Pakistano kariuomenės sraigtasparniai atnaujino trijų dingusių alpinistų paieškas

Du Pakistano kariuomenės sraigtasparniai pirmadienį toliau ieško trijų alpinistų, kurie dingo mėgindami įkopti į antrąją pagal aukšti pasaulio viršukalnę K2, artimiesiems ir draugams vis labiau nerimaujant dėl jų likimo.

 Pakistano kariuomenės sraigtasparniai atnaujino trijų dingusių alpinistų paieškas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pakistano kariuomenės sraigtasparniai atnaujino trijų dingusių alpinistų paieškas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2021, 12:20 PM

Trys alpinistai – pakistanietis Ali Sadpara, islandas Johnas Snorri ir čilietis Juanas Pablo Mohras – vėlai penktadienį prarado ryšį su bazine stovykla. Šeštadienį buvo pranešta apie vyrų dingimą, jų palaikymo komandai nebesulaukus pranešimų iš grupės, kopusios į 8 611 metrų aukščio K2, pramintą „nuožmiuoju kalnu“.

Karakorumo kalnyne esantis K2 yra vienas pavojingiausių kalnų alpinistams. Praėjusį mėnesį 10 nepaliečių komanda pirmąkart įkopė į K2 žiemos sezonu.

Gelbėtojų sraigtasparniai, pakilę anksti pirmadienį, tęsė paieškas trečią dieną iš eilės , pranešė rajono municipaliteto administratorius Waqasas Joharas.

A. Sadparos sūnus žiniasklaidai išsiųstame vaizdo pranešime pažymėjo, kad tikimybė, jog alpinistai išliks gyvi atšiauriomis žiemos sąlygomis, yra labai maža. Patyręs alpinistas A. Sadpara anksčiau buvo įkopęs į aštuonis aukščiausius kalnus, įskaitant Everestą Himalajuose, o žiemą bandė įveikti ir K2.

Per šeštadienį ir sekmadienį vykusias paieškos misijas sraigtasparniai nerado jokių dingusiųjų ženklų, informavo Pakistano alpinistų klubo sekretorius Kararas Haideri. Pasak jo, valdžia ruošiasi vėliau pirmadienį paskelbti pareiškimą.

„Stebuklų pasitaiko, o viltis, kad įvyks stebuklas dar nėra prarasta“, – sakė jis.

A. Sadparos sūnus Sajidas Ali Sadpara, kuris pats yra alpinistas ir dalyvavo ekspedicijos pradžioje, bet vėliau sugrįžo į bazinę stovyklą sugedus jo deguonies reguliatoriui, sakė, kad dingusiųjų šansai likti gyviems „žiemą išbuvus nuo dviejų iki trijų dienų 8 tūkst. [metrų aukštyje] yra arti nulio“.

Sadparos jaunesniojo deguonies reguliatorius sugedo jam anksčiau praėjusią savaitę pasiekus pavojingiausią K2 vietą – vadinamąjį „Butelio kaklelį“. Ten jis išlaukė savo tėvo ir kitų dviejų alpinistų daugiau nei 20 valandų, bet jiems nepasirodžius nusileido žemyn.

Dingus alpinistams Islandijos užsienio reikalų ministras Gudlauguras Thoras Thordarsonas telefonu pasikalbėjo su kolega pakistaniečiu Shahu Mahmoodu Qureshi. Pasak Užsienio reikalų ministerijos Islamabade, Sh. M. Qureshi patikino, jog Pakistanas negailės pastangų ieškodamas dingusių alpinistų.

Anot alpinizmo ekspertų, nors Everesto kalnas yra 237 metrais aukštesnis, K2 viršukalnė yra daug šiauriau ir pasižymi atšiauresniu klimatu. Kopti į ją žiemą ypač pavojinga dėl nenuspėjamų ir greitai kintančių orų.

Žiemos vėjų greitis ant K2 šlaitų gali viršyti 200 km per val., o temperatūra kartais nukrenta žemiau -60 laipsnių pagal Celsijų. Per vieną tragiškiausių nelaimingų atsitikimų alpinizmo istorijoje 2018 metais žuvo 11 žmonių, mėginusių įkopti į šį Pakistano kalną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.