Į režimo gniaužtus papuolęs R. Pratasevičius: kas jis ir koks likimas jo laukia Baltarusijoje?

26-erių žurnalistas Ramanas Pratasevičius dirbo Lenkijoje veikiančioje internetinėje naujienų tarnyboje NEXTA, kuri aktyviai pranešinėjo apie praėjusių metų protestus prieš Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką.

Romanas Protasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Romanas Protasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramanas Pratasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramanas Pratasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Su Baltarusiją valdančią diktatūra kovojantis R.Pratasevičius ne kartą buvo sulaikytas įvairiose protesto akcijose.
Su Baltarusiją valdančią diktatūra kovojantis R.Pratasevičius ne kartą buvo sulaikytas įvairiose protesto akcijose.
Romanas Protasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Romanas Protasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 11:11 PM

Žinių platinimui jie naudojo „Telegram Messenger“ programą tuo metu, kai užsienio žiniasklaidai buvo sunku gauti informacijos iš pirmų lūpų apie įvykius Baltarusijos miestuose.

R.Pratasevičius dabar dirba kitame „Telegram“ kanale „Belamova“.

Jam Baltarusijoje gresia kaltinimai ekstremizmu, įskaitant masinių riaušių organizavimą ir socialinės neapykantos kurstymą praėjusių metų pabaigos protestų metu.

Iki šiol jis neigė tokius kaltinimus, tačiau, jei bus pripažintas kaltu, jam gali grėsti daugiau nei 12 metų kalėjimo. 

Pirmadienio vakarą, po pranešimų apie sunkią R. Pratasevičiaus sveikatos būklę paviešintas įrašas iš tardymo – jis prisipažino, davė parodymus.

Baltarusis pabėgo iš šalies 2019 m. bijodamas suėmimo. Gyvendamas Lietuvoje jis toliau aktyviai kritikavo A.Lukašenkos režimą.

Dar paauglystėje R.Pratasevičius tapo disidentu ir anksti pakliuvo į teisėsaugos akiratį. Jis buvo pašalintas iš prestižinės mokyklos už dalyvavimą protesto mitinge 2011 m.

2012 metais, būdamas vos 17-os, jis buvo areštuotas už vadovavimą dviem grupėms populiariame rusiškame socialiniame tinkle „VKontakte“, nukreiptoms prieš Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

Viena grupių vadinosi „Mums bloga nuo šito Lukašenkos“ – buvusio kolūkio vadovo, Baltarusiją geležiniu kumščiu valdančio nuo 1994 metų, kai R. Pratasevičius dar nebuvo gimęs.

„Jie daužė man inkstus ir kepenis, – tuomet sakė R. Pratasevičius. – Paskui tris dienas šlapinausi krauju. Jie grasino apkaltinti mane neišaiškintomis žmogžudystėmis.“

Per tardymą, pasak jo, Baltarusijos saugumo tarnybos, vis dar tebesivadinančios KGB, pareigūnai reikalavo jo slaptažodžių interneto grupėse.

Vėliau jis dirbo kaip fotografas Baltarusijos žiniasklaidai, 2017–2018 metais gavo velionio čekų disidento Vaclavo Havelo, vėliau tapusio prezidentu, vardu pavadintą žurnalistikos stipendiją, skiriamą karjeros siekiantiems nepriklausomiems žurnalistams.

Vėliau baltarusis buvo pašalintas iš Minsko valstybinio universiteto žurnalistikos studijų.

R. Pratasevičius iš Baltarusijos išvyko 2019-aisiais, pradėjęs dirbti įtakingam, opoziciją remiančiam susirašinėjimo programėlės „Telegram“ kanalui „Nexta“, kurio pavadinimas baltarusiškai reiškia „kažkas“.

Vėliau R. Pratasevičius tapo kanalo, šiuo metu turinčio per 1,2 mln. prenumeratorių, vyriausiuoju redaktoriumi.

Šis kanalas suvaidino svarbų vaidmenį organizuojant Baltarusijoje protestus prieš A. Lukašenką: juo sekėjams būdavo pranešami akcijų datos ir laikas.

„Pirmasis žurnalistas teroristas“

Gyvendamas tarp Lenkijos ir Lietuvos, kuriose yra didelės baltarusių išeivių bendruomenės, jis tapo „Telegram“ kanalo BGM, turinčio 260 tūkst. prenumeratorių, redaktoriumi. Kanalo pavadinimas rusiškai reiškia „Galvos smegenų Baltarusiją“ ir yra aliuzija į „galvos smegenų auglį“.

