Europa džiaugiasi krentančiais sergamumo rodikliais: skaičiai kilo tik 3 šalyse, tarp jų – Lietuva

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, 16–17 savaitėmis, palyginti su 15–16 savaitėmis, sergamumas Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje (JK): 26 šalyse sergamumas mažėjo, 3 augo ir dar 3 didėjo.

Lauko kavinė Ispanijos sostinėje Madride.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Lauko kavinė Ispanijos sostinėje Madride.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 5:38 PM, atnaujinta May 11, 2021, 10:41 AM

Džiugina tai, kad į mažėjančių skaičių grupę po ilgesnės pertraukos pateko visos didžiosios šalys – Prancūzija, Vokietija, Italija, Ispanija, Lenkija, ryškiausias kritimas fiksuotas Maltoje, Lenkijoje, Vengrijoje.

Tik 3 šalyse sergamumas didėjo, nors didėjimas ir nebuvo žymus. Tiesa, į šį sąrašą vėl patenka Lietuva, pakilusi į didžiausią sergamumą fiksuojančių šalių penketuką, taip pat trečią savaitę iš eilės daugiau naujų užsikrėtimų fiksuota Latvijoje ir antrą savaitę nedidelis augimas tęsiasi Airijoje.

Vieninteliame Kipre vėl buvo fiksuota daugiau nei 1 000 naujų atvejų 100 000 gyventojų per pastarąsias 14 dienų.

Tuo tarpu 3 šalyse – Danijoje, Šveicarijoje ir JK – situacija per savaitę mažai keitėsi.

Situacijos pokyčiai

Kipre – mažėjo nuo 1 221,2 iki 1 145,4. Nuo balandžio 26 d. įvestas karantinas.

Nyderlanduose – mažėjo nuo 630,9 iki 607. Situacija šalyje išlieka nevienareikšmė – praėjusią savaitę teigiamų testų dalis sudarė 11,7, o užkrečiamumo rodiklis buvo lygus 0,94. Visuomenės sveikatos agentūra išleido rekomendaciją besilaukiančias moteris skiepyti tik Moderna ir Pfizer/BioNTech vakcinomis.

Šalies policija pranešė, kad iš viso skyrė 95 tūkst. baudų gyventojams už komendanto valandos, galiojusios nuo sausio 23 d. iki balandžio 28 d.,pažeidimus. Baudos dydis – 95 EUR.

Iki gegužės 15 d. pratęstas draudimas vykdyti keleivinius skrydžius iš Indijos, PAR, Brazilijos, Argentinos, Bolivijos, Čilės, Kolumbijos, Ekvadoro, Prancūzijos Gvianos, Žaliojo Kyšulio salos, Panamos, Paragvajaus, Peru, Surinamo, Urugvajaus ir Venesuelos.

Prancūzijoje – mažėjo nuo 652,6 iki 538,8. Nuo balandžio 2 d. griežtesnės priemonės įvestos nacionaliniu lygiu. Nuo gegužės 3 d. priemonės pradedamos švelninti.

Latvijoje – augo nuo 404,1 iki 441,2. Nuo kovo 1 d. ribojimai pradėti švelninti.

Estijoje – mažėjo nuo 446,6 iki 388,3. Nuo balandžio 26 d. priemonės švelninamos. Praėjusią savaitę nežymiai ūgtelėjo užkrečiamumo rodiklis (iki 0,9).

Nuo gegužės 3 d. galiojantys priemonių palengvinimai: restoranų ir kavinių lauko terasose leidžiama aptarnauti prie vieno stalo ne daugiau kaip 10 žmonių, atidarytos visos parduotuvės, užtikrinant 2+2 socialinio atstumo taisyklę ir ne didesnį kaip 25 proc. patalpų užimtumą, leistos asmeninės sporto treniruotės ir kita laisvalaikio veikla uždarose patalpose, laikantis 2+2 taisyklės ir ne didesnio kaip 25 proc. patalpų užimtumo, leistos grupinės treniruotės ar grupinė laisvalaikio veikla ne didesnėmis nei 10 žmonių grupėmis atviroje erdvėje, atidaryti atviri baseinai, vandens pramogų parkai po atviru dangumi.

Taip pat leisti vieši susirinkimai, religinės apeigos, kultūros, sporto ar laisvalaikio renginiai atviroje erdvėje, kuriuose gali dalyvauti ne daugiau kaip 150 asmenų, atidaryti muziejai ir parodų salės, taip pat religinių apeigų patalpos, laikantis 25 proc. užimtumo taisyklės, grąžintas kontaktinis mokymas pradinių 1–4 klasių mokiniams ir baigiamųjų 9 ir 12 klasių mokiniams.

