Protestai baimės valdžiai nesukėlė – dėl visko ir vėl apkaltino Vakarus

Dešimtys tūkstančių rusų, paraginti Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno, šeštadienį išėjo protestuoti prieš Vladimiro Putino režimą. Policija į tai atsakė smurtu ir sulaikymais, o valdžia dėl to apkaltino Vakarus.

„Vienas už visus, visi už vieną“ – tokius plakatus laikė į protestus Maskvoje susirinkę asmenys. Greitai tūkstantinę minią pradėjo vaikyti policijos pajėgos.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
„Vienas už visus, visi už vieną“ – tokius plakatus laikė į protestus Maskvoje susirinkę asmenys. Greitai tūkstantinę minią pradėjo vaikyti policijos pajėgos.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
A.Navalno palaikymo mitingai Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalno palaikymo mitingai Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Navalno palaikymo mitingai Rusijoje.<br>AP/
A.Navalno palaikymo mitingai Rusijoje.<br>AP/
A.Navalno palaikymo mitingai Rusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
A.Navalno palaikymo mitingai Rusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
A.Navalno palaikymo mitingai Rusijoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Navalno palaikymo mitingai Rusijoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 27, 2021, 9:11 AM

Kremliaus kritikas daugiau kaip prieš savaitę grįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, bet iškart buvo sulaikytas dėl lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimo.

Valdžia greitai įkišo A.Navalną 30 dienų už grotų prieš vasario pradžioje planuojamą posėdį dėl ilgesnės įkalinimo bausmės pritaikymo.

Reaguodamas į tai Kremliaus kritikas paskatino žmones protestuoti.

V.Putino režimo pakęsti nebegalintiems žmonėms nesutrukdė nei speigas – Jakutske termometro stulpeliai rodė 50 laipsnių šalčio, nei policininkų smurtas – nepriklausomų stebėtojų duomenimis, sulaikyta apie 3,5 tūkst. asmenų. Trumpam tarp sulaikytųjų buvo atsidūrusi ir A.Navalno žmona Julija bei garsi aktyvistė Liubov Sobol.

Tačiau ar toks protestas turės kokį nors ilgalaikį poveikį V.Putino, kurio aplinka kaltina užsienio šalis kišimusi į vidaus reikalus, režimui?

Tyrimas dėl smurto

Protestuotojai į gatves šį savaitgalį išėjo daugiau kaip 100 miestų visoje Rusijoje. A.Navalno palaikymo akcija buvo surengta ir Vilniuje. Vien Maskvoje, valdžios ir opozicijos duomenimis, protestavo nuo 4 iki 40 tūkst. žmonių.

Tačiau akivaizdu, kad skaičių buvo tikėtasi didesnių, – A.Navalno komandos tyrimą dėl tariamai V.Putinui priklausančių rūmų prie Juodosios jūros peržiūrėjo daugiau kaip 85 mln. žmonių.

Pareigūnai sostinėje nesiėmė beatodairiško smurto, leido protestuotojams šiek tiek parėkauti, o tik tada kibo jiems į atlapus ir išvaikė arba sulaikė.

Tačiau Sankt Peterburge pareigūnų smurtas privertė žmones sunerimti. Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip riaušių policijos pajėgų narys spiria į pilvą moteriai ir ji parkrinta ant žemės.

Vaizdo įraše užfiksuota Margarita Judina paklausia trijų policininkų, kodėl jie sulaiko neginkluotą protestuotoją, tačiau gauna atsakymą į pilvą. Dėl patirtos galvos traumos moteris buvo paguldyta į intensyviosios terapijos skyrių.

Tyrimą dėl šio incidento pradėjo ir vietos prokuratūra.

Didelių pokyčių neišjudins

Nors žmonės kviečiami protestuoti ir toliau, akivaizdu, kad didelių pokyčių keli šimtai sniego gniūžčių, kurias į policininkus mėtė protestuotojai, neatneš.

„Na, viena vertus, iš to, ką pats mačiau Maskvoje, tenka pripažinti, jog tai buvo didžiausias protestas prieš valdžią per pastaruosius kelerius metus, jeigu ne per dešimtmetį.

Kita vertus, nei jis, nei visa tai, kas susiję su A.Navalnu, jo areštas ir nauji filmai apie V.Putino dvarus bei korupciją nėra tai, kas gali išjudinti kokius nors fundamentalius pokyčius bei procesus ir pačius režimo pamatus“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė protestus Maskvoje stebėjęs Ukrainos žurnalistas Romanas Cymbaliukas.

Žurnalistas tvirtino, kad protesto akcijos buvo be vedlių, aiškaus tikslo, scenarijaus ir pagrindinės vietos, – žmonės tiesiog nežinojo, ką daryti.

„Daugelis ten dalyvavusiųjų, akivaizdu, buvo ne tiek už A.Navalną ar konkrečiai prieš Kremlių, o tie, kuriuos tiesiog viskas užkniso.

Kita vertus, apie pusę ar netgi daugiau – jaunuoliai, kuriuos užkniso amžinasis V.Putinas“, – sakė R.Cymbaliukas.

Pasak jo, didesnius protestus, kurie pradėtų klibinti režimą, galėtų sukelti tik bendro pragyvenimo lygio kritimas, kurį gali sąlygoti sankcijos.

Vakarus kaltina kišimusi

Apie sankcijas Rusijai Europos valstybės jau kalba.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda „Financial Times“ tvirtino, kad norint išvengti konfliktų reikia šalį priversti laikytis tarptautinės teisės: „Vienintelis būdas tai padaryti be šautuvų, patrankų ir sprogmenų yra sankcijos.“

Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai paragino Europos Sąjungą įvesti naujas sankcijas pareigūnams, atsakingiems už smurtą ir areštus.

Tačiau Rusija kaltina Vakarų šalis protestų kurstymu.

Kremlius kišimusi į vidaus reikalus pavadino JAV ambasados Maskvoje žinutę, raginančią žmones vengti demonstracijų.

„Vakarų kritika Rusijai atsirado dėl gilios Vakarų pseudodemokratijos ir pseudoliberalizmo krizės“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Parengta pagal BBC ir „Lrytas.lt“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.