Vilkintos derybos galiausiai baigėsi: nuo kitų metų Europos laukia pasikeitimai

Per Kūčias pasiektas ilgai lauktas tikslas – Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė po dešimties mėnesių sudėtingų derybų ir likus savaitei iki termino pabaigos susitarė dėl prekybos santykių po „Brexit“.

Premjeras B.Johnsonas triumfavo – Jungtinė Karalystė ir ES pagaliau susitarė.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr
Premjeras B.Johnsonas triumfavo – Jungtinė Karalystė ir ES pagaliau susitarė.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr
Premjeras B.Johnsonas triumfavo – Jungtinė Karalystė ir ES pagaliau susitarė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras B.Johnsonas triumfavo – Jungtinė Karalystė ir ES pagaliau susitarė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras B.Johnsonas triumfavo – Jungtinė Karalystė ir ES pagaliau susitarė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras B.Johnsonas triumfavo – Jungtinė Karalystė ir ES pagaliau susitarė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras B.Johnsonas triumfavo – Jungtinė Karalystė ir ES pagaliau susitarė.<br>imago/Scanpix nuotr.
Premjeras B.Johnsonas triumfavo – Jungtinė Karalystė ir ES pagaliau susitarė.<br>imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-12-29 11:16, atnaujinta 2020-12-29 14:12

Susitarimas yra“, – savo tviterio paskyroje parašė Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas.

Tuo metu Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen džiaugėsi pasiektu rezultatu: „Kelias buvo ilgas ir vingiuotas, tačiau jo pabaigoje turime gerą susitarimą.

Bendroji rinka yra teisinga ir tokia išliks.“

Ilgas ir vingiuotas kelias

Jungtinės Karalystės piliečiai dėl išstojimo iš ES balsavo referendume dar 2016 m., o iš Bendrijos oficialiai pasitraukė šių metų sausio pabaigoje.

Iki gruodžio 31 d. vidurnakčio galioja pereinamasis „Brexit“ laikotarpis, kurio metu Jungtinė Karalystė vis dar priklauso ES bendrajai rinkai ir muitų sąjungai, laikosi ES įstatymų ir moka įmokas į Bendrijos biudžetą.

Nors šiemet kilusi COVID-19 pandemija sukėlė šiokią tokią sumaištį, galutinės daugiau kaip 1,2 tūkst. puslapių sutarties pasirašymą kiek užlaikė paskutinę minutę kilę nesutarimai žvejybos teisių klausimu.

Abi pusės ginčijosi dėl Bendrijos žvejų prieigos prie Jungtinės Karalystės teritorinių vandenų pasibaigus šiems metams.

Nuo pirmadienio per kelias ateinančias dienas sutarties tekstą ES valstybės narės apžvelgs Briuselyje. Bet jau vakar Bendrijos šalių ambasadoriai vienbalsiai pritarė prekybos santykių po „Brexit“ susitarimui.

Londonas šį susitarimą turėtų ratifikuoti gruodžio 30 dieną.

Tikimasi, kad Europos Parlamentas susitarimą atgaline data palaimins 2021-ųjų vasarį, o iki tol prekybos susitarimas galios laikinai.

Keliauti bus sunkiau

Susitarime nurodyta, kad Jungtinės Karalystės gyventojams nuo šiol reikės vizos norint Europos Sąjungoje būti ilgiau nei 90 dienų per 180 dienų laikotarpį. Keliautojams iš šios šalies taip pat bus taikomos papildomos patikros pasienyje.

Europos Sąjungos gyventojams, norintiems persikraustyti į Jungtinę Karalystę pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, bus privaloma dalyvauti taškais paremtoje imigracijos sistemoje.

Pagal naujas taisykles, užsienio piliečiai, siekiantys dirbti, gyventi ir mokytis Jungtinėje Karalystėje, nuo 2021 m. sausio 1 d. turės kreiptis dėl vizos ir už ją susimokėti internetu.

Turistams, šalyje liekantiems iki 6 mėnesių, vizos nereikės, tačiau dirbti jie negalės.

Jungtinė Karalystė taip pat daugiau nebedalyvaus ES studentų mainų programoje „Erasmus“, padedančioje studentams mokytis kitose šalyse.

Vietoj jos bus kuriama nauja programa, kurią planuojama pavadinti matematiko Alano Turingo garbei. Dėl susitarimo su Airijos vyriausybe „Erasmus“ programoje ir toliau dalyvaus tik studentai iš Šiaurės Airijos.

Laukia daug pokyčių

Nuo sausio 1 d. prekybai tarp Jungtinės Karalystės ir ES nebus taikomi tarifai ir kvotos, tačiau bus papildomi saugumo patikrinimai prie sienos ir muitų deklaracijos. Jungtinė Karalystė taip pat daugiau nebebus Europolo, ES teisėsaugos agentūros narė, tačiau jai ir toliau bus atstovaujama jos būstinėje. Tai bus panašu į susitarimą, kuris šiuo metu taikomas JAV.

Nors susitarimas buvo pasiektas ir situacija yra šiek tiek geresnė, nei galėjo būti, abi pusės perspėja, kad nuo kitų metų laukia dideli pokyčiai tiek žmonėms, tiek verslui visoje Europoje.

„Laisvas žmonių, prekių ir paslaugų tiekimas tarp ES ir Jungtinės Karalystės baigsis, – teigė diplomatai Briuselyje. – Abi pusės bus dvi skirtingos rinkos, dvi skirtingos teisinės erdvės. Tai ateityje sukurs kliūtis prekybai, tarpvalstybiniam judėjimai ir kitiems mainams, kurie gal šiuo metu dar net neegzistuoja.“

Parengta pagal „France 24“, BBC ir ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.