Jungtinių Tautų spaudos laisvės premija atiteko Filipinų žurnalistei

Jungtinių Tautų kultūros agentūros prestižinė spaudos laisvės premija šiemet atiteko Filipinų žurnalistei Mariai Ressai, dėl savo pranešimų tapusiai šalies teismų sistemos ir neapykantos kampanijų internete taikiniu.

M. Ressa, buvusi JAV naujienų televizijos CNN žurnalistė Azijoje ir Filipinų transliuotojo ABS-CBN vadovė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Ressa, buvusi JAV naujienų televizijos CNN žurnalistė Azijoje ir Filipinų transliuotojo ABS-CBN vadovė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 5:25 PM

M. Ressa, buvusi JAV naujienų televizijos CNN žurnalistė Azijoje ir Filipinų transliuotojo ABS-CBN vadovė, dabar vadovauja naujienų portalui „Rapples“, dėl savo straipsnių patekusiam į šalies prezidento Rodrigo Duterte nemalonę.

Žurnalistė dalyvavo daugybėje tarptautinių spaudos laisvės gynimo iniciatyvų, buvo keletą kartų suimta dėl „įtariamų nusikaltimų, susijusių su jos profesine veikla“, antradienį nurodė UNESCO.

Ji taip pat tapo nuolatinių įžeidinėjimų lytiniu pagrindu, grasinimų ir priekabiavimo kampanijos internete taikiniu, sakoma agentūros pranešime.

Pasak jos, vienu metu M. Ressa socialiniame tinkle „Facebook“ sulaukdavo vidutiniškai po 90 neapykantos žinučių per valandą.

„Maria Ressos ištikima kova už žodžio laisvę yra pavyzdys daugeliui žurnalistų visame pasaulyje“, – sakoma laureatę išrinkusios komisijos vadovės Marilu Mastogiovanni pareiškime.

„Jos atvejis atspindi pasaulines tendencijas, kurios kelia realią grėsmę spaudos laisvei, taigi, ir demokratijai“, – nurodė M. Mastrogiovanni.

57 metų M. Ressa praėjusį mėnesį stojo prieš teismą, kad paneigtų kaltinimus mokesčių vengimu, šalies pareigūnams tęsiant kovą su šalies nepriklausoma žiniasklaida.

Prieš trejus metus naujienų portalą „Rappler“ R. Duterte pareigūnai priskyrė „melagingų naujienų leidiniams“, ir nuo to laiko prieš M. Ressa buvo pradėta mažiausiai 11 tyrimų.

Pasak žurnalistės, šios bylos yra atsakas į jos kritiką prezidento politikai, įskaitant tūkstančius žmonių gyvybių nusinešusį karą su narkotikais.

2018 metais M. Ressa buvo paskelbta  žurnalo „Times“ metų žmogumi.

Pernai M. Ressa buvo nuteista internetinio šmeižto byloje, tačiau Manilos teismas paleido ją už užstatą, kol bus išnagrinėta apeliacija. M. Ressai gresia iki šešerių metų laisvės atėmimo.

Teismai nagrinės ir daugiau jai iškeltų bylų. 

Tarptautinė bendruomenė ragina R. Duterte panaikinti žurnalistikos veteranei iškeltus kaltinimus, o žmogaus teisių gynėjai sako, kad jie prilygsta persekiojimui, tačiau Filipinų valdžia į šiuos raginimus nereaguoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.