Valdžios sprendimas šokiravo lenkus: per Vėlines uždarė kapines, o dėl kilusių bėdų apkaltino protestuotojas

Tokių neramių Vėlinių kaip šiais metais lenkai teigia nepamenantys. Vyriausybė visą savaitę žmonių prašė saugotis ir atidėti kapinių lankymą, tačiau sprendimas trims dienoms jas uždaryti šokiravo daugelį.

Kapinės savaitgalį Lenkijoje buvo uždarytos.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kapinės savaitgalį Lenkijoje buvo uždarytos.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kapinės savaitgalį buvo uždarytos, tad žmonės žvakutes degė prie jų vartų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kapinės savaitgalį buvo uždarytos, tad žmonės žvakutes degė prie jų vartų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kapinės savaitgalį buvo uždarytos, tad žmonės žvakutes degė prie jų vartų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kapinės savaitgalį buvo uždarytos, tad žmonės žvakutes degė prie jų vartų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kapinės savaitgalį buvo uždarytos, tad žmonės žvakutes degė prie jų vartų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kapinės savaitgalį buvo uždarytos, tad žmonės žvakutes degė prie jų vartų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kapinės savaitgalį buvo uždarytos, tad žmonės žvakutes degė prie jų vartų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kapinės savaitgalį buvo uždarytos, tad žmonės žvakutes degė prie jų vartų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai „Lietuvos rytui", Varšuva

2020-11-03 22:14

Religingi ir tradicijas vertinantys lenkai negalėjo patikėti, kad ant artimųjų kapų nunešti gėlių ir uždegti žvakių negalės nei spalio 31, nei lapkričio 1 ir 2 dieną.

Juolab kad tuo metu šalyje, nepaisant draudimų būriuotis daugiau kaip 5 asmenims, kasdien vyko masinės moterų protesto demonstracijos dėl abortų įstatymo sugriežtinimo.

Nepaisydami vyriausybės raginimo likti namuose ir radikalių nacionalistų gąsdinimų, penktadienį Varšuvoje protestavo per 100 tūkst. žmonių. Tai buvo gausiausia demonstracija šalyje po komunistinės eros žlugimo prieš trisdešimt metų.

Policija elgėsi pavyzdingai

Nacionalistai kartu su futbolo chuliganais tesėjo pažadą ir keliose vietose apmėtė eitynes petardomis, apspardė moteris ir apipurškė jas ašarinėmis dujomis. Nukentėjo ir buvęs vidaus reikalų ministras Bartlomiejus Sienkiewiczius, kuris naiviai bandė sugėdinti agresorius.

Policija per šią demonstraciją elgėsi pavyzdingai – tramdė ne protestuojančias moteris ir mergaites, o jas puldinėjančius nacionalistus, 37 iš jų suėmė.

Per ankstesnius protestus pasitaikė, kad policininkai į moteris purškė ašarines dujas, stumdė jas, vertė ant žemės, suiminėjo.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ teigimu, policininkų profsąjunga nepakluso vyriausybės spaudimui elgtis griežčiau su demonstrantais.

Kai kuriuose miestuose per protestus policininkai demonstratyviai pasidėjo ant žemės savo šalmus bei skydus ir draugiškai mojavo protestuotojams.

Teisingumo ministrui Zbigniewui Ziobrai nurodžius prokurorams kelti bylas streikų organizatorėms, kelios teisininkų organizacijos pranešė, kad nemokamai jas gins teismuose.

Ne visi spėjo išeiti

Byla greičiausiai gresia ir Peremislio miesto merui Wojciechui Bakunui, kuris nepakluso premjero Mateuszo Morawieckio nurodymui uždaryti kapines. Meras pareiškė, jog premjero įsakyme nebuvo nurodyta, kad per tas tris dienas negali būti laidojami žmonės, tad kapines nurodė palikti atviras.

Dar gudriau pasielgė Ksaveruvo kunigas – jis kapines pervadino kapinių parku ir paskelbė, jog parkui negalioja premjero draudimas nesilankyti. Kilus pasipiktinimui Lodzės vyskupas atšaukė kapinių pervadinimą parku ir nurodė vartus uždaryti.

Premjeras M.Morawieckis visoje Lenkijoje kritikuojamas, jog įsakymą, kad kapinės nuo šeštadienio bus uždaromos, paskelbė tik penktadienio vidurdienį.

Po šio pranešimo daugybė žmonių penktadienį spruko iš darbo ir užplūdo kapines, kur susidarė milžiniškos grūstys.

