Baltarusijoje dėl „masinių riaušių“ prieš teismą stojo opozicionierius P. Seviarynecas

Baltarusijoje trečiadienį prieš teismą stojo dalyvavimu „masinėse riaušėse“ kaltinamas opozicijos politikas Pavelas Seviarynecas, Minskui toliau didinant spaudimą disidentams po antivyriausybinių protestų, įsiplieskusių šalyje po pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų.

Baltarusijoje dėl „masinių riaušių“ prieš teismą stojo opozicionierius P. Seviarynecas.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijoje dėl „masinių riaušių“ prieš teismą stojo opozicionierius P. Seviarynecas.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 5:48 PM

Beprecedenčiai masiniai protestai buvo kelis mėnesius apėmę Baltarusiją, Aliaksandrui Lukašenkai pasiskelbus to balsavimo, kurį opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotu, nugalėtoju.

Vienas iš neregistruotos Baltarusijos krikščionių demokratų partijos pirmininkų P. Seviarynecas buvo areštuotas per praėjusių metų birželį surengtą piketą.

Jo bylą trečiadienį už uždarų durų nagrinėjo rytinio Mogiliavo miesto teismas.

Lankytojams buvo leidžiama patekti tik į teismo rūmų vestibiulį, o pats pastatas buvo apsuptas milicijos.

„Tai yra ne kas kita, kaip pasityčiojimas ir neteisybė“, – naujienų agentūrai AFP sakė P. Seviaryneco žmona Volha, pridūrusi, kad tikėjosi per teismo posėdį „bent minutei“ pamatyti savo vyrą.

„Pavelas savo laiškuose rašo, kad tyrimo metu nedavė jokių parodymų ir kad tylės nagrinėjant bylą“, – prieš posėdį sakė ji.

Opozicionieriui gresia iki aštuonerių metų laisvės atėmimo. Jis yra anksčiau atlikęs įkalinimo bausmių dėl savo politinio aktyvizmo.

P. Seviarynecas yra vienas iš kelių opozicijos veikėjų, kurie buvo areštuoti ar pabėgo iš šalies prieš pernai įvykusius rinkimus.

Pastaruosius 11 mėnesių jis praleido areštinėje ir nedalyvavo masinėse demonstracijose, per kurias į Baltarusijos miestų gatves išėjo tūkstančiai žmonių.

Pagrindinė A. Lukašenkos varžovė rinkimuose buvo Sviatlana Cichanouskaja – kito įkalinto opozicionieriaus žmona, nusprendusi balotiruotis vietoje savo vyro ir greitai išpopuliarėjusi.

Netrukus po balsavimo ji pasitraukė į Lietuvą ir užsitikrino virtinės Vakarų šalių lyderių paramą.

Per antivyriausybinius protestus Baltarusijoje žuvo mažiausiai keturi žmonės. Dabar demonstracijos yra daugiausia išsisėmusios, o daugelis aktyvistų atsidūrė už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.