Nyderlanduose prasideda balsavimas parlamento rinkimuose

Nyderlanduose pirmadienį prasideda tris dienas truksiantis balsavimas parlamento rinkimuose, tapsiančiuose vyriausybės politikos dėl koronaviruso išbandymu.

 Nyderlanduose prasideda balsavimas parlamento rinkimuose.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nyderlanduose prasideda balsavimas parlamento rinkimuose.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2021, 8:14 AM

Premjerui Markui Rutte šiuose rinkimuose prognozuojama dar viena kadencija.

Balsavimas vyksta šalyje galiojant griežtiems apribojimams dėl COVID-19, įskaitant naktinę komendanto valandą. Pirmadienį ir antradienį rinkimų apylinkės bus atidarytos daugiausia rizikos grupės žmonėms, o trečiadienis yra pagrindinė rinkimų diena.

Balsavimo pradžios išvakarėse policija vandens patranka išvaikė antivyriausybinius protestus, o sausį Nyderlandus sukrėtė riaušės prieš pirmosios šalies komendanto valandos įvedimą po Antrojo pasaulinio karo.

Vis dėlto manoma, kad M. Rutte, kuris yra valdžioje nuo 2010 metų, o taip pat yra vienas ilgiausiai vadovaujančių Europos lyderių, taps ketvirtosios koalicinės vyriausybės vadovu dėl stabilaus pandemijos valdymo.

Apklausos rodo, kad M. Rutte liberalioji Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD) gali užsitikrinti maždaug 25 proc. balsų.

„Panašu, kad dešiniojo sparno rinkėjams labai patinka VVD ir Rutte arba, ypač, ministras pirmininkas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Andre Krouwelas, dėstantis politikos mokslus Amsterdamo laisvajame universitete.

„Taigi, jie gauna ne tik tai, ką mes vadiname „premjero priedu“, kurį suteikia buvimas ministro pirmininko pareigose, bet ir „koroninį priedą“, nes jis buvo atstovas pandemijos metu“, – pridūrė jis.

M. Rutte gerokai lenkia savo artimiausią konkurentą – antiislamiškos Laisvės partijos (PVV) vadovą Geertą Wildersą. Šiai partijai žadama maždaug 13 proc. balsų, todėl greičiausiai ji liks antra pagal dydį politinė jėga parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?