B. Johnsonas: Britanija, ES ir J. Bidenas turi „bendrą pagrindą“ Šiaurės Airijos klausimu Susitiko G-7 susitikimo išvakarėse

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį teigė, kad Jungtinė Karalystė, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos turi „bendrą pagrindą“, siekdamos išsaugoti taiką Šiaurės Airijoje, šioje provincijoje po „Brexit“ padidėjus įtampai.

 J. Bidenas ir B. Johnsonas susitiko G-7 susitikimo išvakarėse.<br> AP/Scanpix nuotr.
 J. Bidenas ir B. Johnsonas susitiko G-7 susitikimo išvakarėse.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 7:17 PM, atnaujinta Jun 10, 2021, 8:53 PM

Po pirmų tiesioginių derybų su JAV prezidentu Joe Bidenu, surengtų Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo išvakarėse, B. Johnsonas sakė, kad visos šalys sutarė „pasirūpinti, kad išlaikytume vykstančio taikos proceso pusiausvyrą... ir esu nusiteikęs optimistiškai, kad galime tai padaryti“.

Abu lyderiai paskelbė naują „Atlanto chartiją“, sekdami savo pirmtakų, vadovavusių per Antrąjį pasaulinį karą, pavyzdžiu. B. Johnsonas ir J. Bidenas pažadėjo, kad Britanija ir Amerika veiks kartu, skatindamos ekonomikų atsigavimą po COVID-19 pandemijos, sprendžiant tarptautinius saugumo klausimus ir stengiantis sušvelninti klimato kaitą.

Turėdamas galvoje chaotišką Donaldo Trumpo prezidentavimą, B. Johnsonas pareiškė, kad pusantros valandos trukęs jo pokalbis su J. Bidenu buvo „šviežio oro gurkšnis“.

Abu lyderiai susitarė įkurti naują bendrą darbo grupę, kuriai bus pavesta išsiaiškinti, kaip būtų galima atkurti susisiekimą tarp JK ir JAV, abiejose šalyse sėkmingai vykstant skiepijimo nuo COVID-19 kampanijoms.

Jiedu pažadėjo „plėsti prekybą ir judėti į priekį būsimos JK ir JAV laisvosios prekybos sutarties link“, sakoma Dauningo gatvės pranešime.

J. Bidenas savo ruožtu perspėjo, kad bet koks JK vengimas įgyvendinti savo įsipareigojimus Europos Sąjungai dėl Šiaurės Airijos po „Brexit“ gali sukelti pavojų prekybos deryboms su JAV.

Susitiko G-7 susitikimo išvakarėse

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį pasveikino JAV prezidentą Joe Bideną, su kuriuo pirmą kartą susitiko tiesiogiai Karbis Bėjuje, Kornvalyje, Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo išvakarėse.

Sveikindamas svečią B. Johnsonas pareiškė, kad „visi labai džiaugiasi“ J. Bideno atvykimu į pietvakarių Anglijos pajūrio kurortą. Savo ruožtu JAV lyderis pasveikino britų premjerą su neseniai įvykusiomis vestuvėmis ir pajuokavo: „Mes abu vedėme iš aukštesnio nei mūsų sluoksnio.“

„Nesiruošiu prezidentui prieštarauti dėl to ar, iš tiesų, dėl ko nors kito“, – atsakė B. Johnsonas, abiem išeinant privačių derybų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.