Jungtinėms Valstijoms išduotas JT sankcijų pažeidimais kaltinamas šiaurės korėjietis

Jungtinėms Valstijoms išduotas JT sankcijų pažeidimais kaltinamas šiaurės korėjietis Malaizija šeštadienį išdavė Jungtinėms Valstijoms vieną Šiaurės Korėjos pilietį, kaltinamą pinigų plovimu.

 Šiaurės Korėja<br>AP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėja<br>AP/Scanpix nuotr.
  Šiaurės Korėja<br>AFP/Scanpix nuotr.
  Šiaurės Korėja<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-03-21 18:08

Remiantis naujienų agentūros AP gautais dokumentais, Mun Chol Myongas, tapęs pirmuoju šiaurės korėjiečiu, stosiančiu prieš JAV teismą, buvo perkeltas į Federalinio tyrimų biuro (FTB) areštinę. Ekstradicija įvykdyta Malaizijos teismui nesutikus su vyro teiginiu, kad jam pareikšti kaltinimai yra paskatinti politinių motyvų.

JAV Teisingumo departamentas sekmadienį iš karto nesureagavo į prašymą pakomentuoti.

Vašingtono federalinis teismas 2019 metų gegužę išdavė orderį sulaikyti Mun Chol Myongą, apkaltintą pinigų plovimu ir susimokymu plauti pinigus. Netrukus į 6-ą dešimtmetį įžengęs įtariamasis, dešimtmetį gyvenęs Malaizijoje, buvo sulaikytas. Malaiziečių vyriausybė pritarė ekstradicijai, tačiau Mun Chol Myongas ją užginčijo.

Vyras, pasak jo advokato, nerimavo, kad Amerikoje nesulauks sąžiningo teismo. Kaltinamasis stengėsi įrodyti, kad sprendimas jį išduoti buvo „paskatintas politinių motyvų“, siekiant padidinti spaudimą Pchenjanui dėl jo raketų programos.

Mun Chol Myongas neigė, kad prieš persikeldamas į Malaiziją 2008 metais jis tiekė Šiaurės Korėjai uždraustas prabangos prekes, apeidamas JT sankcijas.

Vyras taip pat neigė įtarimus, kad jis plaudavo lėšas per fiktyvias įmones, pateikdamas suklastotus dokumentus neteisėtai gabenant prekes.

Šiaurės Korėja penktadienį paskelbė nutraukusi diplomatinius ryšius su Kvala Lumpūru dėl sprendimo išduoti Mun Chol Myongą Jungtinėms Valstijoms, augant įtampai su Vašingtonu dėl Pchenjano branduolinės programos.

Malaizija anksčiau buvo viena iš nedaugelio Šiaurės Korėjos sąjungininkių. Tačiau dvišaliai santykiai smarkiai pašlijo, kai 2017 metų vasarį Kvala Lumpūro oro uoste panaudojus draudžiamą nervus paralyžiuojančią medžiagą VX buvo nužudytas šiaurės korėjiečių lyderio netikras brolis Kim Jong Namas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?