnius atsakymus rinkėjams, o D. Trumpas ugningai gynė savo darbą JAV prezidento poste.

D. Trumpas, kuris prieš lapkričio 3-iąją įvyksiančius rinkimus pagal populiarumą atsilieka nuo J. Bideno, ypač didelio spaudimo sulaukė dėl koronaviruso, jau nusinešusio per 217 tūkst. amerikiečių gyvybių ir smarkiai paveikusio ekonomiką.

Pandemijos pabaiga jau „visai arti“, su jam įprastu optimizmu tvirtino D. Trumpas, nors didelėse JAV dalyse naujų COVID-19 atvejų sparčiai daugėja.

Tačiau per televizijos NBC Majamyje surengtą D. Trumpo atsakinėjimo į klausimus renginį atkakliai spaudžiant vedėjui, prezidentas greit susierzino, ypač paklaustas apie savo ankstesnius vangius pasmerkimus, nukreiptus prieš šalies dešiniojo sparno ekstremistų grupes.

D. Trumpas atsisakė pasmerkti sąmokslo teorijų judėjimą „QAnon“, teigiantį , kad D. Trumpas kariauja slaptą karą su pasauline liberalia Šėtoną garbinančių pedofilų sekta.

„Nieko nežinau apie „QAnon“, – pareiškė D. Trumpas ir toliau gyrė „prieš pedofiliją nukreiptą“ šios neaiškios grupės poziciją.

Prezidentas ramiau atsakė į virtinę mažiau opių auditorijos užduotų klausimų. Vienas auditorijoje buvęs žmogus sukėlė plojimus, pasakęs D. Trumpui: „Jūsų nuostabi šypsena.“

Susitikime su rinkėjas Floridoje D. Trumpas teigė, jog yra pasirengęs perduoti valdžią, bet tikisi laimėti rinkimus

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirengęs perduoti valdžią, bet tikisi iškovoti pergalę lapkričio pradžioje įvyksiančiuose rinkimuose.

„Taikus valdžios perdavimas – aš tikrai to noriu. Bet aš nenoriu perduoti valdžios, kadangi noriu nugalėti“, – sakė Baltųjų rūmų šeimininkas.

Čia jis vėl užsipuolė savo politinius oponentus demokratus. „Jūs ir jie kalbate apie taikų valdžios perdavimą!.. Aš sugaišau pusketvirtų metų, gindamasis nuo šių maniakų“, – susierzinęs pareiškė D. Trumpas, kai diskusijos vedėja – NBC žurnalistė Savannah Guthrie – ėmė jį atkakliai klausinėti šia tema.

Anksčiau D. Trumpas neatmetė galimybės, kad Amerikos prezidento rinkimų baigtį gali nulemti tik šalies Aukščiausiasis teismas. Baltųjų rūmų šeimininkas pastaraisiais mėnesiais ne kartą kritikavo balsavimo paštu metodą, kurį demokratai siūlo plačiai taikyti per rinkimus dėl pandemijos. Šis būdas neleidžia tiksliai ir operatyviai susumuoti balsavimo rezultatų, įsitikinęs D. Trumpas. Jis aiškino turįs omenyje didžiulio klastojimo grėsmę.

D. Trumpas teigia neturįs didelių skolų Rusijos ir kitų šalių bankams

JAV prezidentas Donaldas Trumpas neigia pranešimus, kad jo šeimai priklausanti kompanija „Trump Organization“ gali turėti didelių skolų Rusijos ir kitų šalių bankams.

„Ne, aš nesu skolingas Rusijai pinigų. Tai vadinama hipoteka. Aš jums pranešiu, kam esu skolingas, kad ir kokia nedidelė suma būtų“, – sakė jis ketvirtadienio vakarą per susitikimą su rinkėjais Majamyje, Baltųjų rūmų šeimininkas nepatikslino, iš ko jis gavo hipotekinių kreditų.

D. Trumpas pakomentavo anksčiau žiniasklaidoje pasirodžiusias publikacijas, kad jo šeimos kompanija turi 421 mln. dolerių skolų. „Tie skaičiai, kuriuos jie paskelbė, neteisingi“, – sakė JAV prezidentas. „Mano skolos labai, labai mažos“, – pabrėžė jis. „Ką reiškia tie 400 mln. dolerių palyginti su mano aktyvais?“ – pridūrė Amerikos vadovas.

D. Trumpo politiniai oponentai dar nuo praėjusių JAV prezidento rinkimų reikalauja, kad jis pateiktų mokesčių deklaracijas. Baltųjų rūmų šeimininkas įvairiomis dingstimis atsisako tai padaryti.

„Pagieža neveikia“

J. Bideno pasirodymas per konkuruojančią televiziją ABC, priešingai, atspindėjo jo stabilią, bet iš esmės neryškią kampaniją. Buvęs viceprezidentas žadėjo sutaikyti abi partijas susiskaldžiusiame Vašingtone, taip pat griežtai kritikavo D. Trumpo indėlį kovojant su koronavirusu.

„Yra daugiau kaip 210 tūkst. mirusių žmonių, o ką daro jis? Nieko. Jis vis tiek nenešioja kaukių“, – per renginį Filadelfijoje apie D. Trumpą sakė J. Bidenas.

Šalyje tęsiantis dideliam politiniam susipriešinimui J. Bidenas žadėjo gerinti atmosferą. „Pagieža neveikia, – sakė jis. – Turime pakeisti savo bendravimą vieni su kitais.“

„Jei būsiu išrinktas prezidentu, pirmiausia – ir tai ne pokštas – paimsiu telefoną, paskambinsiu jiems [politiniams oponentams] ir pasakysiu: „Susitikime“, – tvirtino jis.

J. Bidenas ne kartą grįžo prie vienybės temos ir sakė, kad būtų prezidentas visiems amerikiečiams, įskaitant tuos, kurie balsavo prieš jį.

„Turime pagydyti šią šalį, – sakė jis. – Jei būsiu išrinktas prezidentu, negirdėsite, kad puldinėčiau rases, negirdėsite, kad skaldyčiau; stengiuosi vienyti.“

Rodydamas pagarbą auditorijai, J. Bidenas po televizinio renginio pabaigos dar pusvalandžiui pasiliko ant pakylos, kad atsakytų į papildomus klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.