Mianmare prasidėjus visuotiniam streikui žuvo trys protestuotojai Australija stabdo gynybos mokymus su Mianmaru po karinio perversmo

 

 Mianmare į gatves išėjo protestuotojai, nuskambėjus raginimui rengti visuotinį streiką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Mianmare į gatves išėjo protestuotojai, nuskambėjus raginimui rengti visuotinį streiką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2021, 9:19 AM, atnaujinta Mar 8, 2021, 4:24 PM

 

 

Mianmare pirmadienį buvo nušauti trys prieš valstybės perversmą protestavę aktyvistai, demonstrantams visoje šalyje mėginant paralyžiuoti ekonomiką visuotiniu streiku po savaitgalį saugumo pajėgų vykdytų reidų ir areštų.

Šalyje neramumai prasidėjo po vasario 1 dieną įvykdyto pučo, per kurį buvo nušalinta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi ir įsiplieskė masiniai protestai prieš naujos karinės chuntos valdymą.

Policija ir kariuomenė vis griežčiau malšina demonstracijas. Lig šiol žuvo daugiau nei 50 žmonių, o dar beveik 1 800 buvo sulaikyti.

Protestuotojai, nepaisydami pavojaus, susirinko kai kuriuose komercinės sostinės Jangono rajonuose, antrame pagal dydį Mandalėjaus mieste ir kituose šalies miestuose. Saugumo pajėgos kai kur vėl panaudojo jėgą.

Šiauriniame Mjitčinos mieste saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas ir šaunamuosius ginklus per gatvės susirėmimą su akmenis svaidžiusiais protestuotojais.

Iš vieno incidento vietos per „Facebook“ transliuotuose vaizduose matyti, kaip protestuotojai tempia kelis sužalotus demonstrantus už rankų ir kojų.

Taip pat paskelbtas kraupus vaizdo įrašas, kuriame matyti ant lovų gulintys kruvini žmonės ir juos atgaivinti nesėkmingai mėginantys medikai.

Įraše taip pat matyti sukniubęs vyras, kuriam išdaužta dalis kaukolės.

Vienoje vietos žiniasklaidos paskelbtoje nuotraukoje matyti katalikų vienuolė baltu abitu, klūpanti gatvėje ir meldžianti policijos elgtis santūriai.

„Du vyrai buvo nušauti, o dar trys žmonės, tarp jų moteris, buvo pašauti į ranką“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas medikas.

Trečias protestuotojas buvo nušautas Pjapone Ajervavadžio deltos regione, AFP sakė vienas liudininkas ir vienas gelbėjimo tarnybų pareigūnas.

Jangone saugumo pajėgos surengė reidą nepriklausomos naujienų agentūros „Myanmar Now“ redakcijoje.

„Galiu patvirtinti, kad mūsų redakcijoje šiandien po pietų karių ir policininkų grupė surengė reidą, – AFP sakė vyriausiasis redaktorius Swe Winas. – Jie pasiėmė kompiuterius, mūsų duomenų serverio dalis ir spausdintuvą.“

Australija stabdo gynybos mokymus su Mianmaru po karinio perversmo

Australija sustabdė gynybos bendradarbiavimą su Mianmaru ir peradresuoja humanitarinę pagalbą šalyje dėl praėjusį mėnesį įvykusio karinio valstybės perversmo bei tebesitęsiančio Australijos piliečio kalinimo.

Australijos užsienio reikalų ministrė Marisa Payne pirmadienį sakė, kad su vasario pradžioje sulaikytu ekonomikos patarėju Seanu Turnelliu (Šonu Turneliu) diplomatams ir jo giminaičiams pavyko telefonu susisiekti tik du kartus. Ministrė šiuos kontaktus apibūdino kaip „labai ribotą konsulinę paramą“.

