Nušalintas Nepalo premjeras K. P. Sh. Oli vėl paskirtas vyriausybės vadovu

Nušalintas Nepalo ministras pirmininkas Khadga Prasadas Sharma Oli vėl buvo paskirtas premjeru, opozicijai neužsitikrinus daugumos įstatymų leidėjų palaikymo.

Nušalintas Nepalo ministras pirmininkas Khadga Prasadas Sharma Oli vėl buvo paskirtas premjeru, opozicijai neužsitikrinus daugumos įstatymų leidėjų palaikymo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Nušalintas Nepalo ministras pirmininkas Khadga Prasadas Sharma Oli vėl buvo paskirtas premjeru, opozicijai neužsitikrinus daugumos įstatymų leidėjų palaikymo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 11:27 AM, atnaujinta May 14, 2021, 11:28 AM

69 metų K. P. Sh. Oli pirmadienį pralaimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo vyriausybe po mėnesius trukusių nesutarimų jo valdančiojoje Nepalo komunistų partijoje ir tarp jos valdančiosios koalicijos partnerių.

Prezidentė paragino partijas iki ketvirtadienio vakaro pasiūlyti naują kandidatą į premjerus. Tačiau opozicinei Nepalo kongreso partijai nepavyko suburti koalicijos, kuri turėtų daugumą parlamente.

K. P. Sh. Oli, didžiausią frakciją parlamente turinčios partijos lyderis, buvo grąžintas į premjero postą.

„Gerbiama Prezidentė Bidya Devi Bhandari paskyrė K. P. Sh. Oli... ministru pirmininku“, – rašoma prezidentūros išplatintame pareiškime.

Politiniai neramumai vyksta šiai Himalajų valstybei grumiantis su COVID-19 protrūkiu, dėl kurio ligoninėse stinga deguonies ir laisvų lovų.

Nuo balandžio 1-osios per parą nustatomų naujų COVID-19 atvejų skaičius padidėjo 60 kartų, o per pastarąsias dešimt dienų mirė beveik tūkstantis anksčiau užsikrėtusių žmonių, rodo oficialūs duomenys. Visgi daugelis ekspertų mano, kad jie neatspindi realaus krizės masto.

Nepalo medikų asociacija paragino politikus „atidėti į šalį savo politinius išskaičiavimus“ ir sutelkti dėmesį į žmonių gyvybių gelbėjimą.

Pastaraisiais mėnesiais K. P. Sh. Oli buvo kritikuojamas dėl netinkamo pandemijos valdymo, taip pat politinių kivirčų dėl vadovavimo partijai ir įtarimų korupcija.

Jis buvo paskirtas ministru pirmininku 2018 metais, kai užsitikrino dviejų trečdalių daugumą parlamente, susijungus jo partijai CPN-UML ir buvusio sukilėlių lyderio Pushpos Kamalos Dahalo maoistų partijai.

Šis susijungimas pakurstė viltis, kad daugumos vyriausybė sugrąžins šaliai stabilumą ir užtikrins labai reikalingą vystymąsi po 2015 metais Nepalą supurčiusio galingo žemės drebėjimo.

Tačiau K. P. Sh. Oli išprovokavo naują politinę suirutę, kai gruodį paleido parlamentą, apkaltinęs savo paties partijos narius nenoru bendradarbiauti. Jis paragino rengti naujus rinkimus.

Po dviejų mėnesių Aukščiausiasis Teismas sugrąžino parlamentą. Kitu teismo sprendimu buvo panaikintas partijų susijungimas ir valdančioji Nepalo kongreso partija vėl skilo į dvi politines jėgas.

Padėtis Nepale yra gana rami nuo pilietinio karo pabaigos 2006 metais, kai buvo sudarytas taikos susitarimas, leidęs sukilėliams įsitraukti į šalies politinį gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.