Danijai skrieja kaltinimai dėl noro išsiųsti dešimtis pabėgėlių vaikų į Siriją: tikina, kad sukurs pavojinga precedentą

Danijos valdžiai skrieja kaltinimai dėl noro išsiųsti į Siriją dešimtis pabėgėlių vaikų, nepaisydama perspėjimų, kad tai daryti dar nėra saugu.

AP/Scanpix nuotr.
AP/Scanpix nuotr.
ZUMA Press/Scanpix nuotr.
ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2021, 9:58 PM

Praeitą savaitę išplatintame pranešime vaikų teisių gynimo grupė „Gelbėkit vaikus“ teigė esanti „labai susirūpinusi“ sužinojusi, kad mažiausiai 70 pabėgėlių vaikų gresia kelionė atgal į Siriją.

Danija sukėlė pasipiktinimą po to, kai paskelbė apie planus atimti Sirijos pabėgėliams iš Damasko laikinas apsaugos priemones, leidžiančias jiems likti šalyje po to, kai pareigūnai nustatė, kad jiems jau saugu grįžti namo, kadangi situacijos kai kuriose Sirijos dalyse „gerokai pagerėjusios.“

Šis žingsnis įvyko po praėjusių metų pranešimo, kuriame vyriausybė tikino, kad „sąlygos Damaske Sirijoje nebėra tokios rimtos, kad būtų pagrindas suteikti ar pratęsti leidimus laikinai gyventi.“

Dėl šio sprendimo šimtai Sirijos pabėgėlių rizikuoja prarasti leidimus gyventi, o tai greičiausiai privers juos grįžti namo į šalį, kuri pastarąjį dešimtmetį buvo alinama nuolatinių konfliktų.

Trečiadienį kalbėdamas su „Euronews“ portalu, Sirijos „Gelbėkit vaikus“ teisės, žiniasklaidos ir komunikacijos direktorius Amjadas Yaminas tvirtino, kad organizacijai žinoma bent 70 vaikų, kurie laukia galutinio sprendimo, ar jie nepraranda teisės likti Danijoje.

Jei sprendimas bus patvirtintas, jie ir jų šeimos nariai turės su Danijos valdžios institucijomis planuoti grįžimą į Siriją, arba jie gali būti apgyvendinti išvykimo centruose neribotam laikui, aiškino A.Yaminas.

A.Yaminas sakė nesuprantantis Danijos argumentų dėl vaikų galimo grąžinimo į Siriją, tačiau yra įsitikinęs, kad tai sprendimas, kurį atlikti valstybei „niežėjo jau kuris laikas.“

„Daugelis šalių ilgą laiką buvo dosnios, – sutiko A.Yaminas, tačiau toliau tvirtino. - Sirija nėra ta vieta, į kurią reikėtų siųsti vaikus atgal ... Dar ne laikas pradėti versti žmones grįžti“.

Danijos regiono atstovė Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos (MENA) regione Anne Margrethe Rasmussen atskirame „Gelbėkit vaikus“ pranešime teigė, kad jei vaikai bus priversti grįžti į Siriją, jie grįš į „šalį, kurios jie beveik neatsimena, šalį, kuri vis dar nėra saugi .“

„Vaikai, kurie nėra atsakingi už viską niokojantį konfliktą Sirijoje, vėl tampa suaugusiųjų sukeltos krizės aukomis. Daugelis iš jų niekada nepažins taikios Sirijos, kuri jau daugiau nei dešimt metų yra apimta konfliktų“, – pridūrė A.M.Rasmussen.

Dauguma vaikų Sirijoje „nemato ateities“

Iš tiesų, neseniai atliktame „Gelbėkit vaikus“ moksliniame tyrime, kurio metu tyrėjai kalbėjosi su daugiau nei 1900 vaikų ir globėjų Sirijoje, Jordanijoje, Libane, Turkijoje ir Nyderlanduose ir nustatė, kad „didžioji dauguma“ vaikų teigė nematantys ateities Sirijoje.

Iš apklaustųjų 86 proc. sirų pabėgėlių vaikų teigė nenorintys grįžti į „tėvų šalį.“

Net tarp Sirijoje gyvenančių apklaustųjų kas trečias teigė, kad mieliau būtų kitur.

Nors A.M.Rasmussen teigė, kad vaikų siuntimas į Siriją pakenktų jų saugumui, ji taip pat teigė, kad vaikų siuntimas gyventi į išvykimo centrus taip pat „labai paveiktų jų psichinę gerovę ir raidą.“

„Sirijos vaikai turi teisę jaustis saugūs ir jie neturėtų gyventi bijodami, kad vėl bus priversti bėgti“, – apgailestavo ji.

Šiuo metu „Gelbėkit vaikus“ Sirijos reagavimo direktorė Sonia Khush teigė, kad vis dar per anksti laikyti „bet kurią Sirijos dalį“ saugia.

„Toks argumentas neatitinka tarptautinių standartų ir neatspindi realybės. Jame neatsižvelgiama į savavališkų areštų ir smurto įsiplieskimo riziką. Neatsižvelgiama į tai, kad daugybė namų yra sugriauta, išsilavinimas geriausiu atveju yra ribotas, o sveikatos sistema yra užgrūsta“, – sakė ji.

A.Yaminas pridėjo, kad koronaviruso pandemija taip pat kelia susirūpinimą, atkreipdamas dėmesį į pastarojo mėnesio susirgimų augimą.

„Taigi, kaip grąžinti vaikus į tokią situaciją? Į alkį, skurdą, mirtį, COVID ir jokią mokyklą... Bus labai neramu, jei jie bus išsiųsti atgal“, – kalbėjo jis .

„Savanoriškas, saugus ir orus“ grįžimas

Neseniai paskelbtame „Human Rights Watch“ pranešime situacijos Sirijoje ekspertai pasmerkė Danijos vyriausybės sprendimą panaikinti apsaugą Sirijos pabėgėliams iš Damasko.

„Manome, kad Sirijoje šiuo metu nėra sąlygų saugiai grįžti, o bet koks grįžimas turi būti savanoriškas, saugus ir orus, kaip aiškiai nurodė ES ir UNHCR“, – pareiškė ekspertų komisija.

Jie paragino Danijos valdžios institucijas laikytis pozicijos, išdėstytos praėjusio mėnesio Europos Parlamento rezoliucijoje, kuri priminė visoms valstybėms narėms, kad „Sirija nėra saugi šalis grįžti.“

„Danija buvo pirmoji šalis, pasirašiusi pabėgėlių konvenciją 1951 m., dabar ji sukuria pavojingą precedentą, žengdama pirmąjį žingsnį, kad grąžintų žmones į vietą, kuri toli gražu nėra saugi“, – įsitikinusi S.Khush.

Parengta pagal „Euronews“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.