JAV respublikonams sunkiai sekasi apsivalyti nuo ekstremistinės retorikos

Po keturis metus trukusio Donaldo Trumpo melų, sąmokslo teorijų ir neapykanta persmelktos retorikos glaistymo ir atsisakymo tai pasmerkti, respublikonai praleido dar vieną progą apsivalyti iš vidaus. Ketvirtadienį jie masiškai blokavo demokratų pastangas apkaltinti Džordžijos valstijos atstovę Marjorie Taylor Greene.

 Politikės išmetimas iš komitetų gali duoti jai progą pavaizduoti save kaip kankinę, kuri bandė pasipriešinti demokratams ir kai kuriems svarbiems savo partijos nariams.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 Politikės išmetimas iš komitetų gali duoti jai progą pavaizduoti save kaip kankinę, kuri bandė pasipriešinti demokratams ir kai kuriems svarbiems savo partijos nariams.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
M.T. Greene gali „pasigirti“ nemaža sveiko proto stokojančių komentarų bei įrašų socialinėse medijose kolekcija.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
M.T. Greene gali „pasigirti“ nemaža sveiko proto stokojančių komentarų bei įrašų socialinėse medijose kolekcija.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
M.T.Greene seka D.Trumpo pėdomis – išlieka gynybinėje pozicijoje, teigia, kad niekada neatsiprašys. Šios pozicijos laikosi tiek duodama interviu, tiek savo socialinės medijos įrašuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.T.Greene seka D.Trumpo pėdomis – išlieka gynybinėje pozicijoje, teigia, kad niekada neatsiprašys. Šios pozicijos laikosi tiek duodama interviu, tiek savo socialinės medijos įrašuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 5, 2021, 3:29 PM, atnaujinta Feb 5, 2021, 3:30 PM

Respublikonų partija, kitaip vadinama GOP („Didžioji senoji partija“) skundžiasi, kad demokratų lyderiai ne tik piktnaudžiauja savo teisėmis, bet ir kuria pavojingą precedentą siekdami bausmės M.T. Greene ir vykdydami buvusio prezidento apkaltą Senate.

Demokratus šių veiksmų imtis paskatino precedento neturintys įvykiai. Nepaisant valstybės lygio pasipiktinimo dėl D.Trumpo antidemokratinių veiksmų, vos 10 respublikonų Atstovų rūmuose balsavo už jo apkaltą. Ketvirtadienį didžioju daugumą jų užstojo M.T. Greene – vos 11 respublikonų Atstovų rūmuose prisijungė prie demokratų ir balsavo už šios politikės išmetimą iš kai kurių komitetų.

Smurtinė retorika, melagienos ir sąmokslo teorijos

Dar prieš tai, kai Džordžijoje buvo išrinkta į Kongresą, M.T. Greene jau galėjo „pasigirti“ nemaža sveiko proto stokojančių komentarų bei įrašų socialinėse medijose kolekcija. Šiame sąraše buvo ir pritarimas smurtui prieš svarbius demokratų veikėjus ir netgi bandymams juos nužudyti, Rugsėjo 11-osios įvykių iškraipymas ir šaudynių mokyklose tragedijų neigimas.

Ištisas savaites ji net nebandė viso to paneigti, iki šio ketvirtadienio, kuomet Kongrese ji pradėjo rodyti trumpizmo retorika persmelktos atgailos ženklus.

Paradoksaliai, demokratų bandymai nubausti D.Trumpą ir M.T. Greene gali pasitarnauti užsukant aukos mentaliteto ratą ir duoti argumentų tiems, kurie kaltina kairiuosius dėl „atšaukimo (arba sunaikinimo) kultūros“ (angl. „cancel culture“).

M.T.Greene seka D.Trumpo pėdomis – išlieka gynybinėje pozicijoje, teigia, kad niekada neatsiprašys. Šios pozicijos laikosi tiek duodama interviu, tiek savo socialinės medijos įrašuose.

Vietoje to, kad prisiimtų atsakomybę už savo veiksmus, savo kalboje ketvirtadieni politikė pareiškė, kad žiniasklaida, kuri paviešinino jos skleidžiamas sąmokslo teorijas, yra tokia pati bloga, kaip ir jos pačios propaguojama „QAnon“ sąmokslo teorija. Ji pavadino demokratus – ne D.Trumpo šalininkus, kurie sausio 6 siaubė Kapitolijų – gauja.

„Jie nori sunaikinti ne tik mane. Jie nori sunaikinti kiekvieną respublikoną, – ketvirtadienį parašė ji tviteryje. – Neleiskite gaujai laimėti.“

D.Trumpo išminti takai

D.Trumpas jau seniai naudojosi aukos įvaizdžiu apeliuodamas į mases savo rėmėjų, kurie jaučiasi niekinami ir atsumti Vašingtono. M.T.Greene naudojasi tais pačiais įrankiais.

