JAV ir Japonija įspėja dėl Kinijos „prievartos ir destabilizuojančio elgesio“

JAV ir Japonijos diplomatijos vadovai ir gynybos ministrai antradienį perspėjo dėl Kinijos, pareiškę per derybas Tokijuje, kad atnaujino įsipareigojimą priešintis Pekino „prievartai ir destabilizuojančiam elgesiui“.

Abi pusės pareiškė „didelį nerimą“ dėl pastarųjų trikdančių Kinijos veiksmų regione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Abi pusės pareiškė „didelį nerimą“ dėl pastarųjų trikdančių Kinijos veiksmų regione.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2021, 11:51 AM, atnaujinta Mar 16, 2021, 12:08 PM

Pentagono vadovas Lloydas Austinas ir valstybės sekretorius Anthony Blinkenas lankosi Japonijoje per savo pirmąją užsienio kelionę, siekdami sutvirtinti regioninius aljansus ir duoti atkirtį augančiai Kinijos įtakai.

„Jungtinės Valstijos ir Japonija pripažino, kad Kinijos elgesys, kuomet jis neatitinka susiklosčiusios tarptautinės tvarkos, kelia politinius, ekonominius, karinius ir technologinius iššūkius“, – sakoma jų ir japonų ministrų bendrame pareiškime.

„Ministrai įsipareigojo priešintis prievartai ir destabilizuojančiam elgesiui su kitais regione“, – priduriama pareiškime.

Abi šalys taip pat išreiškė „rimtą susirūpinimą dėl pastarojo meto pavojingų įvykių regione“, tiesiogiai paminėdami vėliausius Kinijos žingsnius.

Derybos vyksta JAV prezidento Joe Bideno administracijai siekiant atkurti regioninius aljansus po audringos jo pirmtako Donaldo Trumpo eros.

L. Austinas ir A. Blinkenas taip pat konsultuojasi su sąjungininkais dėl Vašingtono politikos Šiaurės Korėjos atžvilgiu peržiūros, Pchenjanui anksčiau antradienį užsipuolus JAV administraciją.

Ministrai savo pareiškimu dar kartą paragino Pchenjaną siekti „visiškos denuklearizacijos“, perspėdami, kad Šiaurės Korėjos arsenalas „kelia grėsmę tarptautinei taikai ir stabilumui“.

Tačiau A. Blinkenas atsisakė komentuoti Pchenjano oficialaus laikraščio „Rodong Sinmun“ paskelbtą šiaurės korėjiečių lyderio Kim Jong Uno sesers Kim Yo Jong pareiškimą.

Įtakinga Šiaurės Korėjos lyderio sesuo įspėjo Jungtines Valstijas nesiimti veiksmų, dėl kurių jos galėtų „netekti miego“.

„Nagrinėjame, ar įvairios papildomos spaudimo priemonės galėtų būti veiksmingos, taip pat ar yra logiškų diplomatinių kelių – visa tai yra peržiūrima“, – pažymėjo amerikiečių diplomatijos vadovas.

„Ateityje esame pasiryžę bendrai spręsti iššūkį, kurį kelia Šiaurės Korėja, ypač kalbant apie jos branduolinių raketų programas, taip pat, žinoma, apie jos daromus žmogaus teisių pažeidimus“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.