Afganistano prezidentas A. Ghani kitą savaitę lankysis Baltuosiuose rūmuose

Afganistano lyderis Ashrafas Ghani ir vyriausiasis šalies derybininkas Abdullah Abdullah penktadienį Baltuosiuose rūmuose susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu, artėjant planuojamam amerikiečių karių pasitraukimui iš šalies.

 Afganistano lyderis Ashrafas Ghani.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Afganistano lyderis Ashrafas Ghani.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2021, 9:07 PM

J. Bidenas nurodė išvesti visas JAV pajėgas iš Afganistano iki šių metų rugsėjo 11 dienos – „Al Qaeda“ teroristinių išpuolių Amerikoje, paskatinusių JAV vadovautą karinę invaziją į šią šalį, 20-ųjų metinių. Siekdamas nutraukti ilgiausią karą, kuriame dalyvavo JAV, prezidentas pareiškė manantis, jog daugiau pasiekti nebeįmanoma.

„Prezidento A. Ghani ir dr. A. Abdullah vizitas pabrėš ilgalaikę JAV ir Afganistano partnerystę tęsiantis karinių pajėgų išvedimui“, – sekmadienį paskelbė atstovė Jen Psaki.

JAV kariuomenei skubant įvykdyti planus iki rugsėjo 11 dienos termino, Talibanas kasdien kovoja su vyriausybės pajėgomis ir pareiškė, kad pastarosiomis savaitėmis šalyje užėmė daugiau nei 40 rajonų.

Didėjanti baimė ir neapibrėžtumas dėl ateities privertė daugelį afganistaniečių svarstyti apie išvykimą iš šalies, įskaitant tūkstančius vyrų ir moterų, bijančių represijų už tai, kad bendradarbiavo su užsienio pajėgomis.

Talibanas sekmadienį pareiškė vis dar esąs pasirengęs taikos deryboms, tačiau vienintelis būdas užbaigti karą ir užtikrinti teises, įskaitant su moterų teisėmis susijusius klausimus, Afganistane yra „tikroji islamo sistema“.

Derybos tarp kovotojų ir Afganistano vyriausybės yra atsidūrusios aklavietėje jau kelis mėnesiais, o smurtas visoje šalyje stiprėja nuo gegužės, kai JAV kariuomenė pradėjo galutinį pasitraukimo etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.