Pandemijos plitimo tendencija supykdė: virusas geriau įsigali tam tikruose regionuose

Koronaviruso užkrato atvejų skaičiams augant Vokietijos rytuose esanti Saksonijos žemė paankstino karantino įvedimą. Gausu spėlionių, kodėl būtent šis retai apgyvendintas regionas prie sienos su Čekija išgyvena itin stiprų protrūkį.

Saksonija – ryškiausiai koronaviruso žemėlapyje šviečianti Vokietijos žemė.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Saksonija – ryškiausiai koronaviruso žemėlapyje šviečianti Vokietijos žemė.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Koronaviruso karštajame taške Bauceno regione pradėtas masinis testavimas.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Koronaviruso karštajame taške Bauceno regione pradėtas masinis testavimas.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Rytinėje Vokietijos dalyje esantyje mieste Leipcige protestas prieš karantiną sutraukė minias žmonių.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Rytinėje Vokietijos dalyje esantyje mieste Leipcige protestas prieš karantiną sutraukė minias žmonių.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 18, 2020, 6:19 AM, atnaujinta Dec 18, 2020, 6:37 AM

Mažas, pačiame Vokietijos pietrytiniame kampe užsislėpęs Bauceno miestelis per pastarąją savaitę užfksavo dramatišką dramatiškus užsikrėtimų rodiklius – Roberto Kocho Instituto duomenimis infekcijų skaičius 100 tūkst. gyventojų pasiekė 641. Palyginimui, šalies vidurkis yra 176.

Šis skaičius irgi yra per aukštas, kad būtų galima toleruoti, taigi, visoje Vokietijoje nuo trečiadienio griežtinamas karantinas, uždaromos mokyklos ir darželiai. Griežtai ribojami kontaktai, atsiranda papildomų draudimų.

Reaguodama į užsikrėtimų šuolį Saksonijos, kurioje ir yra Bauceno miestelis, valdžia karantiną sugriežtino dviem dienomis anksčiau, nei likusi šalis.

Bauceno pagrindinė gatvė – ištuštėjusi. Dauguma parduotuvių langų tamsūs, galima sutikti vos kelis praeivius.

Vargai laikantis naujų apribojimų

Apsauginės veido kaukės dabar privalomos visose viešose vietose, ir dauguma gyventojų laikosi šios taisyklės – nors neretai ganėtinai nenoriai.

„Negalvoju daug apie tai“, – pasakė vyresnio amžiaus moteris su vaikštyne. Jos kaukė nedengia nosies, tačiau moteris dėvi kaukę, nes tai privaloma.

Pasak jos, karantinas ir griežti apribojimai yra „jovalas“, be to, suprasti naujas taisykles irgi nėra lengva.

„Nesuprantu, ką galima lankyti per Kalėdas, ko ne“, – sako ji.

Garbaus amžiaus vyras, dėvintis kaukę teisingai, apie naujus apribojimus atsiliepia su didesniu pasitikėjimu. Anksčiau jis netikėjo, kad pandemija gali būti grėsminga, tačiau jo dukra, kuri dirba ligoninėje, papasakojo jam apie savo patirtis ten.

„Tada aš pakeičiau nuomone, – kalbėjo jis. – Manau, gerai, kad dabar viskas uždaryta.“

Ar koronaviruso neigėjai kalti dėl užsikrėtimų skaičiaus?

Nors praeiviai negalėjo rasti atsakymo, kodėl būtent Saksonijoje koronaviruso plitimas yra toks greitas, tačiau ekspertai gali pasiūlyti kelias teorijas bei paaiškinimus.

Vienas jų – Saksonijoje ypatingai didelis skaičius žmonių atsisako dėvėti kaukes. Šiai kategorijai ryškiausiai atstovauja ir aktyviai prieš apribojimus protestuojančios kraštutinių dešiniųjų pažiūrų grupės, per demonstracijas mojuojančios juodai raudona buvusios Vokietijos imperijos vėliava.

Heinzas Krahlas nenori dėvėti kaukės ir ją „žeminančiu antsnukiu“. Šis 76 metų amžiaus vyriškis abejoja viskuo, kas susiję su pandemija – užsikrėtimų skaičiumi, vakcinų kūrimu ir netgi paties viruso egzistavimu.

„Dabar vyksta daug nesuprantamų dalykų, aš turiu iškreikšti savo abejonę apie viso to objektyvumą ir tikrumą“, – svarsto H. Krahlas. Vyras turi laikrodžių ir juvelyrikos parduotuvę Baucene, kuriai vadovauja jau 30 metų.

Visgi, jis liepia savo klientams dėvėti kaukes. Ant jo parduotuvėlės durų kabo iškaba: „Saugokite save ir mus nuo susidorojimo“. Žodis „susidorojimas“ paryškintas raudonai.

