COVID-19 pandemijos ypač krečiama šalis po tyrimo liko šokiruota: pusė žmonių jau galėjo sirgti koronavirusu

Sveikatos tyrimo duomenimis, beveik pusė Džakartos gyventojų gali būti užsikrėtę COVID-19. Tai yra daugiau nei 12 kartų daugiau nei oficialiai buvo užregistruota Indonezijos sostinėje tuo metu, kai buvo atliktas tyrimas.

 Sveikatos tyrimo duomenimis, beveik pusė Džakartos gyventojų gali būti užsikrėtę COVID-19. <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Sveikatos tyrimo duomenimis, beveik pusė Džakartos gyventojų gali būti užsikrėtę COVID-19. <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 9:28 PM

Liepos 10 d. paskelbtame tyrime kovo 15-31 d. buvo tiriamas maždaug 5 000 miesto gyventojų kraujas, kuriame buvo nustatyti koronaviruso antikūnai. Rezultatai parodė, kad 44,5 proc. tiriamųjų turėjo antikūnų, o tai rodo, kad jie buvo užsikrėtę COVID-19.

Ataskaita parengta bendradarbiaujant Džakartos provincijos sveikatos biurui, Indonezijos universiteto Visuomenės sveikatos fakultetui, Eijkmano molekulinės biologijos institutui ir Indonezijoje įsikūrusio JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) darbuotojams.

Vyriausybės duomenimis, Džakartoje gyvena apie 10,6 mln. gyventojų. Tyrėjų teigimu, iki kovo 31 d. sostinėje galėjo būti užsikrėtę net 4,7 mln. žmonių.

„Atlikę šį tyrimą, galime įvertinti, kokia dalis Džakartos gyventojų užsikrėtė SARS CoV-2 virusu, nepriklausomai nuo to, ar jis nustatytas PGR tyrimais, ar ne“, – liepos 10 d. internetinėje spaudos konferencijoje sakė Džakartos provincijos sveikatos biuro vadovas Widyastuti.

Indonezijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kovo 31 d., kai baigėsi tyrimas, Džakartoje buvo užregistruota daugiau kaip 382 000 Covid-19 atvejų. Iki antradienio šis skaičius išaugo iki 689 243.

Šis padidėjimas sostinėje įvyko tuo metu, kai Indonezija – ketvirtoji pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybė – susiduria su sunkiu kovos su pandemija etapu, nes kasdien šalyje užregistruojama dešimtys tūkstančių susirgimų ir iki 1 000 mirčių per dieną.

Visoje šalyje, ypač Javos saloje, kurioje yra Džakarta, ligoninės atsidūrė ties lūžio riba, nes plinta labai užkrečiamas Delta viruso variantas, o keliuose miestuose, įskaitant sostinę, paskelbta dalinė uždarymo padėtis.

Dr. Pandu Riono, Indonezijos universiteto visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologas, sakė, kad tyrimas parodė, jog kai kuriems žmonėms kyla didesnė rizika nei kitiems, pranešė „Antara“.

„Žmonės tankiai apgyvendintose vietovėse yra labiau linkę užsikrėsti COVID-19, – sakė jis. – Kuo didesnis kūno masės indeksas, tuo daugiau užsikrėtusiųjų, šiuo atveju [turinčių] antsvorio ir nutukusių. Didesnė rizika taip pat kyla žmonėms, kurių kraujyje yra didelis cukraus kiekis“.

Ataskaitoje taip pat nustatyta, kad daugiausia antikūnų buvo 30-49 metų amžiaus grupėje ir kad užsikrėtusiųjų skaičius buvo didesnis tarp moterų.

Rezultatai atitinka sveikatos ekspertų nuogąstavimus, kad Indonezijos COVID-19 krizė gali būti rimtesnė, nei rodo oficialūs skaičiai, nes šalis iš pradžių neskubėjo atlikti tyrimų ir nustatyti kontaktų pėdsakų. Iš pradžių valdžios institucijos nesuvokė, kaip greitai virusas plito per šią naujausią bangą, anksčiau CNN sakė sveikatos apsaugos ministras Budi Gunadi Sadikinas.

Dėmesys skiepams

Mokslininkai nustatė, kad tikėtina, jog nuo koronaviruso pasveikę žmonės turi tam tikrą imunitetą – tačiau neaišku, koks jis stiprus ir kiek ilgai išlieka.

Bandos imunitetas – tai idėja, kad liga nustoja plisti, kai pakankamai didelė populiacijos dalis įgyja imunitetą, tačiau tyrėjai atsargiai vertino, kad jų tyrime nustatytas didelis antikūnų procentas yra susijęs su bandos imunitetu.

„Tokiame atvirame mieste kaip Džakarta, kuriame yra didelis judrumas tarp regionų ir jų viduje, sunku pasiekti bandos imunitetą“, – sakė tyrėjai.

Jie pridūrė, kad Džakarta turėtų sutelkti dėmesį į gyventojų skiepijimą, kad susiformuotų imunitetas virusui.

Pagal CNN COVID-19 vakcinų sekimo programą, Indonezijoje visiškai paskiepyta tik 5,5 % gyventojų. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Džakartoje visiškai paskiepyta daugiau kaip 1,95 mln. žmonių, arba apie 18 % gyventojų.

Indonezija, vykdydama nacionalinį COVID-19 skiepijimą, kuris prasidėjo sausio mėn., daugiausia naudojo „Sinovac“ vakciną. Pastarosiomis savaitėmis kilo susirūpinimas dėl kiniškos vakcinos veiksmingumo nuo labiau užkrečiamų variantų po to, kai šimtai sveikatos priežiūros darbuotojų užsikrėtė šia liga, nors ir buvo paskiepyti, o dešimtys jų buvo hospitalizuoti.

Šalies sveikatos apsaugos ministras penktadienį per spaudos konferenciją sakė, kad visi sveikatos priežiūros darbuotojai gaus trečiąją „Moderna“ mRNA vakcinos injekciją, pranešė „Antara“. Savaitgalį į Indoneziją iš Jungtinių Valstijų buvo išsiųstos pirmosios vakcinos siuntos.

„Sutarėme, kad „Moderna“ vakcina bus skiriama kaip trečioji dozė, kad būtų užtikrintas maksimalus imunitetas esamoms viruso mutacijoms“, – sakė jis.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?