Kinija nebepripažįsta Jungtinės Karalysės honkongiečiams išduodamų pasų

Kinija penktadienį paskelbė, kad nebepripažins Jungtinės Karalystės honkongiečiams išduodamų Britanijos užjūrio piliečio (BNO) pasų, Didžiajai Britanijai dėl Pekino taikomų griežtų priemonių rengiantis atverti duris dar milijonams gyventojų iš šios buvusios kolonijos.

„Nepaprastai didžiuojuosi, kad atvėrėme šį naują kelią Honkongo BNO gyventi, dirbti ir įsikurti mūsų šalyje“, – sakoma B. Johnsono pareiškime.<br>Reuters/Scanpxi nuotr.
„Nepaprastai didžiuojuosi, kad atvėrėme šį naują kelią Honkongo BNO gyventi, dirbti ir įsikurti mūsų šalyje“, – sakoma B. Johnsono pareiškime.<br>Reuters/Scanpxi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 12:10 PM, atnaujinta Jan 31, 2021, 12:31 PM

Kinijos pareiškimas pasirodė britų ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybei pažadėjus suteikti ilgalaikį prieglobstį Honkongo gyventojams, norintiems išvykti iš šio miesto.

BNO statuso, kuris yra JK valdymo Honkonge iki 1997 metų palikimas, turėtojai nuo sekmadienio galės teikti paraiškas dėl gyvenimo ir darbo Britanijoje laikotarpiui iki penkerių metų ir turės galimybę vėliau siekti pilietybės.

„Nepaprastai didžiuojuosi, kad atvėrėme šį naują kelią Honkongo BNO gyventi, dirbti ir įsikurti mūsų šalyje“, – sakoma B. Johnsono pareiškime.

BNO pasų turėtojai anksčiau turėjo ribotas galimybes lankytis JK laikotarpiui iki pusės metų ir negalėjo dirbti ar apsigyventi.

Pekinas penktadienį suskubo atkirsti Britanijai. „Nuo sausio 31-osios Kinija nebepripažins vadinamojo BNO paso kaip kelionės dokumento ir asmens dokumento, ir pasilieka teisę imtis tolesnių veiksmų“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

Londonas sako reaguojantis į Kinijos Honkongui pernai primestą Nacionalinio saugumo įstatymą, kuris parbloškė Honkongo judėjimą už demokratiją ir smogė laisvėms, pagal 1997-ųjų susitarimą dėl Honkongo grąžinimo Kinijai turėjusioms galioti 50 metų.

Pasak Zhao Lijiano, „pasipiktinusi“ Kinija mano, kad Britanija toli peržengė susitarimo ribas, tuo jį anuliuodama.

„JK bando daugybę Honkongo gyventojų paversti antrarūšiais JK piliečiais... ir jau visiškai pakeitė BNO pobūdį“, – pridūrė Zhao Lijianas.

Kol kas neaišku, ką praktiškai reikš Kinijos pareiškimas. Anksčiau Pekinas grasino į Britanijos išplėstą vizų pasiūlymą reaguoti neįvardytomis atsakomosiomis baudžiamosiomis priemonėmis.

Grasinimas imtis tolesnių veiksmų rodytų, kad Pekinas galbūt rengia tolesnius suvaržymus BNO statuso turėtojams.

Jau pernai kinų pareigūnai įspėjo, kad gali svarstyti galimybes nebepripažinti BNO pasų. Tuo metu jie sakė, kad tokiu atveju BNO pasų turėtojai nebegalėtų keliauti į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį.

Tačiau neaišku, ar kinų pareigūnai žinos, kas turi tokius dokumentus.

Honkongiečiai išvykdami iš miesto naudojasi savais Honkongo pasais ar tapatybės kortelėmis. Kad patektų į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį, jiems reikalingas Honkongo pasas. BNO pasu jie gali naudotis tik vienu atveju – atvykę į Britaniją ar kurią kitą šalį, pripažįstančią šį dokumentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.