Sudanas gali sulaukti iki 200 000 pabėgėlių iš Etiopijos

Sudanas gali sulaukti iki 200 000 pabėgėlių, bėgančių nuo kruvino konflikto Etiopijos šiauriniame Tigrėjaus regione, praneša pareigūnai, pasirodžius pranešimų apie sunkėjančią civilių padėtį nuo pasaulio atskirtame regione.

 Sudanas gali sulaukti iki 200 000 pabėgėlių iš Etiopijos.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Sudanas gali sulaukti iki 200 000 pabėgėlių iš Etiopijos.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2020, 4:54 PM

Mažiausiai 6 000 žmonių jau kirto Sudano sieną.

Tigrėjaus regione prie duonos parduotuvių susiformavo ilgos žmonių eilės, o sunkvežimiai su produktais yra įstrigę prie regiono sienų, naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovas šioje šalyje.

„Norime kuo greičiau gauti humanitarinę prieigą, – nurodė Sajjadas Mohammadas Sajidas. – Skubiai reikia maisto ir kuro.“

Bemaž dviem milijonams žmonių Tigrėjuje, įskaitant šimtus tūkstančių namus priverstų palikti žmonių, dabar yra „labai labai sunkus metas“, sakė jis.

Tigrėjaus regione beveik visiškai neveikia komunikacijos, praėjus savaitei po to, kai Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas, Nobelio taikos premijos laureatas, pradėjo karinę operaciją regione, neva atsakydamas į regiono pajėgų ataką. Jis sako neketinantis derėtis su regionine valdžia, kurią laiko neteisėta, kol bus suimta valdančioji „klika“ ir sunaikintas jos didelis karinis arsenalas.

Didžioji Britanija ir Afrikos Sąjunga paragino Abiy Ahmedą nedelsiant imtis įtampos mažinimo, nes kilęs konfliktas gali destabilizuoti padėtį strategiškai svarbiame, bet pažeidžiamame Somalio pusiasalyje.

Šiuo metu Tigrėjaus regione yra beveik 900 pagalbos darbuotojų iš Jungtinių Tautų ir kitų humanitarinės pagalbos organizacijų, bandančių kaip nors susiekti su išoriniu pasauliu ir sulaukti pagalbos.

Regione taip pat įstrigę daugiau nei 1000 įvairių šalių piliečių, įskaitant turistus, sakė jis. Pasaulio valstybės siekia kuo skubiau juos evakuoti.

Tačiau Tigrėjaus oro uostai ir keliai yra uždaryti, neveikia internetas, nedirba bankai. Pasak S.M. Sajido, „tai labai apsunkina mūsų darbą užtikrinant, kad beveik 2 mln. žmonių gautų humanitarinę pagalbą“.

Kol kas nėra jokių požymių, kad kovų veiksmai, įskaitant federalinių pajėgų surengtus aviacijos smūgius, rimtų. Abi kovojančios šalys jau praneša apie šimtus žuvusių žmonių.

„Deja, atrodo, kad tai nėra tai, ką bet kuri šalis galėtų išspręsti per savaitę ar dvi, – sakė S. M. Sajidas. – Atrodo, kad konfliktas užsitęs, todėl didelį nerimą kelia civilių gyventojų apsauga“.

Etiopijos federalinė vyriausybė ir Tigrėjaus regioninė valdžia – Tigrėjaus liaudies išvadavimo frontas (TPLF) – kaltina viena kitą pradėjus šį konfliktą. Abi jos viena kitą laiko neteisėtomis.

Iki Abiy Ahmedo atėjimo į valdžią 2018 metais po bangos antivyriausybinių protestų TPLF vyravo Etiopijos politikoje beveik tris dešimtmečius, o vėliau apkaltino premjero administraciją marginalizuojant jos pareigūnus.

Diplomatai ir ekspertai neturi galimybės patikrinti informacijos apie susirėmimus, gaunamos iš abiejų pusių.

Tigrėjaus prezidentas antradienį apkaltino Eritrėją atakavus jo regioną Etiopijos prašymu. Pasak jo, „karas perėjo į kitą etapą“. Eritrėjos pareigūnai kol kas į prašymą tai pakomentuoti neatsakė.

Augant spaudimui mažiausiai 6 000 pabėgėlių iš Etiopijos kirto dabar jau uždarytą Sudano sieną, antradienį pranešė valstybinė naujienų agentūra SUNA.

Cituodama neįvardintus pareigūnus agentūra pranešė, kad artimiausiomis dienomis Sudano sieną gali kirsti daugiau nei 200 000 pabėgėlių iš Etiopijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.