Keliems sulaikytiems baltarusių portalo Tut.by darbuotojams skirtas įtariamųjų statusas

Virtinei sulaikytų darbuotojų iš nepriklausomo baltarusių portalo Tut.by, kuriam buvo iškelta baudžiamoji byla, skirtas įtariamųjų statusas ir jie buvo perkelti į tardymo izoliatorių, penktadienį pranešė žiniasklaidos bendrovė.

 Keliems sulaikytiems baltarusių portalo Tut.by darbuotojams skirtas įtariamųjų statusas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Keliems sulaikytiems baltarusių portalo Tut.by darbuotojams skirtas įtariamųjų statusas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-21 22:39

„Praėjus trims paroms po Tut.by darbuotojų arešto kai kuriems jų giminaičiams buvo pranešta, kad jie turi įtariamųjų statusą ir bus laikomi areštinėje“, – sakoma pranešime.

„Kaip praneša giminaičiai, [vyriausiąją redaktorę] Maryną Zolatavą, [redaktorę] Volhą Loiką, [žurnalistę] Aleną Talkačiovą, [vyriausiąją inžinierę] Alą Lapatko bei direktorės pavaduotoją Iryną Rybalką ir vyriausiosios buhalterės pavaduotoją Maryją Novik perveš į 1-ąjį tardymo izoliatorių Valadarskio gatvėje. Jų statusas – įtariamieji“, – nurodoma jame.

Tut.by pabrėžia, kad tarp įtariamųjų esančios redakcijos darbuotojos – M. Zolatava, V. Loika ir A. Talkačiova – neturėjo nieko bendra su finansine ir ekonomine įmonės veikla.

Penktadienį baigėsi 72 val. terminas po sulaikymo, po kurio sulaikytieji privalo būti paleidžiami arba jiems turi būti pareiškiami kaltinimai.

„Kardomoji priemonė suėmimas parenkama iškart dviem mėnesiams, tačiau per 10 parų nuo sulaikymo įtariamajam turi būti pareikšti kaltinimai. Jei jų nepateikiama, kardomoji priemonė panaikinama, tai yra, mūsų kolegos gali būti paleisti iš areštinės ir po 10 dienų“, – pažymėjo kompanija.

Sulaikyta ir bendrovės „TUT BY Media“ vyriausioji buhalterė Anžela Asad, tačiau jos buvimo vieta vis dar nežinoma.

Su portalu susijusio startuolio „RocketData“ direktorei Darjai Danilavai pareikšti kaltinimai dėl vengimo mokėti mokesčius. Ji laikoma KGB tardymo izoliatoriuje.

Baltarusijos saugumo tarnybų agentai antradienį surengė kratų Tut.by redakcijoje ir kelių jo žurnalistų namuose, o pats tinklalapis buvo užblokuotas.

Nurodyta, kad generalinė prokuratūra nustatė daugybę visuomenės informavimo priemonių įstatymo pažeidimų, įskaitant draudžiamos informacijos paskelbimą virtinėje publikacijų portale Tut.by. Tuose straipsniuose buvo pateikiama neregistruoto Baltarusijos solidarumo fondo (BYSPOL), renkančio lėšas nukentėjusiems nuo Minsko autoritarinio režimo represijų, informacija.

Tarnybos pranešė, kad portalą valdančiai bendrovei „TUT BY Media“ iškelta baudžiamoji byla dėl vengimo mokėti mokesčius itin stambiu mastu.

Sulaikyta per 500 žurnalistų

Pasak Baltarusijos žurnalistų asociacijos vicepirmininko Baryso Hareckio, nuo praėjusios vasaros pabaigos, kilus neramumams po prezidento rinkimų, kurių laimėtoju paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, šalyje užfiksuota daugiau nei 550 žurnalistų sulaikymų, daugiau nei 80 jų patyrė smurtą – buvo sumušti ar sužeisti guminėmis kulkomis.

„Šiuo metu Baltarusijoje 27 žiniasklaidos srities darbuotojai yra nelaisvėje. Apie dešimt žurnalistų sulaikyti iškėlus baudžiamąsias bylas anksčiau, kai kuriems iškeltos administracinės bylos, taip pat yra kolegos, sulaikyti iškėlus bylą tut.by“, – sakė B. Hareckis.

Anot jo, represijos „tęsiasi ir stiprėja“, nuo pernai rugpjūčio užblokuota prieiga šalyje prie per 50 socialinių-politinių bei žiniasklaidos tinklalapi, nors jie patys nėra uždaryti – tinklalapiai keliskart keitė savo internetinį adresą, buvo iš naujo blokuojami.

B. Hareckio duomenimis, nebeveikia aštuoni nevyriausybiniai spaudos leidiniai, dalis jų uždaryti, dalis negali veikti, nes jų nebėra galimybės spausdinti arba juos platinti atsisako valstybinė platinimo sistema.

Baltarusijos režimo užblokuotas naujienų portalas Tut.by žada ieškoti būdų, kaip atnaujinti savo veiklą bei neatmeta, jog ateityje bent dalį darbuotojų gali perkelti į užsienį.

Tut.by – didžiausias baltarusių naujienų portalas. Jis kaip žiniasklaidos priemonė buvo užregistruotas tik 2019 metų sausį, o iki tol – nuo pat įkūrimo 2000-aisiais – portalas dirbo neturėdamas šio statuso.

Tut.by aktyviai nušvietė Baltarusijoje po prezidento rinkimų pernai rugpjūtį vykusius masinius protestus. Tuose rinkimuose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko režimas ėmėsi brutalių priemonių protestams nuslopinti. Buvo sulaikyta tūkstančiai žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Daugiau kaip 400 protestuotojų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.