Nauja „SpaceX“ misija priartino planus aplankyti Mėnulį: žmonės ten gali sugrįžti jau po 4 metų

Jau beveik 50 metų Mėnulyje nebuvo kojos įkėlęs žmogus. Užvakar į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) bendrovė „SpaceX“ išsiuntė 4 astronautus. Ši misija priartino planus vėl aplankyti Žemės palydovą.

Keturi astronautai dirbs Tarptautinėje kosminėje stotyje ir į Žemę sugrįš tiktai 2021 metų birželį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Keturi astronautai dirbs Tarptautinėje kosminėje stotyje ir į Žemę sugrįš tiktai 2021 metų birželį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Keturi astronautai dirbs Tarptautinėje kosminėje stotyje ir į Žemę sugrįš tiktai 2021 metų birželį.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Keturi astronautai dirbs Tarptautinėje kosminėje stotyje ir į Žemę sugrįš tiktai 2021 metų birželį.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Keturi astronautai dirbs Tarptautinėje kosminėje stotyje ir į Žemę sugrįš tiktai 2021 metų birželį.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Keturi astronautai dirbs Tarptautinėje kosminėje stotyje ir į Žemę sugrįš tiktai 2021 metų birželį.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 17, 2020, 6:06 PM

Šiandienos rytą TKS pasiekė „SpaceX“ raketos „Falcon 9“ neštas erdvėlaivis „Crew Dragon“. Jame – amerikiečiai Michaelas Hopkinsas, Victoras Gloveris ir Shannon Walker bei japonas Soichi Noguchi.

Keturi astronautai TKS prisijungs prie čia jau esančių dviejų rusų kosmonautų ir vienos amerikiečių astronautės.

Tai yra pirmoji iš, tikėtina, daugelio reguliariųjų NASA misijų į TKS po bandomojo skrydžio pavasario pabaigoje, kurį įgyvendinti taip pat padėjo verslininko ir filantropo Elono Musko įkurta įmonė „SpaceX“.

Šiuo skrydžiu užbaigta beveik dešimtmetį trukusi JAV ir kitų šalių priklausomybė nuo rusų organizuojamų skrydžių „Sojuz“ raketomis. Amerikiečių daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programa „Space Shuttle“ buvo užbaigta 2011 metais.

„Tai puiki diena JAV ir puiki diena Japonijai. Tikimės dar ilgai bendradarbiauti – ne tik žemojoje Žemės orbitoje, bet ir visame kelyje iki Mėnulio“, – kalbėjo NASA administratorius Jimas Bridenstine’as.

Pažinti beribę erdvę už Žemės atmosferos ir nuskristi į Mėnulį NASA ruošiasi jau labai greitai.

Čia bus bendradarbiaujama ne tik su Japonijos kosmoso tyrimų agentūra JAXA, o ir su E.Musko įkurta „SpaceX“.

„Visi yra labai užsidegę ir džiaugiasi šia misija, bet mes dar nebaigėme ir privalome judėti į priekį“, – tvirtino NASA atstovė Kathy Lueders.

Pastarąjį kartą žmogus Mėnulyje buvo nusileidęs 1972-ųjų gruodį „Apollo 17“ misijos metu.

Pagal dabartinius planus, žmonės Mėnulyje vėl turėtų nusileisti jau 2024 m. spalį „Artemis 3“ misijos metu.

Simboliška, kad Apoloną siekiant Mėnulio keis jo sesuo dvynė Artemidė, kuri graikų mitologijoje ir buvo siejama su Mėnuliu.

„Artemis“ misijos pradžia suplanuota jau 2021-ųjų lapkritį, kai bus tikrinama be įgulos paleista raketa, kuri kelias dienas skries aplink Mėnulį.

Antrosios misijos metu 2023 m. rugpjūtį 4 astronautų įgula pakartos šią kelionę ir apskries Mėnulį, o trečiosios misijos metu jau planuojamas nusileidimas pietinio Mėnulio ašigalio regione, kur mokslininkai yra aptikę ledo formos vandens. Šio skrydžio metu Mėnulį turėtų pasiekti pirmoji moteris astronautė.

Tiesa, Mėnulis NASA ir „SpaceX“ planuose matomas tik kaip tarpinė stotelė. Mokslininkų akys vis labiau krypsta į Marsą, kur astronautai nuskristi turėtų jau kitą dešimtmetį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.