Ambasada: Šiaurės Makedonija išsiunčia Rusijos diplomatą

Šiaurės Makedonija informavo Rusiją, kad iš šalies išsiunčiamas vienas šalies diplomatas, antradienį pranešė Rusijos ambasada Skopjėje.

V.Putinas. <br>TASS/Scanpix nuotr.
V.Putinas. <br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-18 19:12

„Patį diplomato išsiuntimo faktą mes patvirtiname, toks sprendimas iš tikrųjų buvo priimtas“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ambasados atstovai.

Maskva vertina galimybę imtis atsakomųjų priemonių, pridūrė atstovai.

Pasak jų, kol kas neaišku, dėl kokių priežasčių išsiunčiamas rusų diplomatas.

Šiaurės Makedonijos užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad praėjusį penktadienį ji iškvietė Rusijos ambasadorių ir informavo jį apie priimtą sprendimą dėl vieno iš jo ambasados aukšto rango diplomatų.

Minimas diplomatas, kurio diplomatinis rangas ir pavardė neviešinami, privalo per septynias dienas išvykti iš šalies, nurodė ministerija.

Sprendimas buvo priimtas „remiantis Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių 9-uoju straipsniu“, nurodė ministerija, tačiau plačiau savo sprendimo nepaaiškino.

Remiantis 9-uoju straipsniu, priimančioji valstybė „gali bet kuriuo metu pranešti atstovaujamajai valstybei, kad atstovybės vadovas arba bet kuris atstovybės diplomatinio personalo narys yra nepageidaujamas (persona non grata)“. Savo sprendimo priimančioji valstybė motyvuoti neprivalo.

Tuo metu Rusijos ambasados Skopjėje atstovė Jekaterina Akopjan nepatvirtino, ar kuris nors diplomatas jau išvyko iš šalies.

Šiaurės Makedonija rusų diplomatą išsiunčia antrą kartą. 2018 metų kovą išsiųsdama Rusijos diplomatą Skopjė savo sprendimą pagrindė vidaus saugumo priežastimis ir solidarumu su Jungtine Karalyste kai Anglijoje buvo apnuodytas buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis. Dėl šio pasikėsinimo Londonas apkaltino Rusiją, kuri šiuos kaltinimus neigia.

Remiantis šaltiniais Šiaurės Makedonijos vyriausybėje, diplomato elgesys buvo „nesuderinamas“ su numatytais standartais, ir Skopjė ėmėsi veiksmų „savo suverenitetui apsaugoti“.

Šiaurės Makedonijos prezidentas Stevo Pendarovskis pareiškė, kad tokia diplomatija yra susijusi su „jautriais klausimais“.

„Iš to, ką matau, šį atvejį dokumentavo kompetentingos institucijos, jis nebuvo improvizuotas“, – nurodė S. Pendarovskis.

Europos šalys išsiuntė virtinę Rusijos diplomatų, Čekijos pareigūnams apkaltinus Rusijos karinę žvalgybą surengus sprogdinimų ginklų sandėliuose 2014 metais.

JAV taip pat išsiuntė rusų diplomatų, apkaltinusios Maskvą kišimusi į rinkimus.

Kiek daugiau nei 2 mln. gyventojų turinti Šiaurės Makedonija siekia narystės ES ir daugeliu atvejų palaiko Bendrijos užsienio politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.