Rusija išsiunčia iš šalies Bulgarijos ambasados Maskvoje karo atašė padėjėją

Bulgarijos ambasados Maskvoje karo atašė padėjėjas paskelbtas nepageidaujamu asmeniu, pirmadienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Rusija išsiunčia iš šalies Bulgarijos ambasados Maskvoje karo atašė padėjėją  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Rusija išsiunčia iš šalies Bulgarijos ambasados Maskvoje karo atašė padėjėją  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-28 16:57

„Gruodžio 28-ąją Bulgarijos ambasadorius (Atanasas) Krystinas buvo iškviestas į Rusijos URM, kur jam įteikta ministerijos nota dėl Bulgarijos ambasados karo atašė padėjėjo papulkininkio Mitko Borisovo paskelbimo persona non grata“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jame pažymima, kad „šiam darbuotojui nurodyta per 72 valandas išvykti iš Rusijos Federacijos teritorijos“.

Ministerija nurodė, kad Rusija tokį žingsnį žengė „atsakydama į niekuo nepagrįstą Bulgarijos sprendimą gruodį išsiųsti iš šalies Rusijos ambasados Sofijoje karo atašė“.

Anksčiau šį mėnesį Bulgarija pranešė, kad išsiunčia iš šalies dar vieną rusų diplomatą, prokurorams jo atžvilgiu pradėjus tyrimą dėl JAV karių šnipinėjimo šioje Europos Sąjungos valstybėje. Bulgarų prokurorai tuomet paskelbė, kad nuo 2017 metų tas diplomatas „vykdė šnipinėjimo veiklą, rinkdamas karinę informaciją, taip pat ir apie JAV karių, dislokuotų Bulgarijos teritorijoje per pratybas, skaičių“.

Jo tikslas buvo perduoti šią informaciją Rusijos karinei žvalgybai, sakė prokurorai ir pridūrė, jog šis diplomatas taip pat sumokėjo vienam Bulgarijos pareigūnui, turinčiam galimybę susipažinti su įslaptinta informacija, kad jis pateiktų jam slaptų duomenų.

Tai buvo šeštas atvejis nuo 2019-ųjų spalio, kai iš Bulgarijos dėl įtarimų šnipinėjimu išsiunčiamas Rusijos diplomatas ar aukšto rango ambasados pareigūnas.

Maskva imsis „adekvataus“ atsako į jos diplomatų išsiuntimą iš Sofijos, tuomet įspėjo Rusijos parlamento žemųjų rūmų Užsienio reikalų komiteto vadovas Leonidas Sluckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.