Baltarusijoje – naujos kratos pas nepriklausomos žiniasklaidos darbuotojus

Baltarusijos teisėsauga penktadienį ryte pradėjo kratas pas šalyje transliuojamo Lenkijos televizijos kanalo „Belsat“ ir „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) žurnalistus, pranešė žmogaus teisių organizacija „Viasna“.

 Baltarusijoje atliekamos kratos pas televizijos „Belsat“ darbuotojus.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijoje atliekamos kratos pas televizijos „Belsat“ darbuotojus.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-16 10:18, atnaujinta 2021-07-16 12:12

„Trečią dieną iš eilės jėgos struktūrų darbuotojai rengia kratas. Liepos 16-osios rytą [jie] atėjo pas „Belsat“ žurnalistą Iharį Iljašą“, – sakoma per socialinį tinklą „Telegram“ paskelbtoje „Viasna“ žinutėje.

I. Iljašo žmona Kaciaryna Andrejeva anksčiau buvo nuteista kalėti dvejus metus už tiesioginę vaizdo transliaciją per protestus prieš Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą.

„Viasna“ duomenimis, kratos taip pat atliekamos pas „Belsat“ žurnalistus Hlebą Lobodenką, Haliną Abakunčyk, Jauheną Merkį, Aliaksejų Kairį, Alesį Liaučuką ir jo tėvus, Pavalą Mažeiką ir Chrysciną Čarniauskają. Šios televizijos žurnalistė Ana Haleta buvo sulaikyta, jog namuose taip pat atlikta krata.

Paties „Belsat“ pranešime taip pat sakoma, kad kratos atliktos pas Breste dirbančią žurnalistę Milaną Charytonavą, Gardine dirbantį laisvai samdomą fotonaujienų žurnalistą Aliaksandrą Sajenką, Pinske dirbančio reporterio Andrejaus Jakimušo ir jo motinos butuose, nors pastarasis žurnalistas šiuo metu yra išvykęs iš Baltarusijos. Televizija pridūrė, kad laisvai samdomos žurnalistės Maryjos Arcybašavos buto durys buvo išlaužtos teisėsaugos pareigūnų, bet jos pačios namuose nebuvos.

Žmogaus teisių gynėjai taip pat nurodė, kad teisėsaugos pareigūnai atvyko į RFE/RL biurą, kur įsiveržė išlaužę duris, taip pat atlieka kratas prieš šios žiniasklaidos priemonės žurnalistą Valianciną Ždanko ir buvusius darbuotojus Inesą Studzinskąją ir Alegą Hruzdzilovičių. „Belsat“ duomenimis, I. Studzinskaja ir A. Hruzdzilovičius buvo sulaikyti.

Nauja prieš žmogaus teisių gynėjus ir nepriklausomas žiniasklaidos priemones nukreiptų teisėsaugos reidų banga Baltarusijoje prasidėjo trečiadienį, kai buvo surengta kratų pas „Viasna“ darbuotojus.

Reidų taikiniais tapo ir Baltarusijos žurnalistų asociacijos (BAŽ), opozicinės partijos „Baltarusijos liaudies frontas“ (BLF), ekonominių tyrimų cento „Beroc“, teisių gynėjų grupės „Gendernye perspektivy“, judėjimo „Už laisvę“, Baltarusijos Helsinkio komiteto ir Baltarusijos rašytojų sąjungos biurai.

Ketvirtadienį buvo vykdomos kratos pilietinės visuomenės organizacijų „Kalbėk tiesą“ ir „Piliečių forumas“, taip pat Baltarusių kalbos draugijos biuruose. Krata atlikta ir pas visuomeninės organizacijos „Ekadom“ direktorę Maryną Dubiną, nurodė „Belsat“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.