Maskvietei opozicijos įstatymų leidėjai teismas skyrė lygtinę laisvės atėmimo bausmę

Rusijos teismas trečiadienį skyrė dvejų metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę Maskvos miesto tarybos narei ir opozicijos aktyvistei Julijai Galiaminai, kaltintai pažeidus protestus reglamentuojančius įstatymus.

Maskvos miesto tarybos narė ir opozicijos aktyvistė Julija Galiamina.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Maskvos miesto tarybos narė ir opozicijos aktyvistė Julija Galiamina.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2020, 10:28 AM, atnaujinta Dec 24, 2020, 10:29 AM

47-erių tarybos narė anksčiau šiais metais vadovavo kampanijai prieš konstitucijos pakeitimus, leidžiančius Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui pratęsti savo prezidentavimą.

Liepos viduryje ji su savo bendražygiais surengė protestą Maskvos centre, kurio metu Kremliaus kritikai rinko konstitucijos pakeitimams nepritariančių žmonių parašus.

J. Galiamina, kuri taip pat dėsto universitete, po to renginio buvo sulaikyta drauge su dešimtimis kitų žmonių, ir dar tą patį mėnesį tyrėjai jos atžvilgiu pradėjo baudžiamąją bylą dėl esą pakartotinai pažeistų mitingų organizavimo taisyklių.

Praeityje J. Galiamina buvo ne kartą sulaikyta, o pernai jai buvo skirtas administracinis areštas.

Daugelis trečiadienio nuosprendį vertino kaip gana švelnų, nes Rusijos prokurorai reikalavo trejų metų kalėjimo bausmės.

Su J. Galiamina, kuri yra sakiusi, kad kitąmet planuoja siekti vietos parlamente, susisiekti kol kas nepavyko.

Tačiau jos advokatė Marija Eismont sakė, kad trečiadienio teismo sprendimas gali užkirsti kelią J. Galiaminai kandidatuoti.

„Būtent todėl ji ir buvo nuteista“, – naujienų agentūrai AFP sakė teisininkė.

M. Eismont pridūrė, kad kol kas neaišku, ar J. Galiaminai bus leista toliau dėstyti universitete.

Kitas J. Galiaminos advokatas Michailas Biriukovas savo ruožtu pažymėjo, kad įsiteisėjus teismo sprendimui, ji neteks Maskvos miesto tarybos narės mandato.

„Įsigaliojus nuosprendžiui, iš Julijos bus atimtas deputatės mandatas, nes dėl teistumo ji neturės teisės būti deputate“, – trečiadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė M. Biriukovas.

„Jei ji pati neatsisakys mandato, tuomet savivaldybės deputatų taryba turės priimti sprendimą atimti iš jos mandatą“, – paaiškino jis, bet pridūrė nežinantis, kokie J. Galiaminos planai šiuo klausimu.

Teismui paskelbus nuosprendį, M. Biriukovas „Interfax“ sakė, kad „būtinai“ jį apskųs.

Prie Maskvos teismo esant minusinei temperatūrai buvo susirinkę dešimtys J. Galiaminos šalininkų, kai kurie jų skandavo: „Išlaisvinkit ją!“

Be to, daugiau nei 150 000 žmonių buvo pasirašę peticiją jai palaikyti. Joje sakoma, kad valdžios institucijos persekioja Maskvos deputatę už jos politinį aktyvumą.

„Galiaminos patraukimas baudžiamojon atsakomybėn už parašų rinkimą yra politiškai motyvuota byla – ji tiesiogiai susijusi su jos politiniu darbu ir potencialu“, – sakoma peticijoje.

Liepos mėnesį V. Putino iniciatyva surengtas labai prieštaringai vertinamas septynias dienas trukęs balsavimas dėl konstitucijos pataisų, apimančių tokias priemones kaip faktiškas tos pačios lyties asmenų santuokų uždraudimas.

J. Galiamina ir jos bendražygiai surinko apie 40 000 parašų prieš konstitucinę reformą ir reikalavo Aukščiausiojo Teismo panaikinti balsavimo rezultatus.

Teismas atsisakė nagrinėti šią bylą.

Kremliaus kritikai kaltina Rusijos valdžios institucijas darant spaudimą opozicijai naujais represiniais įstatymais ir bauginimo kampanijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.