Turkijos prezidentas gruodžio 9–10 dienomis lankysis Azerbaidžane

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas gruodžio 9–10 dienomis su vizitu lankysis Azerbaidžane, kuris yra tvirtas Ankaros sąjungininkas.

 Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas gruodžio 9–10 dienomis su vizitu lankysis Azerbaidžane, kuris yra tvirtas Ankaros sąjungininkas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas gruodžio 9–10 dienomis su vizitu lankysis Azerbaidžane, kuris yra tvirtas Ankaros sąjungininkas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2020, 2:54 PM

Vizitas, apie kurį pranešė Turkijos prezidentūra, įvyks praėjus mėnesiui po to, kai buvo pasirašytas paliaubų susitarimas, sustabdęs šešias savaites trukusias nuožmias azerbaidžaniečių ir armėnų kautynes dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Tai bus pirmasis užsienio valstybės vadovo vizitas Baku po susitarimo dėl Kalnų Karabacho pasirašymo. Pagal susitarimą, sustabdžiusį Azerbaidžano puolimą, kurio metu buvo atkovotos kai kurios per 10-ojo dešimtmečio karą armėnų separatistų užvaldytos teritorijos dalys, Armėnija sutiko perduoti Azerbaidžanui tris aplink Kalnų Karabachą esančius rajonus.

Turkija yra artima Azerbaidžano sąjungininkė, uoliai ginanti jo teisę susigrąžinti Kalnų Karabacho teritorijas, kurias Baku prarado per karą su armėnų separatistais 1988–1994 metais.

Turkijos prezidentūra nepateikė jokių detalių apie planuojamą vizitą, tačiau manoma, kad jo metu R. T. Erdoganas susitiks su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu.

Azerbaidžanas paskelbė gruodžio 10-ąją surengsiantis didžiulį karinį paradą, tačiau neaišku, ar jame dalyvaus R. T. Erdoganas.

Antradienį Ankara pranešė, kad Turkija ir Rusija sutarė stebėti ugnies nutraukimo režimą Kalnų Karabacho regione iš bendro taikos palaikymo centro.

Praėjusį mėnesį Turkijos parlamentas pritarė siūlymui steigti bendrą misiją su Rusija. Maskva ne kartą pabrėžė, kad pagal taikos susitarimą Turkija negalės dislokuoti savo karių paties Kalnų Karabacho teritorijoje.

Turkų pareigūnai sakė, kad centras bus steigiamas Azerbaidžano paskirtame rajone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.