Lenkija ketina traukti Vengrijos pėdomis: planai dėl LGBT suskaldė visuomenę

Lenkijos valdančioji katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) planuoja sekti Vengrijos pavyzdžiu uždrausdama nepilnamečiams teikti informaciją, kuri būtų susijusi su LGBT.

Lenkijos valdantieji politikai planuoja priimti įstatymą, saugantį nepilnamečius nuo informacijos LGBT tema.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Lenkijos valdantieji politikai planuoja priimti įstatymą, saugantį nepilnamečius nuo informacijos LGBT tema.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 15, 2021, 8:27 PM, atnaujinta Jul 15, 2021, 8:57 PM

Dauguma ES šalių pasmerkė Vengrijoje įsigaliojusį įstatymą, kuriuo uždraustas homoseksualumo ir lyties keitimo propagavimas jaunesniems nei 18 metų žmonėms, lytinio švietimo pamokas mokyklose leista vesti tik vyriausybės patvirtintiems instruktoriams, taip pat taikomi apribojimai su LGBT siejamam žiniasklaidos ir reklamos turiniui, galinčiam paveikti nepilnamečius.

Nors šis įstatymas įvardytas kaip diskriminacinis LGBT bendruomenės atžvilgiu ir prieštaraujantis ES vertybėms, pastarajame Bendrijos šalių vadovų susitikime Briuselyje Vengrijos nepasmerkė Lenkijos ir Slovakijos atstovai. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda taip pat užsiminė, kad nereikia skubėti užsipulti Vengrijos.

Dabar Lenkija ruošiasi dar vienam žingsniui. Televizijoje TVN24 paklaustas, ar šalis neplanuoja kopijuoti vengriško įstatymo, teisingumo viceministras Michalas Wosas pareiškė, kad vyriausybė svarsto uždrausti LGBT propagavimą, lyties keitimą bei leidimą homoseksualioms poroms įsivaikinti vaikus.

M.Wosas atsisakė paviešinti įstatymo projekto detales ir pasiūlė kreiptis į įstatymą rengiantį premjero Mateuszo Morawieckio kabineto narį Michalą Wojciką.

Šis neslėpė, kad panašus į vengriškąjį įstatymas kuriamas.

Anot M.Wojciko, numatomas draudimas įsivaikinti vaikus tos pačios lyties asmenims yra vien įžanga, nes „Lenkija turi išlikti normalumo sala“.

„Norime užtikrinti, kad žodžiai „mama“ ir „tėtis“ viešojoje erdvėje nebūtų keičiami į „gimdytojas Nr.1“ bei „gimdytojas Nr.2“, – kalbėjo M.Wojcikas.

Rengiamą įstatymą sukritikavo vienas Lenkijos LGBT bendruomenės lyderių, kino prodiuseris Bartas Staszewskis: „Jei vyriausybė panorės priimti vengrišką įstatymą, sulauks tokių protestų, kokių dar nebuvo.“

Kairiųjų lyderis Seime Adrianas Zandbergas pareiškė, kad valdantieji „supainiojo šimtmetį, kuriame gyvena“, ir žadėjo paremti LGBT demonstracijas.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistas, rašytojas Tomaszas Piątekas kalbėjo, kad priėmusi Vengrijoje jau įsigaliojusį įstatymą Lenkija iš esmės paseks Rusijos pėdomis: ši šalis pirmoji Europoje dar prieš aštuonerius metus patvirtino įstatymą „prieš gėjų propagandą“.

Teisės aktas Rusijoje esą privalėjo ginti vaikus nuo su homoseksualumu susijusios informacijos ir tradicines šeimos vertybes, tačiau sukėlė neregėtą agresiją prieš LGBT bendruomenę.

Žinia apie valdančiųjų planus įkandin Vengrijos uždrausti LGBT propagavimą suskaidė Lenkijos visuomenę.

Vyriausybei simpatizuojantys giria ketinimus kaip normalų siekį apsaugoti tradicines šeimos vertybes nuo iškrypimų.

Kita dalis negailestingai peikia tokią idėją.

Primenama, kad katalikiška besivadinanti TTP nekritikuoja Bažnyčios net tada, kai viengungiai kunigai įsivelia į pedofilijos bei homoseksualų orgijų skandalus.

„TTP ir Bažnyčia homoseksualumą vertina kaip savo narių privilegiją, o dėl tokių poelgių kritikuoja tik kitus“, – parašė vienas komentatorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.