Vienas iš pagrindinių jo argumentų apkaltos teisme bus būtent teiginys, kad demokratai bando sunaikinti jo teisę į žodžio laisvę. Tą pačią, kurią jis naudojo diskredituoti rinkimų rezultatus bei sukurstyti minią šturmuoti Kapitolijaus. Šią žinutę pasigavo ir M.T.Greene, nešiojanti veido kaukę su užrašu „Žodžio laisvė“.

Politikės išmetimas iš komitetų gali duoti jai progą pavaizduoti save kaip kankinę, kuri bandė pasipriešinti demokratams ir kai kuriems svarbiems savo partijos nariams. Savo sekėjams ji pranešė, kad per pastarąją savaitę surinko daugiau, kaip 1.6 mln. dolerių (apie 1.335 mln. eurų) paramos. Be to, ji, anksčiau mažai kam žinoma ekstremistė, vos po kelių savaičių Vašingtone jau tapo dešiniosios konservatyviosios žiniasklaidos žvaigžde.

Prieš balsuojant dėl jos išmetimo iš komitetų, M.T.Greene leidiniui „The Washington Examiner“, kad bandydami ją išmesti, demokratai jai tik padeda ir ji pritrenkta jų kvailumo. Jos teigimu, jos išmetimas tik padėtų jai skirti daugiau laiko ruošti panašius į ją kandidatus laimėjimui 2022 metų tarpiniuose rinkimuose.

Ji pridūrė, kad jai jau bloga nuo „kovoti nesugebančių silpnų respublikonų“ ir ji tikisi, kad jai pavyks pasukti GOP kursą arčiau kraštutinės dešinės D.Trumpo pavyzdžiu.

Respublikonai jau anksčiau turėjo progų imtis drąsesnių veiksmų prieš M.T.Greene radikalius sentimentus. Tiesą sakant, tam buvo laiko ištisus mėnesius ir netgi visus praėjusius metus, kai ji kandidatavo į Kongresą. Vietoje to, trečiadienį vykusioje respublikonų konferencijoje ji susilaukė plojimų atsistojus. Analogiškai, dauguma GOP narių Kongrese balsavo prieš Joe Bideno paskelbimą prezidentu, pasikliaudami D.Trumpo išvedžiojimais apie rinkimų klastojimą.

Kokia bus partijos strategija?

Situacija dėl D.Trumpo ir M.T.Greene atskleidžia, kad dauguma Vašingtono respublikonų neketina kažko imtis dėl savo ištikimų gerbėjų gretose vešinčių radikalių segmentų.

Paremdamas M.T.Greene ir užsimerkdamas prieš jos nepateisinamą retoriką Kongreso respublikonų mažumos lyderis Kevinas McCarthy įrodė tikintis, jog kelias į pergalę tarpiniuose rinkimuose bus sklandesnis, jei pavyks išlaikyti ekstremistų balsus. Kitaip tariant, respublikonai stengiasi įtikti abiem pusėms, neatstumti nei „QAnon“ pasekėjų, nei nuosaikiosios daugumos.

Viltims, kad pasibaigus D.Trumpo kadencijai partija ideologiškai atsinaujins, bent jau artimiausiu metu nelemta išsipildyti.

Visgi, daug kam partijoje tiek D.Trumpo išsisukimas nuo atsakomybės po išpuolio prieš demokratiją, tiek M.T.Greene išgarsėjimas, skamba kaip košmariškas scenarijus.

Kyla klausimas, kaip GOP suderins norą ir pasiekti radikaliausius savo pasekėjus, ir išlaikyti nuosaikius rinkėjus, kurie paprastai ir padeda laimėti rinkimus. Pietų Dakotos senatorius respublikonas Johnas Thune'as teigė, kad partija turėtų išsigryninti, už ką ji kovoja, jo nuomone, tai turėtų būti idėjomis ir principais paremta partija, kurioje nėra vietos sąmokslo teoretikams. Jo nuomone, kitoks scenarijus nežada sėkmės ateityje.

Kol Senate įsitvirtinę respublikonai nerimauja dėl savo kolegų Kongrese elgesio keliamo rezonanso, demokratai skuba visą šią partiją piešti pagal M.T. Greene ir kitų ekstremistų paveikslą.

„Kongreso respublikonų konferencijoje šėlsta „QAnon“ pasekėjai, ekscentrikai ir sąmokslo teoretikai, – pareiškė demokratų grupės Kongrese pirmininkas Hakeemas Jeffriesas. – Abrahamo Lincolno partijos nebėra. Ronaldo Reagano partijos nebėra. Johno McCaino partijos nebėra. Dabar tai yra Marjorie Taylor Greene partija.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.