Honkonge nuteista žurnalistinį tyrimą vykdžiusi žurnalistė

Apdovanojimų pelniusi Honkongo žurnalistė Bao Choy ketvirtadienį buvo nuteista už netinkamą priėjimą prie transporto priemonių registro duomenų bazės, siekiant padėti išsiaiškinti vyriausybės rėmėjų organizuoto išpuolio prieš demokratijos šalininkus vykdytojus.

Honkonge nuteista žurnalistinį tyrimą vykdžiusi žurnalistė.<br>V.Balkūno nuotr.
Honkonge nuteista žurnalistinį tyrimą vykdžiusi žurnalistė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2021, 4:38 PM

Nuosprendis visuomeninio transliuotojo RTHK prodiuserei B. Choy paskelbtas augant nerimui dėl žiniasklaidos laisvių suvaržymo šiame tarptautiniame verslo centre, Pekinui po protestų bangos tęsiant nepaliaujamą ir sėkmingą kampaniją jo kritikams Honkonge nutildyti.

37 metų B. Choy buvo pripažinta kalta dėl dviejų kaltinimų „sąmoningai apgaulingais pareiškimais“, siekiant pagal automobilio numerius sužinoti, kam jis priklauso.

„Visuomenės narių teisė pagal šį potvarkį gauti bet kokį dokumentą nėra absoliuti“, – pareiškė magistratų teismo pirmininkė Ivy Chui.

Žurnalistei grėsė iki pusės metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau galiausiai jai buvo paskirta 6 tūkst. Honkongo dolerių (640 eurų) bauda.

RTHK darbuotojai ir profesinės sąjungos nariai susirinkimo prie teismo rūmų laikydami plakatus su užrašais „Žurnalistika nėra nusikaltimas“ ir „Kas nori laikyti visuomenę tamsoje?“.

„Nors buvau pripažinta kalta, vis tiek tikiu, kad žurnalistika nėra nusikaltimas ir paieška registro duomenų bazėje nėra nusikaltimas“, – sakė B. Choi žurnalistams.

Paieška duomenų bazėje buvo atlikta pernai kuriant RTHK dokumentinį filmą „Kam priklauso tiesa?“ (Who Owns The Truth?), kuriame buvo tiriamas išpuolis prieš prodemokratiškus protestuotojus, kurį surengė grupė lazdomis ir pagaliais ginkluotų vyrų,

Tai, kad policija nesugebėjo greitai sureaguoti į 2019 metų liepą įvykdytą išpuolį, dar labiau pakenkė visuomenės pasitikėjimui policijos pajėgomis.

Atkurdama įvykių eigą RTHK parodė filmuotus įvykio liudininkų parodymus, saugumo kamerų įrašus, valstybinių registracijos numerių paieškas ir interviu su žmonėmis.

Filmas atskleidė naujų duomenų apie įtariamus užpuolikus, kai kurių iš jų ryšius su politinę įtaką turinčiais Pekiną palaikančiais kaimo komitetais.

Juostoje taip pat sakoma, kad policija nereagavo į lazdomis ginkluotų asmenų, kurie prieš išpuolį buvo atvežti į rajoną specialiomis transporto priemonėmis, telkimą.

Pekinas neslepia savo troškimo nuslopinti jį kritikuojančią Honkongo žiniasklaidą, o RTHK vis dažniau sulaukia prieš jį nukreiptų vyriausybės veiksmų.

Pagal britų visuomeninio transliuotojo BBC modelį sukurtas RTHK yra finansuojamas iš biudžeto, tačiau turinio požiūriu buvo nepriklausomas nuo Honkongo vyriausybės.

Honkongo vyriausybė nurodė pertvarkyti šį transliuotoją. Neseniai jo nauju vadovu buvo paskirtas valstybės tarnautojas, pažadėjęs pakeisti transliuotojo programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.