Sekmadienio vakarą Australija paskelbė, kad bendra su Mianmaru penkerių metų gynybos mokymų programa, kurios vertė – apie 1,5 mlrd. Australijos dolerių (968 mln. eurų), yra stabdoma. Pagal šią programą dabar bus vykdomi tik su karyba nesusiję mokymai, pavyzdžiui, anglų kalbos mokymas.

Australija nutrauks savo humanitarinę pagalbą Mianmaro vyriausybei ir su vyriausybe susijusioms įstaigoms. Nuo šiol humanitarinė pagalba bus teikiama pažeidžiamiausiems Mianmaro piliečiams, įskaitant rohinjų ir kitas tautines mažumas, sakė M. Payne.

Pirmadienį Mianmaro saugumo pajėgos tęsė represijas prieš protestuotojus – ašarinėmis dujomis vaikė maždaug tūkstančio protestuotojų minią, kuri protestavo šalies sostinėje Neipide. Sprukdami nuo pareigūnų protestuotojai leido į orą miltelių debesis iš ugnies gesintuvų.

Tuo metu tūkstančiai žmonių, protestavusių antrame pagal dydį šalies mieste Mandalėjuje, išsisklaidė patys, baimindamiesi, kad kariuomenės ir policijos pajėgos griebsis prieš juos smurto.

Sekmadienį policijos pareigūnai užėmė ligoninių bei universitetų, be to, pasak šaltinių, suėmė šimtus žmonių, protestavusių prieš karinį perversmą.

Didžiausiame šalies mieste Jangone 20 val. vietos laiku įsigaliojus komendanto valandai, kai kuriuose rajonuose antrą naktį iš eilės girdėjosi sunkiųjų ginklų šūviai. Socialiniuose tinkluose įkeltuose vaizdo įrašuose taip pat girdima kurtinamųjų granatų sprogimų.

Šių ginklų naudojimas atrodo kaip dalis strategijos, kuria siekiama atgrasyti nuo priešinimosi perversmininkams. Daugybėje vaizdo įrašų taip pat matyti, kaip policijos ir kariuomenės pareigūnai negailestingai muša sulaikytus protestuotojus.

Šūviai buvo girdimi ir šalia ligoninių, kur pranešama, jog vietiniai gyventojai bandė neleisti policininkams ir kariams įsiveržti į vidų.

Šalies pajėgos dažnai taikosi į medicinos įstaigas ir darbuotojus, puldamos greitosios medicinos pagalbos automobilius ir darbuotojus. Medikai įkūrė Pilietinio nepaklusnumo judėjimą, kuris yra įvardijamas kaip protestų koordinatorius, o protestuotojai šio judėjimo akronimus rašo ant savo plakatų. Užėmus ligonines šalies pajėgos galėtų lengvai suimti sužeistus protestuotojus.

Tuo metu Mianmaro chuntos pasamdytas Kanados ir Izraelio pilietybę turintis lobistas sako, jog kariškiai, įvykdę plačiai pasmerktą perversmą prieš šalies civilinę vyriausybę, nori atsitraukti nuo politikos, bet sumažinti Kinijos įtaką šalyje.

Aris Benas-Menashe, kuris anksčiau atstovavo Sudano kariniam lyderiui ir Zimbabvės prezidentui Robertui Mugabe, sekmadienį kalbėjosi su naujienų agentūrą „The Associated Press“, sugrįžęs į Jungtines Valstijas po savo antrojo vizito Mianmare šį mėnesį.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad gali įkalbėti JAV prezidento Joe Bideno administraciją panaikinti sankcijas, įvestas Mianmaro kariniams lyderiams, vadovavusiems perversmui, kurio metu buvo nuversta ir sulaikyta išrinkta Mianmaro lyderė Aung San Suu Kyi,

Be to, jis sakė, kad Jungtinės Valstijos ir Vakarai supaprastino politinį Mianmaro konfliktą iki nedetalizuoto naratyvo apie kariuomenės represijas prieš provakarietiškus aktyvistus, ignoruodami milijonų tautinių mažumų rinkėjų atribojimą nuo pernai vykusių rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.