Nuomonę, kad kaukės ir socialinio atstumo laikymasis nėra būtini, palaiko ir Saksonijoje neblogai įsitvirtinusi kraštutinės dešinės populistinė partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD). Rytų Vokietijos reikalų komisaras Martinas Duligas, priklausantis centro kairės socialdemokratų partijai, teigia, kad AfD iš dalies yra atsakinga už pastaruosius pandemijos įvykius.

Pasak M. Duligo, ši partija įgalino kaukių priešininkų atstovavimą parlamente. Kai šalia sudedame žemėlapius, rodančius AfD sėkmę parlamento rinkimuose ir aukščiausius koronaviruso paplitimo rodiklius, greitai pamatome sąsajas, komentuoja komisaras.

Ši teorija itin supykdė Bauceno merą Alexanderį Ahrensą. Socialdemokratas atrėžė, kad manyti, jog pandemijai turi įtakos politinės tendencijos, yra juokinga ir absurdiška. Jo teigimu, gausiems užsikrėtimams Bauceno rajone ir Ore kalnuose įtakos turi Čekijos kaimynystė. Šioje šalyje infekcija itin sparčiai plito prieš kelis mėnesius.

„Tokių dalykų galima tikėtis pasienio regionuose, – sakė jis. – Mes jau prieš kelis mėnesius sakėme, kad jei siena su Čekija nebus uždaryta, teks laukti užkrato persidavimo. Daug kas keliauja pirmyn atgal.“

Atviros sienos

Čekija šiuo metu yra viena iš labiausiai pandemijos paveiktų šalių Europoje. Kiekvieną dieną apie 20 tūkst. čekų atvyksta į Bauceną ir aplinkines gyvenvietes į darbą. Daugybė pietinės Saksonijos gyventojų reguliariai keliauja į Čekiją apsipirkti bei lankyti draugų. Vakarinėje Saksonijos dalyje tas pats vyksta prie Lenkijos sienos.

„Kuo toliau, tuo daugiau turime artimų kontaktų, ir šiaip jau džiaugiamės tuo“, – sakė A. Ahrensas.

Jis prideda, kad nereikėtų niekieno kaltinti dėl aukštų užsikrėtimų skaičių, kurie jam pačiam kelia susirūpinimą.

„Ligoninės beveik pilnos, – perspėjo jis. – Tuoj bus pasiektas toks lygis, kai nebesusitvarkysime.“

Pagrindiniai pralaimėtojai – verslai

Esant tokiai rimtai situacijai dauguma Bauceno gyventojų palaiko naujus karantino sugriežtinimus. Nepalaikantieji tėra triukšminga mažuma, įsitikinęs A. Ahrensas.

„Visgi, daug kas kelia klausimą, ar tai, kad nukenčia restoranai ir mažieji prekybininkai, kurie vasarą daug investavo, kad prisitaikytų prie naujųjų higienos normų, yra teisinga“, – prideda jis.

Vienas iš tokių verslininkų yra Gundolfas Hänselis, vos prieš metus atidaręs kavinę pagrindinėje miestelio gatvėje. Jam teko ją uždaryti jau lapkritį, prasidėjus daliniam karantinui. Ateitis – neaiški.

G. Hänselis netiki, kad galės atidaryti kavinę anksčiau, nei kovą. Jis mano, kad spalio pabaigoje Vokietijoje pasirinktas dalinis karantinas, kuomet restoranai, teatrai ir sporto klubai turėjo užsidaryti, tačiau parduotuvės, mokyklos ir darželiai veikė, buvo neteisingas ir jokios naudos neatnešė.

Bandymų ir klaidų keliu

G. Hänselis ir kiti smulkieji verslininkai jaučia tą patį beviltiškumo jausmą ir pyksta dėl ilgesnės perspektyvos neaiškumo.

„Manau, politikai padarė labai daug klaidų“, – sako jis.

Jis taip pat mano, kad aukšti užsikrėtimų skaičiai Saksonijoje yra artimo kontakto su Čekija bei Lenkija pasekmė.

„Reikėjo reaguoti greičiau ir uždaryti sienas, – įsitikinęs jis. – Atrodo, kad politikai panikuoja, kas savaitę nusprendžiama kažkas naujo.“

Meras Alexanderis Ahrensas kritiką priima, bet taip pat jis žino, kad jo miestelio žmonės nemėgsta, kai jiems nurodinėjama.

„Jeigu būtume paskelbę griežtą karantiną jau spalį, kai atvejų skaičius nebuvo didelis, tai būtų buvę nepriimtina“, – teigia jis. Jo nuomone, demokratinės visuomenės, susidūrę su nematytomis problemomis, visada bus priverstos eiti bandymų ir klaidų keliu

Faktas, kad vakcina jau sukurta ir naudojama reiškia šviesą tunelio gale. Meras nusiteikęs išlikti optimistu. „Nemanau, kad yra priežasčių isterijai“, – tiki jis.

Parengta pagal Deutsche Welle informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį