Nyderlandų premjeras M. Rutte skelbia apie „didžiulę“ pergalę parlamento rinkimuose

Nyderlandų premjeras Markas Rutte teigė pasiekiąs „didžiulę“ pergalę parlamento rinkimuose ir pažadėjo savo ketvirtą kadenciją premjero poste išnaudoti atstatant šalį po koronaviruso pandemijos.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nyderlandų premjeras Markas Rutte.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2021, 8:26 AM, atnaujinta Mar 18, 2021, 8:29 AM

M. Rutte jau yra vienas iš ilgiausiai – 10 metų – pareigas einančių Europos šalių lyderių. Rinkėjų apklausos po rinkimų rodo, kad premjero partija Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD) pasiekė akivaizdžią pergalę rinkimuose ir turėtų gauti 36 iš 150 mandatų parlamente.

Remiantis visuomeninio transliuotojo NOS apklausa, proeuropietiška partija D66 pakilo į antrąją vietą, užsitikrinusi 27 vietas parlamente, o kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politiko Geerto Wilderso Laisvės partija gaus 17 mandatų – trimis mažiau nei po praėjusių rinkimų.

Dešinysis Demokratijos forumas, vadovaujamas prieš karantiną nusiteikusio ir skeptiškai vakcinas vertinančio populisto Thierry Baudet, netikėtai gerai pasirodė po neseniai vykusių didžiausių per kelis dešimtmečius riaušių dėl įvestos pandeminės komendanto valandos.

„Nyderlandų rinkėjai parodė didžiulį pasitikėjimą mano partija“, – šypsodamasis parlamente teigė M. Rutte.

Pasak jo, „ne viskas gerai ėjosi pastaruosius 10 metų“. Tarp nesėkmių jis paminėjo ir savo atsistatydinimą sausio mėnesį dėl skandalo, kilusio paaiškėjus, kad žmonės buvo skirstomi pagal rasę ir klaidingai apkaltinami sukčiavimu siekiant vaiko išmokų.

„Tačiau svarbiausias klausimas... ateinantiems keleriems metams, aišku, yra tas, kaip atkurti šalį... po „koronos“, – pažymėjo premjeras.

„Turiu energijos dar dešimčiai metų“, – sakė politikas.

Rinkimai truko tris dienas ir buvo organizuojami laikantis socialinio atstumo. Pirmadienį ir antradienį rinkimų apylinkės buvo atidarytos daugiausia vyresnio amžiaus ir rizikos grupės žmonėms, o trečiadienis buvo pagrindinė rinkimų diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.