Rinkimai Kosove kiršina naująją kartą ir senąją gvardiją

Kosovo gyventojai sekmadienį balsuoja pirmalaikiuose rinkimuose, po kurių valdžios vairą į rankas gali perimti naujoji politikų kartą, pasinaudojusi nuo dabartinės politinės santvarkos pavargusios visuomenės nepasitenkinimu.

Rinkimai Kosove kiršina naująją kartą ir senąją gvardiją.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Rinkimai Kosove kiršina naująją kartą ir senąją gvardiją.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2021, 12:49 PM, atnaujinta Feb 14, 2021, 8:20 PM

Parlamento rinkimai vyksta pasibaigus metams, per kuriuos koronaviruso pandemija dar labiau padidino socialinę ir ekonominę krizę buvusioje Serbijos provincijoje, prieš trylika metų paskelbusioje nepriklausomybę.

Kosovas, kuris yra viena ekonomiškai skurdžiausių Europos šalių, išgyvena pandemijos sukeltą nuosmukį, o 1,8 mln. gyventojų turinčioje šalyje dar neskiepijama nuo koronaviruso.

Manoma, kad prieš dabartinę politinę sistemą nukreiptas protestų judėjimas „Vetevendosje“ (Apsisprendimas), vėliau virtęs politine partija, turėtų pasinaudoti šiuo stiprėjančiu pokyčių noru.

Apklausos rodo, kad ši partija turėtų nesunkiai atsidurti pirmoje vietoje, tačiau jai gali pritrūkti balsų užsitikrinti absoliučią daugumą.

Partija per rinkimų kampaniją kvietė stoti į kovą su korupcija ir kaltino tradicinį elitą pirmaisiais Kosovo nepriklausomybės metais švaisčius valstybės lėšas ir netinkamai ją valdžius.

Didžiąją praėjusio dešimtmečio dalį Kosovą valdė buvę sukilėlių vadai, dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje vadovavę etninių albanų kovai prieš serbų pajėgas. Tačiau jų stovykloje trūksta vieno pagrindinių lyderių nuo tada, kai Hagos teismas pernai lapkritį nurodė dėl kaltinimų karo nusikaltimais etninio konflikto metu sulaikyti buvusį šalies prezidentą Hashimą Thaci (Hašimą Tacį) ir kitus asmenis.

Analitikai sako, kad tai padėjo atverti kelią „Vetevendosje“, kurio raginimai imtis pokyčių net galėjo įtikinti kai kuriuos žmones, kuriems gal ir nepatinka radikali šio judėjimo praeitis, kurioje būta ir smurtingų protestų, prieš Vakarus nukreiptos retorikos ir incidentų, kuomet parlamento rūmuose buvo panaudota ašarinių dujų.

„Daugeliui „Vetevendosje“ yra paskutinė galimybė, kuri šaliai reiškia „viską arba nieko“, – AFP sakė daugelį nevyriausybinių organizacijų vienijančios grupės „CiviKos Platform“ vadovė Donika Emini.

Naujoji karta

Rinkimai šaltą ir snieguotą rytą prasidėjo 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir rinkimų apylinkės bus uždarytos po 12 valandų. Pirminių rezultatų tikimasi anksti ryte.

„Raginu visus piliečius naudojantis savo balsavimo teise laikytis dėl pandemijos nustatytų taisyklių“, – atidavusi savo balsą Prištinoje sakė Kosovo rinkimų komisijos pirmininkė Valdete Daka.

„Vetevendosje“ vadovauja 45 metų buvęs politinis kalinys Albinas Kurti. Per praėjusius dvejus parlamento rinkimus ši partija surinko daugiausiai balsų, tačiau galiausiai kitos partijos susivienydavo prieš ją ir sudarydavo koalicines vyriausybes. Po 2019 metų rinkimų A. Kurti 50 dienų laikinai buvo premjeru po to, kai subyrėjo koalicija.

Šį kartą jis yra įsitikinęs, kad jo pergalė virs ilgai išsilaikysiančia vyriausybe. „Mes ateiname, jie išeina“, – prieš rinkimus rėmėjams sakė jis.

Tačiau kritikai kaltina A. Kurti, kuris yra itin populiarus tarp savo rėmėjų, ruošiantis „diktatūrai“, kuri gali kelti grėsmę svarbiam Kosovo aljansui su Jungtinėmis Valstijomis. Jo partija taip pat žada kurti darbo vietas ir didinti atlyginimus.

Tačiau naujausios apklausos rodo, kad daugelis jo pažadais netiki: maždaug 20 proc. Kosovo gyventojų ketina balsuoti už Kosovo demokratinę partiją (PDK), kuriai vadovauja buvę sukilėliai. O po jos seka valdžioje iki šiol buvusi Kosovo demokratinė lyga (LDK).

Šį kartą A. Kurti savo galimybes sustiprino aljansu su laikinąja prezidente Vjosa Osmani, kuri neseniai prisijungė prie jo partijos po to, kai paliko LDK.

„Manau, atėjo laikas, kad Kosovui vadovautų naujos kartos politikai ne tik amžiumi, bet ir mąstymu“, – agentūrai AFP sakė 38 metų politikė.

Protų nutekėjimas

A. Kurti yra ypač populiarus tarp jaunų žmonių, kurie jaučiasi išduoti dabartinės valdžios. Jaunimo nedarbas Kosove šiuo metu siekia 50 proc., tad daugelis yra priversti vykti į užsienį.

„Neturiu iliuzijų, kad baigusi universitetą aš čia susirasiu darbą, net ir gavusi magistro laipsnį, ir tai man kelia nerimą“, – per „Vetevendosje“ mitingą sakė septyniolikmetė Hanmije Lohaj.

Nors pats A. Kurti po 2018 metų teismo nuosprendžio už ašarinių dujų paleidimą parlamente negali pretenduoti į parlamentaro postą, jo partija vis tiek galėtų paskirti jį premjeru.

120 vietų Kosovo parlamente pusė vietų yra rezervuota serbams, o dar 20 vietų – etninėms mažumoms.

Rinkimų kampanijos metu buvo mažai kalbėta apie įstrigusias derybas dėl Kosovo „įšaldyto konflikto“ su Serija. Manoma, kad A. Kurti užims griežtą poziciją šiuo klausimu.

Belgradas vis dar atsisako pripažinti Kosovo valstybingumą ir tai išlieka įtampos regione priežastimi bei kliūtimi abiem šalims kažkada ateityje prisijungti prie Europos Sąjungos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.