Kinija: Kanberos sprendimas pasitraukti iš BRI iniciatyvos „smarkiai pakenks“ santykiams

Pekinas ketvirtadienį pareiškė, jog Australijos netikėtas sprendimas pasitraukti iš Kinijos iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ gali „smarkiai pakenkti“ dvišaliams santykiams, ir perspėjo, kad imsis atsakomųjų veiksmų prieš šalį, tvirtinančią, kad nepasiduos jokiam spaudimui.

 Kinija: Kanberos sprendimas pasitraukti iš BRI iniciatyvos „smarkiai pakenks“ santykiams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Kinija: Kanberos sprendimas pasitraukti iš BRI iniciatyvos „smarkiai pakenks“ santykiams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2021, 4:22 PM

Kanbera vėlai trečiadienį atšaukė atitinkamą Viktorijos valstijos sudarytą susitarimą, išprovokuodama Pekino įtūžį. Australų gynybos ministro teigimu, toks žingsnis buvo būtinas, kad Australijoje nebūtų vykdomas plataus masto infrastruktūros projektas, „naudojamas propagandai“.

Federalinė vyriausybė panaikino Viktorijos sprendimą prisijungti prie iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ (Belt and Road Initiative, BRI), kuri yra prezidento Xi Jinpingo geostrateginės Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono vizijos kertinis akmuo. Kanberos teigimu, šis projektas neatitinka Australijos užsienio politikos.

Prastėjant dvišaliams santykiams australų gynybos ministras Peteris Duttonas pareiškė, jog Kanbera yra „susirūpinusi“ dėl to, kad vietinės vyriausybės susidaro tokius susitarimus su Pekinu.

„Negalime leisti, kad tokie susitarimai... atsiradinėtų, nes jie naudojami propagandos tikslams, o mes tiesiog nesiruošiame leisti, kad tai įvyktų“, – sakė jis vietos radijui.

Anot P. Duttono, vyriausybė problema laiko ne kinų tautą, o „Kinijos komunistų partijos vertybes, dorybes ar požiūrį“.

Kanbera pernai priėmė naujus įstatymus, leidžiančius jai atšaukti bet kokius atskirų valstijų su užsienio šalimis sudaromus susitarimus, jeigu laikoma, kad jie kelia pavojų nacionaliniams interesams. Manoma, kad ši federalinės vyriausybės iniciatyva nukreipta būtent prieš Kiniją.

Pirmuoju Kanberos taikiniu tapo BRI – didžiulis investicijų tinklas, kurį kritikai laiko priedanga Pekinui didinti savo geopolitinę ir finansinę įtaką.

Pekinas ketvirtadienį užsipuolė australų vyriausybę, teigdamas, kad jos žingsnis pakenks tarpusavio pasitikėjimui, ir grasindamas imtis atsakomųjų priemonių.

Kinija jau taiko didesnius muitus ir kitas sankcijas keliolikai Australijos pramonės šakų, įskaitant vyno, miežių ir anglių importą. Daugelis analitikų šį žingsnį laiko mėginimu nubausti Kanberą dėl vis tvirtėjančios pozicijos savo didžiausios prekybos partnerės atžvilgiu.

Australija taip pat įsiutino Pekiną savo raginimu atlikti nepriklausomą tyrimą dėl koronaviruso pandemijos ištakų bei sprendimais uždrausti „Huawei“ plėtoti Australijos 5G tinklus dėl tariamų bendrovės ryšių su Kinijos vyriausybe. Pati bendrovė tai griežtai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.