26 metų R. Pratasevičiaus draugė Sofija Sapega, kuri buvo sulaikyta drauge su juo, yra Europos humanitarinio universiteto (EHU) teisės studentė, jai – 23 metai.

EHU – privatus 1992 metais Minske įsteigtas ir vėliau Baltarusijos valdžios uždarytas universitetas. 2004 metais universitetas priėmė Lietuvos Vyriausybės kvietimą ir persikėlė į Vilnių. 

R. Pratasevičius informuodavo apie 2020 metų prezidento rinkimų kampaniją, kai su A. Lukašenka varžėsi opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja.

A. Lukašenką paskelbus rinkimų nugalėtoju, Baltarusijoje kilo beprecedenčiai masiniai protestai, o valdžia juos ėmė slopinti smurtu.

Kodėl R.Pratasevičius?

„Sky“ Rusijos korespondentė Diana Magnay sakė, kad NEXTA buvo ryškus Baltarusijos opozicijos balsas, „parodantis, ką Aliaksandras Lukašenka veikia savo šalyje ir kaip jis bandė nuslopinti opoziciją.“

„Jis [A.Lukašenka] vienas po kito sekė žurnalistus ir NEXTA pavadino ekstremistine organizacija. Jis bando išgąsdinti visus Baltarusijos žmones, kurie veikia kaip žurnalistai, ir aiškiai bando išgąsdinti visus esančius už Baltarusijos ribų“, – sakė ji.

D.Magnay pridūrė, kad Baltarusijos prezidentas bijo R.Pratasevičiaus, atsižvelgiant į priemones, kuriomis jis buvo sulaikytas.

„Tai buvo beprecendentis įvykis ir įdomu, kaip reaguos tarptautinė bendruomenė matydama, kaip A.Lukašenka, nepaisydamas jokių autoritetų, aiškiai grasino „Ryanair“ pilotams ir sugebėjo į lėktuvą įlaipinti savo saugumo agentus, o lėktuvą nukreipė ir nuleido Minske“, – teigė D. Magnay.

Kaip R.Pratasevičius reagavo į „Ryanair“ skrydžio „užgrobimą“?

Svetainės flightradar24.com duomenys parodė, kad lėktuvas buvo nukreiptas likus vos dviem minutėms iki jo patekimo į Lietuvos oro erdvę.

Anot pranešimų, R.Protasevičius rankomis susiėmė už galvos ir pradėjo drebėti, kai suprato, kad skrydis pakreiptas į Minską, o ne į numatytą tikslą.

Lietuvis keleivis, vardu Mantas, naujienų agentūrai „Reuters“ tvirtino, kad R.Pratasevičius atsistojo savo vietos, atidarė bagažo skyrių, išsitraukė nešiojamąjį kompiuterį bei telefoną ir atidavė juos moteriai bendrakeleivei.

Išvedamas jaunas tinklaraštininkas tikino, kad „čia gaus mirties bausmę.“

Baltarusijos organizuoto nusikalstamumo kontrolės departamentas pranešė, kad R.Pratasevičius buvo sulaikytas, tačiau vėliau pareiškimą iš „Telegram“ kanalo ištrynė.

R.Pratasevičiaus likimas

Visgi neabejojama, kad Europos Sąjunga (ES) aktyviai kovos, kad žurnalistas būtų išleistas iš rėžimo gniaužtų.

Baltarusija dažnai apibūdinama kaip „paskutinė Europos diktatūra“, o A. Lukašenka anksčiau yra sakęs, kad jo stilius yra „autoritarinis“.

Šalį nuo 1994 m. griežtai kontroliavo A. Lukašenka, tačiau opozicija įsitikinusi, kad jis suklastojo pernykščius prezidento rinkimus.

Nuo rinkimų protestų, A.Lukašenkos rėžimas aktyviai kovojo su disidentais ir visa opozicija – žmogaus teisių organizacijos teigia, kad nuo rugpjūčio mėnesio buvo sulaikyta apie 35 000 žmonių. Šimtai jų buvo įkalinti.

Kalbant apie spaudos laisvę, „Žurnalistai be sienų“ Baltarusijai skiria 158 vietą iš 180 tautų, sakydami, kad čia žurnalistai „patyria precedento neturinčią represiją bandant nuslėpti didžiulius protestus dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų.“

Parengta pagal „New York Times“ ir „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.