Škotijos ministrės pirmininkės pareiškimas: „Mes esame pasiryžę tapti nepriklausoma valstybe“

COVID krizė kaip niekada anksčiau priminė mums apie žmogiškumą, nes šalys visame pasaulyje susiduria su tuo pačiu iššūkiu – kaip apsaugoti žmones.

 PA Wire/Scanpix nuotr.
 PA Wire/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nicola Sturgeon

Jan 4, 2021, 8:06 AM

Dėl vakcinų kūrimo, kuris jau savaime yra stulbinantis tarptautinis bendradarbiavimo projektas, mes galime tikėtis geresnio rytojaus. Ir, mums pradedant ekonomikos ir bendruomenių atstatymo procesą, tas bendruomeniškumo jausmas bus dar svarbesnis nei kada nors anksčiau.

Deja, mes, gyvenantys Škotijoje, tuo pačiu esame paliesti visiškai kitokio projekto, vykdomo remiantis kitokiomis vertybėmis: „Brexit“.

Didžioji dauguma Škotijos žmonių balsavo už pasilikimą ES.

Tai nestebina, nes pamatinės ES vertybės – žmogiškas orumas, laisvė, demokratija, lygybė, įstatymo teisė ir pagarba žmogaus teisėms – yra Škotijos vertybės.

Per beveik 50 metų narystės laikotarpį mes turėjome didelę naudą iš bendrosios rinkos „keturių laisvių“, tame tarpe ir judėjimo laisvės.

Daugiau kaip 230 000 žmonių iš Europos pasirinko Škotiją savo namais. Jie yra dalis mūsų, jie yra mūsų draugai ir šeima, ir mes tikrai norime, kad jie pasiliktų.

Savo ruožtu aš manau, jog Škotija daug prisidėjo prie platesnių Europos tikslų. Iš tiesų, žiūrint į didžiuosius iššūkius, kurie gresia ES be COVID, tokie kaip ekstremali klimato situacija ir įtraukiančios „gerovės“ ekonomikos kūrimas, Škotija gali pasiūlyti labai daug. Pavyzdžiui, klimato klausimu, mes turime ketvirtadalį Europos vėjo nuo kranto ir potvynio potencialo.

2016 metais balsuojant dėl Brexit, visa JK, žinoma, balsavo už pasitraukimą, nepaisant stipraus balso pasilikti Škotijoje.

Pripažindama skirtingus pasirinkimus skirtingose ​​JK šalyse (Šiaurės Airija, taip pat Škotija balsavo už pasilikimą, tuo tarpu Anglija ir Velsas balsavo už pasitraukimą), Škotijos vyriausybė pasiūlė kompromisą. Tai reikštų, kad JK išstotų iš ES, bet liktų bendrojoje rinkoje, tačiau JK vyriausybė atmetė šį kompromisinį pasiūlymą, kuri tada norėjo ir vis dar siekia ne tokių artimų santykių su ES dėl priežasčių, kurių jai niekada nepavyko paaiškinti.

Dabar mes susiduriame su sunkiu „Brexit“ prieš savo valią, blogiausiu įmanomu metu, esant pandemijai ir ekonomikos nuosmukiui. Tai trumpuoju laikotarpiu reikš trikdžius, tuo pačiu sukuriant naujas ilgalaikes kliūtis. Mūsų žmonės bus mažiau saugūs ir bus apribota jų teisė dirbti, mokytis ir gyventi kitur Europoje. Tai apima „Erasmus“ praradimą, kai daugiau nei 2000 Škotijos studentų, darbuotojų ir besimokančiųjų naudodavosi programa kasmet.

Todėl nestebina tai, jog didžiulė dalis žmonių Škotijoje sako, jog nori, kad Škotija taptų nepriklausoma šalimi.

Škotija, kaip ir visos tautos, yra unikali. Tą patį galima pasakyti ir apie mūsų konstitucines aplinkybes.

JK yra savanoriška šalių sąjunga, kurioje Škotija turi savo atskirą teisinę ir švietimo sistemą, taip pat vyriausybę ir parlamentą, kurie atsakingi už eilę vidaus reikalų, tokių kaip sveikatos sistema ir aplinka, tačiau ne už tarptautinius santykius ir Europos reikalus, kaip atskleidė „Brexit“.

Škotijos nepriklausomybės idėja niekada nebuvo susijusi su separatizmu, ji buvo susijusi su žmonių teise nuspręsti vyriausybės formą, kuri geriausiai atitiktų jų poreikius.

Ši teisė dabar yra ypatingai svarbi, atsižvelgiant į „Brexit“ keliamą grėsmę internacionalistiniam, europietiškam etosui, kurio laikosi tiek daug žmonių Škotijoje.

Mums patinka daugybė tapatybių, o kitos JK šalys visada bus ne tik artimiausi kaimynai, bet ir artimiausi draugai.

Tačiau per ilgai viena po kitos einančios JK vyriausybės Škotiją pakreipė neteisinga linkme, o tai baigėsi „Brexit“ ir įstatymų, kurie grasino pažeisti tarptautinę teisę ir kurie vis dar kenkia Škotijos parlamentui, įvedimu. Nenuostabu, kad tiek daug žmonių Škotijoje yra nepatenkinti.

Mes esame pasiryžę teisėtai, konstituciškai tapti nepriklausoma valstybe.

Kaip nepriklausoma Europos Sąjungos narė, Škotija būtų partnerė ir tiltų statytoja – ne tik tiltas kuriant stipresnę ekonomiką ir teisingesnę visuomenę, bet ir tiltas, didinantis supratimą tarp ES ir JK.

Vis daugiau žmonių Škotijoje mano, kad mūsų siekius geriausiai galima įgyvendinti toliau prisidedant prie ES bendrų pastangų ir solidarumo. Dėl „Brexit“ tai dabar galime padaryti tik kaip savarankiška valstybė narė.

Mes beveik 50 metų buvome Europos Sąjungos tautų šeimoje. Mes nenorėjome pasitraukti ir tikimės, kad netrukus vėl prisijungsime prie jūsų kaip lygiavertis partneris, ir kartu žvelgsime į ateities galimybes ir iššūkius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.