Lietuvos pašonėje – pavojingi ženklai: ginkluosis ir jūroje, ir sausumoje

Rusijos Baltijos laivynas, kurio vadavietė įsikūrusi Kaliningrade, gaus daug naujos ginkluotės: povandeninių laivų, skraidymo aparatų, priešlėktuvinės gynybos kompleksų.

Rusijos Baltijos laivynas, kurio vadavietė įsikūrusi Kaliningrade, gaus daug naujos ginkluotės: povandeninių laivų, skraidymo aparatų, priešlėktuvinės gynybos kompleksų. (Asociatyvi nuotr.)<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos Baltijos laivynas, kurio vadavietė įsikūrusi Kaliningrade, gaus daug naujos ginkluotės: povandeninių laivų, skraidymo aparatų, priešlėktuvinės gynybos kompleksų. (Asociatyvi nuotr.)<br>TASS/Scanpix nuotr.
Vienintelis Rusijos lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ yra pasenęs ir nuolat genda.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Vienintelis Rusijos lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ yra pasenęs ir nuolat genda.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jul 29, 2021, 10:18 PM

Pasak Rusijos karinio laivyno vado admirolo Nikolajaus Jevmenovo, artimiausioje ateityje Baltijos laivyno pajėgos bus sustiprintos moderniais laivais, turinčiais itin taiklią ginkluotę, tarp jų – mažaisiais raketiniais laivais.

Pučiamus Rusijos karinius raumenis su Lietuva besiribojančiame regione N.Jevmenovas paaiškino užduotimi užtikrinti jūros dugnu nutiesto dujotiekio „Nord Stream 2“ saugumą.

Tuo metu Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė, kad šalies karo pramonė pradėjo serijinę kovinių robotų gamybą.

„Atsirado jau ne tiesiog eksperimentinių pavyzdžių, o robotų, kuriuos iš tikrųjų galima rodyti fantastiniuose filmuose. Jie pajėgūs kariauti savarankiškai“, – sakė S.Šoigu.

Numatyta sukurti pirmąjį Rusijos kariuomenėje padalinį, į kurio sudėtį įeis penki techniniai kompleksai „Uran-9“ ir 20 kovos mašinų.

Kovinio roboto „Uran-9“ ginkluotę sudaro 30 mm kalibro automatinė patranka, prieštankinės valdomos raketos „Ataka“, taip pat liepsnosvaidis „Šmel“.

S.Šoigu žada plėsti robotų liniją: „Jie jau dabar reikalingi kariuomenei.

Planuojama, kad tai bus sunkieji išminavimo robotai, taip pat naudosime žvalgybos, įskaitant radiacinės ir cheminės, robotus. Tai bus ir paviršiniai, ir povandeniniai aparatai.“

O Karo pramonės komisija prie Rusijos vyriausybės planuoja statyti naujus lėktuvnešius. Dabar rusai turi tik vieną šios klasės laivą – lėktuvus gabenti galintį sunkųjį kreiserį „Admiral Kuznecov“, kuris į vandenį buvo nuleistas 1991-aisiais.

Bet „Admiral Kuznecov“ nesiseka: jį nuolat ištinka rimtos avarijos ir laivas dažniau remontuojamas, nei būna rikiuotėje. Ekspertai seniai kalba, kad šis kreiseris morališkai paseno.

Vienas naujas Rusijos lėktuvnešis, kurio vandens talpa sieks 70–80 tūkst. tonų, biudžetui gali atsieiti apie pusę milijardo rublių (57 mlrd. eurų).

Pastatyti šį monstrą užtruks dešimtmetį, o iš viso Rusijos karinis laivynas, Karo pramonės komisijos nario Vladimiro Pospelovo teigimu, privalo turėti ne mažiau kaip tris lėktuvnešius.

Pasirodė pranešimų, kad rusų konstruktoriai sukūrė kelis lėktuvnešių projektus. Bet neišspręsta esminė problema: šalyje nėra nė vienos laivų statyklos, turinčios įrangos ir pajėgumų tokiems milžinams konstruoti.

Ateityje tai numatoma daryti laivų statybos komplekse „Zvezda“ Tolimuosiuose Rytuose, bet ši gamykla dar tik statoma.

Pirks tankus

Ginkluotojų pajėgų pertvarkymą pradeda Lenkija: nuspręsta įsigyti 250 amerikietiškų tankų „M1A2 Abrams“.

Lenkija taps pirmąja valstybe Europoje, pradėjusia eksploatuoti šią amerikietišką techniką. Iki šiol lenkų pajėgose buvo sovietiniai tankai T-72, lenkiška jų versija PT-91 ir vokiški „Leopard 2“.

Visas „M1A2 Abrams“ įsigijimo projektas, įskaitant mokymus ir pagalbinę techniką, lenkams atsieis apie 5 mlrd. eurų. Tikimasi apginkluoti keturis tankų batalionus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.