Šaltiniai: ES galėtų tęsti „Brexit“ derybas ir ateinančiais metais

Europos Sąjunga atmetė naujausią Jungtinės Karalystės pasiūlymą dėl žvejybos, bet yra pasiruošusi tęsti derybas dėl prekybos ryšių po „Brexit“ iki pat šių metų pabaigos „arba ilgiau“, antradienį diplomatams sakė ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier.

Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Šaltiniai: ES galėtų tęsti „Brexit“ derybas ir ateinančiais metais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Šaltiniai: ES galėtų tęsti „Brexit“ derybas ir ateinančiais metais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Šaltiniai: ES galėtų tęsti „Brexit“ derybas ir ateinančiais metais.<br>imago/Scanpix nuotr.
 Šaltiniai: ES galėtų tęsti „Brexit“ derybas ir ateinančiais metais.<br>imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2020, 10:22 PM, atnaujinta Dec 23, 2020, 11:59 AM

Pasak šaltinių, dalyvavusių M. Barnier susitikime su ES ambasadoriais, derybininkų grupės vadovas sakė negalintis garantuoti, kad sutartį su Britanija pavyks pasiekti, bet „mūsų durys liks atviros iki šių metų pabaigos ir taip pat ilgiau“.

M. Barnier: ES suteiks „Brexit“ deryboms „paskutinį postūmį“

Europos Sąjungos derybininkų komandos vadovas Michelis Barnier antradienį pažadėjo toliau siekti prekybos sutarties su Jungtine Karalyste per paskutiniąsias 10 dienų, likusių iki Britanijos pasitraukimo iš ES bendrosios rinkos.

„Esame pasiekę išties lemiamą momentą ir suteikiame paskutinį postūmį“, – sakė M. Barnier, vykdamas į susitikimą Briuselyje su ES ambasadoriais.

„Po dešimties dienų JK pasitrauks iš bendrosios rinkos, aš toliau dirbsiu – visiškai skaidriai – su Europos Parlamentu ir valstybėmis narėmis“, – pridūrė jis.

Jeigu M. Barnier ir Britanijos vyriausiajam derybininkui Davidui Frostui artimiausiomis dienomis nepavyktų pasiekti persilaužimo, JK pareinamasis laikotarpis po „Brexit“ baigsis neturint sutarties dėl tolesnių prekybos ryšių su ES.

Tokiu atveju prekyba abipus Lamanšo sąsiaurio vyktų vadovaujantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėmis, o 47 metus trukusi ekonominė integracija būtų sutrikdyta muitų ir kvotų režimo.

Derybos yra įstrigusios, ES reikalaujant, kad Britanija užtikrintų sąžiningos konkurencijos taisykles. Be to, JK ypatingai priešinasi Bendrijos raginimui užtikrinti ES žvejams teisę toliau žvejoti Britanijos vandenyse.

Pirmadienį britų premjeras Borisas Johnsonas ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen kalbėdamiesi telefonu aptarė „Brexit“ ir koronaviruso krizės klausimus.

Šis pokalbis, kurį antradienį atskleidė vienas ES šaltinis, įvyko pasirodžius pranešimų, kad Britanija pateikė geresnį pasiūlymą dėl žvejybos ir priartėjo prie Briuselio reikalavimo suteikti ilgalaikę prieigą.

Tačiau Prancūzijos pareigūnai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Britanijos pozicija dar nepakankamai pakito.

Abi šalys derasi dėl Britanijos vandenyse sugaunamų žuvų kvotos sumažinimo ES žvejams, taip pat dėl pereinamojo laikotarpio, per kurį turi įsigalioti šie pokyčiai, trukmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.