Keliose vietovėse penktadienį kapines uždarius 22 val. netrukus teko kviesti policiją, kad ji atidarytų vartus, nes ne visi žmonės spėjo palikti teritoriją.

Netyčia atskleidė planą

Kapinių uždarymas labiausiai papiktino gėlių pardavėjus, kurie pranešė ketinantys teikti ieškinius valdžiai dėl nuostolių atlyginimo.

Varšuvos, Gdansko, Poznanės ir dar kelių miestų vadovams pranešus, kad supirks chrizantemas iš gėlių prekeivių, M.Morawieckis pranešė, jog vyriausybė skirs 180 mln. zlotų (39 mln. eurų) gėlių prekeivių patirtiems nuostoliams atlyginti.

Spėliones, kodėl sprendimas uždaryti kapines buvo priimtas taip vėlai, netyčia atskleidė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) seimūnė Violetta Porowska.

Ji savo „Facebook“ paskyroje parašė, kad dėl naujų užsikrėtimų COVID-19 bus kalta ne artimųjų kapus leidusi lankyti vyriausybė, o moterų protestų dalyviai ir juos remianti opozicija.

„Newsweek“ teigimu, tapo aišku, jog vyriausybė taip bando nuslėpti, kad nebuvo pasiruošusi antrajai pandemijos bangai.

Tokius TTP planus atskleidė ir valstybinė televizija TVP.

Ji ėmė gąsdinti, kad dėl moterų streikų ir gausėjančių susirgimų COVID-19 sveikatos apsaugai teks skirti daugiau lėšų.

Todėl greičiausiai reikės apkarpyti socialinę paramą vaikams, neįgaliesiems, o pensininkams nebebus mokama trylikta pensija. „Newsweek“ spėja, kad taip TTP siekia visuomenę nuteikti prieš protestuotojus, nes išsigando demonstracijų masto ir sumažėjusio partijos populiarumo.

Ragina neiti protestuoti

Firmos IBRIS atlikta sociologinė apklausa parodė, jog 70 procentų lenkų nori, kad TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis būtų atstatydintas iš vicepremjero pareigų.

J.Kaczynskio raginimą ne policininkams, bet nacionalistų būriams eiti ginti bažnyčių sukritikavo teisininkai, politologai, buvę prezidentai ir net buvę kariuomenės vadai.

Priminta, kad įtūžusios moterys mišias sutrikdė tiktai 22 bažnyčiose, nors jų šalyje yra net 11 tūkst.

Oficialią Bažnyčios poziciją paviešino Vyskupų konferencija – pranešė, kad katalikai neturi dalyvauti abortų draudimą smerkiančiuose protestuose, nes „tikintiesiems tai yra nuodėmė“.

Kitokią poziciją užėmė protestantiškos bažnyčios – jos pareiškė, kad abortai nėra gerai, tačiau pritarė moterų teisei pačioms spręsti savo likimą.

Pandemija iš Europos trauktis nesiruošia

COVID-19 toliau nepaleidžia nei Lenkijos, nei kitų šalių. Pirmadienį buvo pranešta, kad Lenkijoje užfiksuota 15,5 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Šeštadienį šalyje užfiksuotas naujas užsikrėtimų rekordas – 21 897 atvejai.

Skelbiama, kad Europoje dėl COVID-19 į ligonines guldomų žmonių skaičius daugybėje šalių pasiekė rekordinį lygį. Čekijoje 100 tūkst. gyventojų tenka 62 į ligoninę paguldyti COVID-19 pacientai. Rumunijoje šis rodiklis siekia 57, o Lenkijoje – 39.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas šeštadienio vakarą paskelbė, kad Anglijoje artimiausiu metu bus įvedamas visuotinis mėnesio karantinas. Tokį sprendimą teko priimti ekspertams perspėjus, kad pakopinė smulkesnių karantinų strategija nepadeda mažinti naujų COVID-19 atvejų skaičiaus. B.Johnsonas pranešė, kad nauji apribojimai įsigalios nuo ketvirtadienio.

Slovakijoje sėkmingai vykdoma visų vyresnių nei 10 metų gyventojų patikra dėl COVID-19. Skelbiama, kad vien šeštadienį buvo patikrinta beveik pusė šalies gyventojų. COVID-19 diagnozuota apie 1 proc. tirtų asmenų, arba 28 850 žmonių. Jie turės izoliuotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?