Skandalas Lenkijos Bažnyčioje – kunigas pedofilus dangsčiusį vyskupą pavadino „šiuolaikiniu kankiniu“

„Kaip tai įmanoma, jog žmogus, kuris 2020 metais viešai gina pedofilus, turi didžiulę įtaką valstybėje, ir niekas į tai nereaguoja“ – trečiadienio numeryje klausė dienraštis „Rzeczpospolita“.

„Kaip tai įmanoma, jog žmogus, kuris 2020 metais viešai gina pedofilus, turi didžiulę įtaką valstybėje, ir niekas į tai nereaguoja“ – trečiadienio numeryje klausė dienraštis „Rzeczpospolita“.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
„Kaip tai įmanoma, jog žmogus, kuris 2020 metais viešai gina pedofilus, turi didžiulę įtaką valstybėje, ir niekas į tai nereaguoja“ – trečiadienio numeryje klausė dienraštis „Rzeczpospolita“.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Dec 13, 2020, 1:23 PM

Laikraštis nepaprastai skandalingais pavadino 75 metų kunigo Tadeuszo Rydzyko žodžius, jog vyskupas Edwardas Janiakas, Vatikano priverstas atsistatydinti dėl pavaldinių pedofilų dangstymo, yra „šiuolaikinis kankinys“. O apie minėtus kunigus pedofilus T.Rydzykas pareiškė: „Kunigas nusidėjo. Na nusidėjo. O kam nekyla pagundų? Tegul pasirodo“.

E.Janiakas prieš du mėnesius Vatikanui reikalaujant atsistatydino, nes žiniasklaida atskleidė, jog du pedofilus kunigus perkėlinėjo į kitas parapijas apie jų nusikaltimus nepranešdamas Vatikanui.

Dabar visuomenę papiktino ne tik T.Rydzyko atsainus požiūris į tokius nusikaltimus ir aukų skausmo ignoravimas, bet ir tai, jog jo pasisakymo Bažnyčioje nenutraukė šalia buvę vyskupai ir ministrai. T.Rydzykas pedofilus kunigus nusprendė užsistoti sakydamas kalbą per savo įkurtos radijo „Radio Maryja“ veiklos 29 metų sukakties minėjimą Torunės bažnyčioje.

Į sukaktuvių šventę atvyko ir jo pasisakymą plojimais palydėjo ne tik vyskupai ir kardinolai, bet ir Teisingumo ministras bei generalinis prokuroras Zbigniewas Ziobro ir Gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas. Skandalas kilo tik po kelių dienų, kai žiniasklaidoje pasklido T.Rydzyko išsakyta ginamoji kalba pedofilams.

Paaiškėjo, jog tiek ministrai, tiek kunigai šventėje nedėvėjo veido kaukių, dėl ko Seimo opozicija pareikalavo, jog Torunės policija juos nubaustų už kovos su COVID-19 reikalavimų nevykdymą. Tačiau labiausiai buvo piktinamasi dėl T.Rydzyko pasisakymo ir to, jog niekas jo kalbos nesutrukė, nepasmerkė.

Kilus pasipiktinimo audrai, T.Rydzyko pasisakymą, kaip netinkantį sukritikavo Bažnyčios hierarchai ir vyriausybės atstovai, o pats kunigas viešai atsiprašė. T.Rydzykas pareiškė, jog jo spontaniškai išsakyti žodžiai buvo kitaip suprasti, o jis jokiu būdu nenori menkinti pedofilų nusikaltimų.

„Savo pasisakyme turėjau omenyje žiniasklaidą, kuri savo kaltinimus išsako per anksti, ir trukdo atitinkamoms institucijoms objektyviai ištirti problemą“, – pareiškė kunigas. Tai buvo pirmas kartas, kai T.Rydzykas viešai atsiprašė visuomenės, nors savo radijuje ne kartą įžeidinėjo Bažnyčios kritikus, ateistus, pabėgėlius, LGBT atstovus, Seimo opoziciją.

T.Rydzykas nuolat gąsdina, jog Vakarų civilizacija Lenkijai yra pražūtinga, nes esą propaguoja vien seksualinį ištvirkimą, toleranciją LGBT ir panieką tradicinėms šeimos vertybėms. Kunigas įnirtingai agituoja uždrausti abortus, dirbtinį apvaisinimą, kontraceptinių priemonių vartojimą.

Europos Sąjungą kunigas prilygino Sovietų Sąjungai. Jis aukština katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vyriausybę, kurią Briuselis kritikuoja dėl demokratijos laužymo. Politologai spėja, jog būtent T.Rydzyko parama padėjo TTP laimėti Seimo, savivaldybių bei prezidento rinkimus.

Kunigo įkurtas katalikiškos žiniasklaidos koncernas yra pats didžiausias šalyje, ir daro didžiulę įtaką religingiems provincijos gyventojams. Be radijo „Radio Maryja“ koncernui priklauso televizija „Trwam“, dienraštis „Nasz Dziennik“, katalikybės ir tautiškumo muziejus, o žurnalistai yra ruošiami T.Rydzyko įkurtame universitete.

„Rzeczpospolitos“ apskaičiavimu, per penkerius metus T.Rydzyko koncernui TTP vyriausybė pervedė ketvirtį milijardo zlotų (56,2 mln. eurų). Tokiu būdu valdantieji esą atsidėkoja kunigui už politinę paramą ir nori užsitikrinti ją ateičiai.

Dienaraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistas Piotras Gluchowskis teigia, jog T.Rydzykas yra svarbiausias asmuo Lenkijos Bažnyčioje. Žurnalistas parašė knygą „Imperatorius. Vienuolio Rydzyko paslaptys“, ir tvirtina, jog T.Rydzykas yra toks įtakingas, jog jo nedrįsta kritikuoti net vyskupai, o Kunigų konferencijoje dominuoja T.Rydzyko politinės linijos šalininkai.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, pastarasis skandalas paliudijo, jog vietos Bažnyčia tik žodžiais kovoja su pedofilija, o joje iš tikrųjų dominuoja atsainus T.Rydzyko pažiūris į tokius nusikaltimus ir juos dangstančius vyskupus. Todėl esą Bažnyčia visokeriopai priešinasi reikalavimui mokėti kompensaciją aukoms, ir niekaip neišvengia naujų pedofilijos skandalų.

Žurnalas „Polityka“ priminė, jog popiežius Pranciškus dėkoja žiniasklaidai už pedofilų nusikaltimų atskleidimus, o T.Rydzykas dėl to žiniasklaidą plūsta. Žurnalas priminė ir tai, jog popiežius Pranciškus vyskupų, dangstančių prasikaltusius pavaldinius kaltę prilygino pedofilijai.

Remiantis tuo tiek Vatikanas, tiek Lenkijos Bažnyčia esą privalėtų T.Rydzyką pašalinti iš pareigų. Tačiau „Rzeczpospolita“ prognozuoja, jog įtakingas kunigas nesulauks tinkamos bausmės, ir toliau jo nuomonės paisys tiek vyskupai, tiek TTP, o kova su pedofilija vietos Bažnyčioje liks tik iliuzija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?