ES pritarė sankcijoms dėl pažeidimų Kinijoje, Mianmare ir Rusijoje V. Putinas per pokalbį su Ch. Micheliu smerkė „konfrontacinę“ ES poziciją

Priemones prieš teisių pažeidimus visame pasaulyje plečiančios Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį Briuselyje pritarė sankcijoms dėl pažeidimų Kinijoje, Mianmare ir Rusijoje.

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį Briuselyje pritarė sankcijoms dėl pažeidimų Kinijoje, Mianmare ir Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį Briuselyje pritarė sankcijoms dėl pažeidimų Kinijoje, Mianmare ir Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2021, 2:23 PM, atnaujinta Mar 22, 2021, 4:30 PM

Praėjusią savaitę pritarus 27 narių bloko ambasadoriams, ES į „juodąjį“ sąrašą dėl Pekino elgesio su uigūrais įtrauks keturis kinų pareigūnus ir vieną valstybinį darinį.

Šis itin simbolinis žingsnis, apie kurį pranešė ES diplomatai, vėliau pirmadienį turi būti paskelbtas ES oficialiajame leidinyje. Tai pirmas kartas nuo 1989-ųjų, kai Briuselis paskelbė sankcijas Pekinui dėl žmogaus teisių pažeidimų. 1989 metais Kinijai dėl įvykių Tiananmeno aikštėje buvo įvestas ginklų embargas.

Kinijos užsienio reikalų ministerija yra įspėjusi, kad Pekinas „tvirta ranka reaguos“ į bet kokias bausmes dėl jo veiksmų vakariniame Sindziango regione.

Naujos sankcijos Kinijai yra ES sankcijų dėl žmogaus teisių pažeidimų paketo dalis. Iš viso sankcijos paskelbtos tuzinui žmonių, įskaitant asmenis Rusijoje, Šiaurės Korėjoje, Eritrėjoje, Pietų Sudane ir Libijoje, sakė diplomatai.

„Tai labai svarbus žingsnis, rodantis mūsų įsipareigojimą“, – sakė Slovakijos užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas.

Mechanizmas, pagal kurį blokas turi daugiau galimybių taikytis į teisių pažeidėjus, šį mėnesį buvo paleistas paskelbus sankcijas keturiems Rusijos pareigūnams dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimo.

Pasak diplomatų, naujos sankcijos Rusijai yra susijusios su asmenimis, kaltinamais teisių pažeidimais Čečėnijoje, geležiniu kumščiu valdomoje Kremliui ištikimo Ramzano Kadyrovo.

ES taip pat įšaldys 11 Mianmaro chuntos pareigūnų turtą ir uždraus išduoti jiems vizas. Sankcijos skelbiamos dėl praėjusį mėnesį įvykdyto karinio perversmo ir demonstracijų slopinimo brutaliomis priemonėmis.

„Tai, ką matome dėl perteklinio smurto, absoliučiai nepriimtina, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas. – Štai kodėl negalėsime išvengti sankcijų skelbimo.“

Mianmare kariškiams vasario 1-ąją nušalinus civilinę lyderę Aung San Suu Kyi, kilo masiniai protestai, kuriuos saugumo pajėgos slopina smurto ir bauginimo kampanija.

Diplomatai sako, kad artimiausiomis savaitėmis sankcijos bus paskelbtos ir su kariuomene susijusioms kompanijoms.

Ryšiai su Turkija

Svarbus susitikimo klausimas yra Turkija, valstybėms narėms aptarinėjant pastangas gerinti ryšius po įtampos padidėjimo praėjusiais metais dėl Turkijos veiksmų rytinėje Viduržemio jūros dalyje.

Briuselis sveikino turkų prezidento Recepo Tayyipo Erdogano žingsnius įtampai mažinti, įskaitant derybų su Graikija dėl ginčijamos jūrų sienos atnaujinimą.

Tačiau klausimų, keliančių didelį susirūpinimą, lieka. Tarp jų yra laisvių Turkijoje klausimas po žingsnių siekiant uždrausti svarbią opozicinę partiją ir R. T. Erdogano sprendimo pasitraukti iš Stambulo konvencijos.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis parengtoje ataskaitoje išdėstė bloko galimybes ir jas lyderiai aptars per vaizdo konferenciją vėliau šią savaitę.

Baiminantis pakenkti santykių gerėjimui, buvo atidėtos pastangos įvesti sankcijas, gruodį sutartas dėl Turkijos gręžimo darbų jūroje netoli Kipro.

„Iš Turkijos ateina kitokie signalai“, – sakė H. Maasas.

„Toliau bandysime palaikyti dialogą, bet taip pat naudosimės šiuo dialogu klausimams, dėl kurių, mūsų nuomone, Turkija siunčia neteisingus signalus, spręsti“, – pažymėjo jis.

V. Putinas per pokalbį su Ch. Micheliu smerkė „konfrontacinę“ ES poziciją

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį telefonu kalbėdamasis su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu pasmerkė Europos Sąjungos „konfrontacinę“ poziciją, nurodė Kremlius.

Pokalbis įvyko prieš ES lyderių ketvirtadienio ir penktadienio susitikimą.

„Vladimiras Putinas įvertino nepatenkinamą Rusijos ir ES ryšių būklę, nulemtą nekonstruktyvios, dažnai konfrontacinės mūsų partnerių politikos. Rusija akcentavo pasirengimą atkurti normalų, nepolitizuotą bendravimo su ES formatą, jei kita šalis pademonstruos realų suinteresuotumą“, – sakoma Kremliaus pareiškime.

Planuojant per ES viršūnių susitikimą aptarti ir bloko santykius su Rusija, Ch. Michelis su V. Putinu kalbėjo apie Maskvos ir Briuselio dialogo esamą padėtį ir perspektyvas.

„Taip pat kalbėta apie kovą su koronaviruso pandemija, įskaitant galimybes naudoti rusišką vakciną „Sputnik V“, apie politinį Ukrainos konflikto sureguliavimą, padėtį Baltarusijoje ir kai kuriomis kitomis aktualiomis temomis“, – nurodė Kremlius.

Ch. Michelio ir V. Putino pokalbis įvyko po to, kai rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ kūrėjai apkaltino vidaus rinkos eurokomisarą Thierry Bretoną „šališkumu“, jam pareiškus, kad blokui nereikia šio preparato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.