Tragiška situacija Gazos Ruože: nutrauktos elektros linijos, nuolatinės atakos ir žmonės be geriamojo vandens

Nutrauktos elektros linijos , užblokuotas gyvulių pašaro tiekimas ir tūkstančiai žmonių be geriamojo vandens.

Remonto ekipažai nesugebėjo sutvarkyti elektros linijų dėl besitęsiančių atakų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Remonto ekipažai nesugebėjo sutvarkyti elektros linijų dėl besitęsiančių atakų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šešios iš 10 Gazos elektros linijų neveikia ir tiekimas sumažėjo daugiau nei perpus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šešios iš 10 Gazos elektros linijų neveikia ir tiekimas sumažėjo daugiau nei perpus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 17, 2021, 10:06 PM

Izraeliui jau savaitę be pertraukos bombarduojant Gazos Ruožą, buvo sunaikintos elektros linijos, išdaužyti vandens vamzdžiai po keliais, o žmonių daiktai išmėtyti gatvėse tarp griuvėsių keliuose.

Iš viso per atakas žuvo 188 palestiniečiai, po griuvėsiais užstrigo ne viena šeima, tad vis garsiau nuogąstaujama dėl gilėjančios humanitarinės krizės anklave, kur jau 14 metų 2 milijonai žmonių gyvena po Izraelio ir Egipto blokada.

Šešios iš 10 Gazos elektros linijų neveikia ir tiekimas sumažėjo daugiau nei perpus, teigia elektros skirstymo bendrovės atstovas spaudai Mohammedas Thabetas.

„Yra keletas pasienio zonų, visiškai atjungtų nuo elektros“, – patvirtino jis.

Remonto ekipažai nesugebėjo sutvarkyti šių linijų dėl besitęsiančių atakų.

Anot JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA), Izraelis per savo intensyvią bombardavimo kampaniją užblokavo patekimą į teritoriją, įskaitant pagalbos darbuotojams, ir užkirto kelią degalams patekti.

Gyvybiškai svarbių gyvūnų pašarų atsargos, sukrautos sunkvežimiuose, Izraelio pasienyje laikomos be leidimo įvažiuoti, pranešė OCHA ir pridūrė, kad atsargos Gazoje turėjo baigtis sekmadienį.

Palestinos žemės ūkio ministerija perspėjo, kad be pristatymo gyvulininkystės ir paukštininkystės ūkiai žlugs, bus paveiktas pagrindinis ruožo baltymų šaltinis. Izraelis taip pat neleido žvejams plaukioti prie Gazos krantų ir subombardavo kai kurias fermas, pranešė OCHA.

Jūros vandens gėlinimo įrenginys taip pat neveikia, todėl 250 000 žmonių neteko tinkamo geriamojo vandens atsargų. Šiauriniame Beit Lahia mieste „nuotekos ir atliekos kaupiasi gatvėse“, tvirtino OCHA.

47 metų Mahmoudas Awadas, gyvenantis Beit Lahijoje, teigė, kad jo šeima gyveno beveik tris dienas be praktiškai jokios elektros energijos: „Namai šalia mūsų namo buvo subombarduoti, o nutrūkus kabeliams dingo elektra po bombardavimo.“ Paprastai M.Awadas naudoja išorinį generatorių, tačiau šios linijos taip pat buvo sunaikintos, sakė jis.

Gazos miesto savivaldybė teigė, kad Izraelio pajėgos smogė „pagrindinėms miesto sankryžoms, pablogindamos humanitarinę situaciją ir apsunkindamos greitosios pagalbos ekipažų judėjimą.“

Gazos Ruožą valdanti islamistų grupuotė „Hamas“ apgyvendino savo kovotojus civilių rajonuose ir šaudė iš ten raketomis.

Izraelio civilinės administracijos organo pareigūnas tvirtino, kad „Hamas“ kovotojai patys sunaikino elektros linijas ir teigė, kad 230 000 gyventojų buvo atjungti nuo elektros.

JT humanitarinės pagalbos koordinatorė Lynn Hastings kreipėsi į Izraelio valdžios institucijas ir Palestinos ginkluotas grupes nedelsti ir leisti Jungtinėms Tautoms ir humanitariniams partneriams atvežti degalų, maisto ir medicinos atsargų. Sekmadienį pasirodė nepatvirtintų pranešimų, kad Egiptas, kontroliuojantis pietinę sieną su Gaza, ją pravėrė civiliams.

JT agentūros, atsakingos už palestiniečių pabėgėlius, pranešė, kad daugiau nei 17 tūkst. žmonių paliko savo namus ir apsigyveno mokyklose. Agentūra perspėjo ir apie kitą grėsmę civiliams – koronavirusą.

Labdaros organizacijų Gazoje patarėja Laila Barhoum apgailestavo: „Diena po dienos stebime, kaip bombos krenta ant namų, kuriuose gyvena mūsų draugai ir šeimos nariai, ir pastatų, kuriuose dirba mūsų kolegos, galvodami, ar būsime kiti. Ir diena po dienos veltui laukiame niekada nepasirodančio vienareikšmio tarptautinės bendruomenės pasmerkimo.“

„Kai galiausiai bus paskelbtos paliaubos, mes vėl išsikapstysime iš griuvėsių ir pradėsime atstatyti darbus, tik laukdami kito bombardavimo ciklo, kad sunaikintų tai, ką mes padarėme“, – paskelbė ji.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.