Vokietijoje – mažėjo nuo 346,1 iki 327,4. Nuo balandžio 23 d. įsigaliojo „avarinis stabdis“ ir taikomos griežtesnės priemonės regionuose, kuriuose didelis sergamumas. Šalies konstitucinis teismas atmetė ieškinius, kuriais prašyta panaikinti įstatymo suteiktą teisę federalinei vyriausybei įvesti komendanto valandą tuose regionuose, kuriuose infekcija pasieks aukštą rizikos lygį. Užkrečiamumo rodiklis šalyje praėjusią savaitę buvo lygus 0,88.

Vengrijoje – mažėjo nuo 473,0 iki 316,5. Nuo balandžio 7 d. priemones imta švelninti.

Austrijoje – mažėjo nuo 354,6 iki 315,5. Vyriausybė nusprendė pirkti papildomų vakcinų 2022–2023 m. laikotarpiui – 42 mln. dozių, jei Austrijai šių vakcinų neprireiks, numatoma galimybė jas perparduoti arba skirti humanitarinei pagalbai

Nacionalinė taryba pritarė „žaliuosius pasus“ reglamentuojančiam teisės aktui, kuriuo vakcinuoti asmenys prilyginami turintiems testo neigiamą atsakymą ar pasveikusiems nuo COVID-19. Šis teisės aktas turėtų įsigalioti nuo gegužės 19 d., kai bus atšaukti pagrindiniai beveik visų sektorių veiklos ribojimai.

Lenkijoje – mažėjo nuo 462,8 iki 290,9. Nuo gegužės 1 d. švelninamos priemonės nacionaliniu lygiu. Pažymima, kad bendra epidemiologinė padėtis šalyje yra geriausia per paskutinius 7 mėnesius, ligoninėse gydomų pacientų skaičius mažiausias nuo kovo.

Šalyje (Varšuvoje ir Katovicuose) patvirtinta jau 16 indiškosios mutacijos atvejų. Premjeras kreipėsi į Danijos premjerą su prašymu, kad, Danijai atsisakius naudoti Johnson&Johnson vakciną, Lenkija galėtų perpirkti vakcinos dozes.

Ispanijoje – mažėjo nuo 249,7 iki 236,8. Ribojančios priemonės dažniausiai taikomos / švelninamos regionų lygiu. Nuo gegužės 10 d., kai išvakarėse nustojo galioti nacionaliniu lygiu įvesta ekstremali situacija, atsakomybė už epidemiologinės situacijos kontrolę ir ribojančių priemonių taikymą perkeliama regionų atsakomybei.

Regionų valdžios galės įvesti ir tokias priemones, kaip komendanto valanda ir judėjimo ribojimas, tačiau turės užsitikrinti šių sprendimų patvirtinimą vietos teismuose.

Slovakijoje – mažėjo nuo 162,0 iki 131,2. Nuo kovo 8 d. ribojimai vėl sugriežtinti, nuo balandžio 12 d. priemonės švelninamos.

Nuo gegužės 3 d. daugelyje šalies regionų leidžiama rengti kultūros renginius, kuriuose gali dalyvauti ne daugiau kaip 200 žmonių atviroje erdvėje arba 150 žmonių uždarose patalpose, panaudojant ne daugiau kaip 50 proc. patalpų pajėgumo.

Atvykstantiems į renginius, įskaitant teatrą, koncertus, galioja reikalavimas turėti neigiamą testo atsakymą.

Norvegijoje – mažėjo nuo 130,2 iki 111,0. Nuo birželio pradžios patvirtinamas „vakcinavimo sertifikatas“, kurį turintys asmenys galės lankytis renginiuose bei naudotis įvairiomis paslaugomis.

Jungtinėje Karalystėje – padidėjo nuo 46,3 iki 47,6. Užkrečiamumo rodiklis šalyje 0,8–1,1.

Planuodama nuo gegužės 17 d. atšaukti nebūtinų užsienio kelionių draudimą ir, artėjant atostogų sezonui, vyriausybė paskelbė „žaliąjį sąrašą“ šalių, kurios būtų vertinamos kaip žemos rizikos ir į kurias būtų rekomenduojama vykti atostogų periodu bei iš kurių grįžus nebūtų reikalaujama izoliuotis.

Į „žaliąjį sąrašą“ pateko Portugalija, Izraelis, Singapūras, Australija, Naujoji Zelandija, Brunėjus, Islandija, Gibraltaras ir kt.

Grįžtantys / atvykstantys iš „geltonojo sąrašo“ šalių privalės 10 dienų izoliuotis, bet galės išeiti iš izoliacijos penktą dieną, jei iki to laiko gaus neigiamą testo atsakymą. Dauguma pasaulio šalių pateko į šį sąrašą, taip pat ir Lietuva.

Tarp „raudonojo sąrašo“ šalių atsidūrė Brazilija ir dauguma kitų Pietų Amerikos valstybių, Indija, PAR, JAE, Ruanda, Turkija ir kt., iš šių šalių bus leidžiama atvykti tik JK piliečiams ir nuolatiniams gyventojams, jie privalės visiškai izoliuotis visam nustatytam terminui.

Parengta pagal Lietuvos atstovybių užsienyje inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.