Šiaurės Korėjos lyderiui numetus svorio – jautri žmonių reakcija

Šiaurės Korėjos gyventojai ašarojo, matydami dramatiškai sulieknėjusį Kim Jong-uną, praneša šalies valstybinė televizija cituodama eilinio piliečio žodžius ir leidusi ištransliuoti retus komentarus apie lyderio sveikatą.

37 metų Kim Jong Unas grįžo į visuomenės akiratį birželį, pademonstravęs kur kas lieknesnę figūrą, prieš tai viešumoje nesirodęs visą gegužę.<br>Lrytas.lt koliažas.
37 metų Kim Jong Unas grįžo į visuomenės akiratį birželį, pademonstravęs kur kas lieknesnę figūrą, prieš tai viešumoje nesirodęs visą gegužę.<br>Lrytas.lt koliažas.
37 metų K.Unas grįžo į visuomenės akiratį birželį, pademonstravęs kur kas lieknesnę figūrą, prieš tai viešumoje nesirodęs visą gegužę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
37 metų K.Unas grįžo į visuomenės akiratį birželį, pademonstravęs kur kas lieknesnę figūrą, prieš tai viešumoje nesirodęs visą gegužę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
37 metų K.Unas grįžo į visuomenės akiratį birželį, pademonstravęs kur kas lieknesnę figūrą, prieš tai viešumoje nesirodęs visą gegužę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
37 metų K.Unas grįžo į visuomenės akiratį birželį, pademonstravęs kur kas lieknesnę figūrą, prieš tai viešumoje nesirodęs visą gegužę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 7:36 AM

„Žmonėms suskaudo širdis pamačius gerbiamo draugo generolo išsekusią figūrą, – penktadienį transliuotuose komentaruose Korėjos centrinei televizijai tvirtino Pchenjano pilietis. – Visi sako, kad ašaros tryško natūraliai.“

37 metų Kim Jong-unas grįžo į visuomenės akiratį birželį, pademonstravęs kur kas lieknesnę figūrą, prieš tai viešumoje nesirodęs visą gegužę. Per vienintelį pasirodymą šį mėnesį jis paskelbė retą perspėjimą, kad „maisto padėtis dabar tampa įtempta“. Įspėjimas nuskambėjo tuo metų laiku, kai maisto atsargos paprastai būna mažos, o didžioji šių metų derliaus dalis dar nesurinkta.

Leisdami komentuoti lyderio svorį, Šiaurės Korėjos propagandos aparato kūrėjai taikėsi į akivaizdžią detalę, kurią pastebėjo visi. Tai taip pat tiko įprastai režimo lyderių mitų kūrimo programai, kurioje šis dažnai vaizduojamas pasiryžęs atkakliai kovoti už žmones, dėl jų rizikuojantis savo gerove.

„Sunku pasakyti, kas sukėlė Kim Jong-uno svorio kritimą ar kokia jo sveikatos būklė, tačiau šiuo metu jie tai naudoja propagandos tikslais, ypač norėdami pabrėžti jo sunkų darbą ir pasiaukojimą gerinant žmonių gyvenimo lygį“, – įsitikinęs Šiaurės Korėjos ekspertas Rachel Minyoung Lee.

Propagandos linija išliko nepaisant to, kad valdančioji Kim Jong-uno šeima įgijo milžiniškus turtus, rūmų rezidencijas, vieną didžiausių pasaulyje konjako kolekciją ir prabangų šarvuotą traukinį, naudojamą retoms kelionėms į užsienį.

Viena iš užuominų, kad režimo lyderis sulieknėjo, atsirado dėl jo pasirodymo birželio 4 d., kai jo 10 tūkst. eurų kainuojantis Šveicarijos laikrodis buvo tvirčiau pritvirtintas aplink jo riešą, nurodo „NK News“ analizė.

Diktatoriui gali prisireikti politinės pagalbos. „Fitch Solutions“ paskelbė, jog Šiaurės Korėjos ekonomika šiais metais vos auga po didžiausio per pastaruosius dešimtmečius susitraukusio pernai.

