Turkija žada „teisinius, diplomatinius veiksmus“ dėl „Charlie Hebdo“ karikatūros

Turkija trečiadienį pažadėjo imtis „teisinių ir diplomatinių veiksmų“ dėl turkų prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą pašiepiančios karikatūros prancūzų satyriniame savaitraštyje „Charlie Hebdo“.

Prancūzijos vadovas pateko į musulmoniškosios Turkijos nemalonę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vadovas pateko į musulmoniškosios Turkijos nemalonę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vadovas pateko į musulmoniškosios Turkijos nemalonę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vadovas pateko į musulmoniškosios Turkijos nemalonę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vadovas pateko į musulmoniškosios Turkijos nemalonę.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vadovas pateko į musulmoniškosios Turkijos nemalonę.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vadovas pateko į musulmoniškosios Turkijos nemalonę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vadovas pateko į musulmoniškosios Turkijos nemalonę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 28, 2020, 2:21 PM, atnaujinta Oct 28, 2020, 2:36 PM

„Užtikriname savo žmones, kad bus imtasi būtinų teisinių ir diplomatinių veiksmų prieš šią karikatūrą“, – sakoma Turkijos prezidentūros pareiškime.

Netrukus Ankaros prokuratūra pradėjo „oficialų tyrimą“ dėl „Charlie Hebdo“ publikacijos, pranešė Anatolijos naujienų agentūra.

„Charlie Hebdo“ trečiadienio numerio pirmajame puslapyje išspausdinta karikatūra išprovokavo pasipiktinimo bangą musulmoniškoje Turkijoje, kurios santykiai su Prancūzija tampa vis labiau įtempti.

Karikatūra vaizduoja tik marškinėlius ir trumpikes vilkintį Turkijos lyderį, rankoje laikantį alaus skardinę ir kita ranka pakėlusį moters su hidžabu sijoną, kad būtų matyti jos nuogi sėdmenys.

„Jergutėliau, pranašas!“ – sako karikatūros personažas, o jos pavadinimas skelbia: „Erdoganas: privačioje aplinkoje jis labai komiškas.“

Turkijos prezidentūra pasmerkė savaitraščio „provokacinius veiksmus bei apgailėtiną karikatūrą“ ir pridūrė, kad šis leidinys tėra „tamsus priešiškumo turkams ir islamui liūnas, į kurį kasdien vis giliau grimzta Europa“.

Pats R. T. Erdoganas pareiškė „nematąs reikalo kažką sakyti niekšams, taip įžeidinėjantiems mano mylimą pranašą“, o karikatūrą pavadino „šlykščiu išpuoliu“.

Karikatūra buvo publikuota pastaruoju metu smarkiai paaštrėjus įtampai tarp Turkijos ir Prancūzijos, nesutariančių dėl virtinės tarptautinių problemų.

Prie įtampos dvišaliuose santykiuose prisidėjo ir polemika dėl Prancūzijos politikos musulmonų atžvilgiu, kurią dar sustiprino spalio 16 dieną įvykdytas brutalus prancūzo istorijos mokytojo, per pamoką apie saviraiškos laisvę parodžiusio mokiniams pranašą Muhammadą vaizduojančių karikatūrų, nužudymas.

R. T. Erdoganas prisijungė prie raginimų boikotuoti prancūziškas prekes ir sakė, kad Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui vertėtų „pasitikrinti psichiką“ dėl jo aštrios retorikos apie radikalų islamą.

Reaguodama Prancūzija atšaukė savo ambasadorių Ankaroje konsultacijoms.

2015 metais islamistai „Charlie Hebdo“ redakcijoje nušovė 12 žmonių, kai žurnalas publikavo kontroversiškas pranašo Muhammado karikatūras. Pranašo atvaizdus islamas griežtai draudžia.

Malyje teisiamas džihadistas: 2015-ųjų ataka buvo kerštas už „Charlie Hebdo“ karikatūras

Malyje teisiamas džihadistas iš Mauritanijos trečiadienį teismui pasakė, kad klubą Bamake 2015 metais atakavo keršydamas už prancūzų satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ paskelbtas pranašo Muhammado karikatūras.

Per tą išpuolį užpuolikams šaudant Malio sostinės bare ir restorane „La Terrasse“ žuvo penki žmonės: prancūzas, belgas ir trys maliečiai.

„Mes ją įvykdėme, „al Mourabitoune“, – paminėdamas vieną džihadistų grupę sakė Fawazas Ould Ahmedas, dar vadinamas „Ibrahimu 10“.

„Mums ne gėda, mes didžiuojamės. Tai buvo kerštas už pranašą po to, ką jie padarė „Charlie Hebdo“, už nuotraukas, karikatūras“, – pareiškė jis.

„Ir, deja, tai nesibaigė. Tai vis dar tęsiasi“, – sakė F. Ould Ahmedas, tikriausiai turėdamas galvoje Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono komentarus po prancūzų mokytojo nužudymo, kuriais ginama teisė pasijuokti iš religijų.

Istorijos mokytojas Samuelis Paty spalio 16 dieną prie savo mokyklos netoli Paryžiaus buvo nužudytas dėl to, kad per pamoką apie saviraiškos laisvę parodė mokiniams pranašą Muhammadą vaizduojančių karikatūrų.

F. Ould Ahmedas, kaip manoma, yra liūdnai pagarsėjusio vienaakio alžyriečių džihadisto Mokhtaro Belmokhtaro pavaduotojas.

Jis kaltinamas asmeniškai šaudęs į aukas iš automato.

F. Ould Ahmedas sakė, kad nuėjo į klubo tualetą užsidėti gobtuvo ir išsitraukti kalašnikovo, o tada „šaudė į nugarą vienam baltajam vyrui“.

„Šie žmonės to nusipelno, – sakė jis. – Niekada nesigailėjau.“

Kaltinamasis sakė nustebęs, kad po atakos netrukdomas galėjo grįžti namo taksi.

F. Ould Ahmedas ir dar du vyrai, Malio piliečiai Sadou Chaka ir Abdoulbaki Abdramane'as Maiga, yra apkaltinti dėl atakos „La Terrasse“ ir dėl incidento 2015 metų lapkritį, kai 190 kambarių viešbutyje „Radisson Blu“ įkaitais buvo paimti svečiai ir darbuotojai. Per viešbučio apsiaustį žuvo 20 žmonių, įskaitant 14 užsieniečių.

„Radisson Blu“ užpuolimo organizavimu kaltinamą F. Ould Ahmedą 2016 metų balandį Malio policija areštavo Bamake, į kurį jis savaite anksčiau buvo atvykęs parengti tolesnių atakų, sakė tyrimui artimas šaltinis.

2015 sausį ginkluoti islamistai Paryžiuje „Charlie Hebdo“ redakcijoje už pranašo Muhammado karikatūrų publikavimą nužudė 12 žmonių.

Bamake vykstantis teismas yra retas dalykas Sachelio regione, kur silpnos ir neturtingos valstybės grumiasi su kruvinu džhadistų sukilimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?