Kalėjime mirė Baltarusijos opozicijos aktyvistas

Baltarusijos opozicijos aktyvistas Vitoldas Ašurokas mirė kalėjime, kur jis buvo kalinamas dėl dalyvavimo po prezidento rinkimų rengtose demonstracijose, pranešė vietos žiniasklaida.

50-ies V. Ašurokas rytinėje Baltarusijos dalyje esančioje pataisos kolonijoje mirė sustojus širdžiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
50-ies V. Ašurokas rytinėje Baltarusijos dalyje esančioje pataisos kolonijoje mirė sustojus širdžiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2021, 3:34 PM, atnaujinta May 22, 2021, 4:25 PM

50-ies V. Ašurokas rytinėje Baltarusijos dalyje esančioje pataisos kolonijoje mirė sustojus širdžiai, penktadienį paskelbė naujienų portalas „Nasha Niva“.

V. Ašuroko mirtį portalui „Onliner“ patvirtino ir jo draugas Sergejus Pantus.

„Kalėjimo atstovai paskambino jo žmonai ir pranešė, kad jo širdis sustojo ir kad bus atliekamas tyrimas“, – portalui sakė S. Pantus.

V. Ašurokas buvo opozicinės partijos „Baltarusijos liaudies frontas“ narys ir judėjimo „Už laisvę“ koordinatorius.

Sausio mėnesį jam buvo paskirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė už „grubų“ viešosios tvarkos pažeidimą ir smurtą prieš saugumo pareigūną. Teismo posėdis vyko už uždarų durų.

„Žmonės ne tik kenčia nuo režimo Baltarusijoje, dėl jo jie ir miršta“, – šeštadienį tviterio paskyroje rašė opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Amerikos Valstijos autoritariniam lyderiui ir keliolikai jo aplinkos žmonių įvedė sankcijas, įšaldant turtą ir uždraudžiant atvykti.

Reaguodamas į V. Ašuroko mirtį, ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano šeštadienį sakė, kad Briuselis „reikalauja nedelsiant paleisti“ visus politinius kalinius.

„Pažeidžiantieji žmogaus teises turės už tai atsakyti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė P. Stano.

Istoriniai protestai, per kuriuos žuvo mažiausiai keturi žmonės, šiuo metu yra aprimę, tačiau žurnalistai bei aktyvistai ir toliau yra suiminėjami bei teisiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.