Pagrindinės priežastys: šalies kova su pandemija, sienos su Kinija apribojimai ir tarptautinėmis sankcijomis už branduolinių ginklų bandymus.

Viena pagrindinių šį mėnesį valdančiųjų partijos posėdžiuose pateiktų žinučių buvo poreikis gerinti ekonomiką. Daugiametį Šiaurės Korėjos maisto trūkumą dar labiau pablogino taifūnai, kurie sunaikino pasėlius, ir Kim Jong-uno sprendimas uždaryti sienas bandant išvengti koronaviruso.

Interviu, kuriame buvo paminėtas susirūpinimas sveikata, buvo dalis valstybinės televizijos aštuonių minučių segmento, apimančio maždaug 20 vietos gyventojų atsakymus apie tai, kaip jie jaučiasi muzikiniame koncerte, kuriame skambėjo naujos propagandinės dainos, giriančios jų lyderį ir valdančiąją partiją.

Praėjusią savaitę valstybinė televizija parodė, kad Kim Jong-unas, dėvėdamas laisvus drabužius, įžengė į koncertą salę įtaigiai pasitiktas ovacijomis. Renginy Valstybės reikalų komisijos muzikos grupė grojo dainas, šlovinančias režimą.

„Šiaurės Korėja turėjo ką nors padaryti, kad užkirstų kelią nereikalingiems gandams ir spekuliacijoms, – tikino Pietų Korėjos vyriausybės patarėjas ir Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule profesorius Yangas Moo-Jinas. – Jei nieko nebūtų pasakyta, Šiaurės Korėjos gyventojai galėjo susirūpinti Kim Jong-uno sveikata.“

Nors per pastaruosius pasirodymus Kim Jong-unas nepasirodė silpnas ar akivaizdžiai ligotas, jo svorį atidžiai stebi užsienio agentūros, bandydamos gauti kuo daugiau informarcijos apie lyderį, kuriuo paremtas visas Šiaurės Korėjos režimas, juolab, kad jo šeima sirgo širdies ligomis.

Tikra lyderio sveikata yra viena iš labiausiai saugomų Šiaurės Korėjos paslapčių, kurią žino tik galingiausio vidinio rato nariai.

Kim Jong-unas – turintis antsvorio ir rūkymo priklausomybę – daugelį metų buvo spekuliacijų apie sveikatą taikinys. Ilgiausiai viešumoje jis nesirodė šešias savaites 2014 m., kai galiausiai lyderis vėl pateko į žmonių akiratį, jau vaikščiojo su lazda ir sukėlė spėjimus, kad gali sirgti podagra.

Pietų Korėjos šnipų agentūra lapkritį nurodė, kad Kim Jong-unas sveria apytiksliai 140 kilogramų ir nuo patekimo į valdžią 2011 metais priaugo maždaug 50 kilogramų.

Kim Jong-unas pirmininkavo maždaug prieš 10 dienų prasidėjusiam aukščiausių partijos pareigūnų susitikimui, įspėjusiam apie sunkią maisto padėtį šalyje ir sakydamas, kad yra pasirengęs „tiek dialogui, tiek konfrontacijai“ su JAV.

Manoma, kad Kim Jong-unas turi tris vaikus, iš kurių vyriausiajam yra apie 11 metų. Neturint aiškaus įpėdinio, lyderio sesuo Kim Yo Jong vertinama kaip galima kandidatė perimti pareigas, jei kažkas nutiktų jos broliui.

Praėjusią savaitę Kim Yo Jong pasiuntė įspėjimą Vašingtonui, sakydama, kad JAV laikosi „neteisingų“ nuomonių manydama, kad Šiaurės Korėja gali pasiūlyti grįžti į derybas. Jos komentarai pasirodė netrukus po prezidento Joe Bideno pasiuntinio pareiškimo, kad JAV yra pasirengusi dialogui su Pchenjanu „bet kur ir bet kada.“

Parengta pagal „Bloomberg“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.