Irake per gaisrą COVID-19 ligoninėje žuvo 82 žmonės, dar 110 sužeisti

Irako sostinėje sekmadienį prieš aušrą kilus gaisrui ligoninėje, kurioje buvo gydyti COVID-19 užsikrėtę pacientai, žuvo mažiausiai 82 žmonės, o dar 110 buvo sužeisti, pranešė Irako vidaus reikalų ministerija.

Incidentas sukėlė pasipiktinimą socialinėje žiniasklaidoje ir ministras pirmininkas paragino atlikti tyrimą bei nustatyti gaisro priežastį. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Incidentas sukėlė pasipiktinimą socialinėje žiniasklaidoje ir ministras pirmininkas paragino atlikti tyrimą bei nustatyti gaisro priežastį. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-25 09:08, atnaujinta 2021-04-25 15:41

„Vidaus reikalų ministerija skelbia, jog per gaisrą Ibn al-Chatibo ligoninėje žuvo 82 žmonės, o 110 žmonių buvo sužeisti“, – nurodoma pranešime, kurį paskelbė valstybinė žiniasklaida.

Gaisras kilo po sprogimo, kurį sukėlė „gedimas deguonies balionų saugykloje“, naujienų agentūrai AFP pranešė šaltiniai ligoninėje.

Ugnis greitai išplito, nes, pasak civilinės gynybos tarnybos, „ligoninėje nebuvo priešgaisrinės saugos sistemos, o liepsnos per pakabinamas lubas greitai pasiekė labai degius produktus“.

Kitas šaltinis ligoninėje pranešė, jog vidury nakties, kai Ibn al-Chatibo ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje prie 30 pacientų lovų budėjo dešimtys giminaičių, gaisras išplito per kelis aukštus. Šioje Bagdado ligoninėje gydomi sunkiausi COVID-19 ligoniai.

Daugelis „aukų mirė, nes juos reikėjo perkelti ir jie buvo atjungti nuo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, o kiti užduso dūmais“, – nurodė civilinės gynybos tarnyba.

Incidentas sukėlė pasipiktinimą socialinėje žiniasklaidoje, o šalies žmogaus teisių komisija kelis pareigūnus jau nušalinusį ministrą pirmininką paragino atleisti sveikatos apsaugos ministrą Hassaną al-Tamimi ir „patraukti jį atsakomybėn“.

Medikai tuoj po gaisro skelbė, jog žuvo mažiausiai 23 žmonės. Oficialius duomenis vėliau paskelbusi vidaus reikalų ministerija nurodė, jog žuvo 82 žmonės, o dar 110 buvo sužeisti.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti ugniagesiai, kovojantys su liepsnomis Irako sostinės pietryčiuose esančioje ligoninėje, ir pacientai bei jų giminaičiai, mėginantys išbėgti iš pastato.

„Sužeistuosius išvedė žmonės [civiliai]“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė 35 metų Amiras, papasakojęs, kad pats išgelbėjo ligoninėje gydytus savo brolius.

Irako ligoninėms po ilgų dešimtmečių konflikto ir nepakankamų investicijų trūksta ir vaistų, ir lovų, ir tinkamos įrangos.

Ministras pirmininkas Mustafa al-Kadhemi paragino atlikti tyrimą ir nustatyti gaisro priežastį. Jis taip pat paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą.

Parlamentas paskelbė, jog pirmadienio sesiją skirs šiai tragedijai.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, jog iš viso buvo išgelbėta per 200 pacientų.

Tuo tarpu įvairūs šaltiniai teigia, jog nelaimė įvyko dėl aplaidumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.