Minske sulaikytiems S. Sapegai ir R. Pratasevičiui skirtas namų areštas: nieko apie tai nežinoję tėvai – sukrėsti

Rusijos pilietei Sofijai Sapegai ir opozicionieriui Ramanui Pratasevičiui, kurie buvo sulaikyti Minske, skirtas namų areštas, pranešė britų visuomeninis transliuotojas BBC.

 S.Sapega ir R.Pratasevičius.<br>lrytas.lt koliažas.
 S.Sapega ir R.Pratasevičius.<br>lrytas.lt koliažas.
 R.Pratasevičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 R.Pratasevičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 S.Sapega.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 S.Sapega.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Sapega.<br>REUTERS/ Scanpix nuotr.
S.Sapega.<br>REUTERS/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 25, 2021, 9:28 AM, atnaujinta Jun 25, 2021, 4:32 PM

„Minske sulaikytai rusei Sofijai Sapegai skirtas namų areštas. Tai BBC pranešė merginos tėvai“, – rašoma penktadienį BBC naujienų rusų kalba tarnybos pranešime, paskelbtame jos „Telegram“ kanale.

Anot pranešimo, šiuo metu S. Sapega gyvena viena nuomojamame bute Minske.

„Esame sukrėsti“, – sakė S. Sapegos patėvis Sergejus Dudičius. Anot jo, ši žinia merginos tėvams buvo netikėta.

Opozicionieriui Ramanui Pratasevičiui taip pat skirtas namų areštas, BBC sakė jo tėvas Dmitrijus Pratasevičius.

„Man sunku komentuoti valdžios institucijų veiksmus, nežinau kokie jų tikslai, – sakė D. Pratasevičius. – Galbūt vyksta politinis žaidimas“.

Pasak jo, kaltinimai S. Sapiegai ir R. Pratasevičiui nebuvo panaikinti.

„Juos vis dar visiškai kontroliuoja valdžia, – pridūrė D. Pratasevičius. – Vyksta tyrimas. Mes aiškiai nesame patenkinti. Advokatas nieko nesako, valdžia nieko nesako. Jei kardomoji priemonė pakeista, tai yra jų gyvenimo sąlygų pagerėjimas. Priešingu atveju, kas bus toliau, nežinia.“

Su R. Pratasevičiaus tėvais niekas nesusisiekė. Jo tėvas žino, kad sūnus, kaip ir S.Sapega, gyvena nuomojamame bute, tačiau kitokiame.

„Jie mums nieko nesako apie Romo būklę, apie jo statusą, tai tik pasityčiojimas“, – sakė opozicionieriaus tėvas.

Tėvai neketina važiuoti iš Lenkijos į Baltarusiją pasimatyti su sūnumi.

R. Pratasevičius ir Vilniuje studijuojanti S. Sapega buvo sulaikyti gegužės 23 dieną, Minske dėl tariamos bombos grėsmės nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ keleivinį lainerį. Lėktuvo nutupdymas išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, o Europos Sąjunga paskelbė naujų ekonominių sankcijų Baltarusijai.

R. Pratasevičius kartu su bendražygiais platformoje „Telegram“ įkūrė baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“, kuris suvaidino labai svarbų vaidmenį pernai po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų organizuojant beprecedentes demonstracijas prieš Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

26 metų R. Pratasevičius, kuriam gali grėsti 15 metų įkalinimo, buvo parodytas per valstybinę televiziją apgailestaujantis dėl savo veiklos. Opozicija teigia, kad jis kalbėjo verčiamas.

S. Cichanouskaja penktadienį sakė, kad ji ir jos komanda palaiko ryšį su R. Pratasevičiaus tėvais, kuriems „neteikiama jokia informacija apie jų sūnų, neleidžiama su juo pasikalbėti“ ir kurie yra „įsitikinę, kad režimas žaidžia žaidimą naudodamasis Ramano ir Sofijos gyvenimais“.

23 metų S. Sapegos advokatas Antonas Hašinskis naujienų agentūrai AP patvirtino, kad ji neseniai perkelta ir dabar laikoma namų arešto sąlygomis, bet nesakė, kada tiksliai tai įvyko. Ji gyvena nuomojamame bute Minske, ketvirtadienį susitiko su tėvais viename restorane.

A. Hašinskis sakė, kad restorane ji buvo ne viena, bet nepatikslino, ar ji buvo su R. Pratasevičiumi.

S. Sapegos perkėlimą iš kalėjimo taip pat patvirtino Rusijos naujienų agentūros „Interfax“ ir „RIA Novosti“, remdamosi atitinkamai Rusijos ambasada Baltarusijoje ir šeimos advokatu.

R. Pratasevičiaus advokatė Inesa Alenskaja atsisakė kalbėti apie savo kliento buvimo vietą ir statusą, priežastimi nurodydama įsipareigojimą neviešinti informacijos.

S. Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka penktadienį nurodė kalbėjęsis su R. Pratasevičiaus tėvais ir jie pasakę, kad sūnus dabar laikomas namų arešto sąlygomis.

„Tačiau tai nėra laisvė. Tai – kitoks kalėjimas. Viename kambaryje su juo gyvena KGB (Valstybės saugumo komiteto) žmonių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė F. Viačorka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.