Talibai skelbia užėmę Afganistano Kandaharo miestą, Herato policijos būstinę Kabulas siūlo Talibanui valdžios pasidalijimą mainais į smurto nutraukimą

Talibano kovotojai ketvirtadienį paskelbė užėmę antrą didžiausią Afganistano miestą Kandaharą – pietinės Kandaharo provincijos centrą.

 Talibano pajėgos vis labiau artėja prie Afganistano sostinės.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Talibano pajėgos vis labiau artėja prie Afganistano sostinės.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2021, 12:17 PM, atnaujinta Aug 12, 2021, 6:01 PM

„Kandaharas pilnai kontroliuojamas“, – per „Twitter“ parašė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Talibai socialiniuose tinkluose dalijosi vaizdo įrašais, kuriuose kovotojai matomi centrinėse Kandaharo gatvėse.

Z. Mujahido tvirtinimu, pareigas eiti pradėjo talibų paskirtas gubernatorius.

Tuo metu naujienų agentūros AFP žurnalistas iš įvykio vietos pranešė, kad kovotojai užėmė pagrindinę policijos būstinę trečiame pagal dydį Herato mieste. Jo teigimu, talibai nesusidūrė su jokiu pasipriešinimu.

Talibano atstovas tviteryje parašė, kad „priešas pabėgo... Dešimtys karinių transporto priemonių, ginklų ir amunicijos pateko į mudžahidų rankas“.

Afganistano vyriausybė šių pareiškimų kol kas nekomentavo. Jei informacija apie Kandaharo užėmimą pasitvirtins, tai bus jau 12-as iš 34 provincijų centrų, kurių kontrolę perėmė Talibanas.

Anksčiau ketvirtadienį talibai paskelbė užėmę Afganistano pietryčiuose esančios Gazni provincijos administracinio centro – Gazni miesto – pagrindinius rajonus.

Kautynės Afganistane drastiškai suintensyvėjo nuo gegužės, kai JAV vadovaujama karinė koalicija pradėjo galutinį savo pajėgų išvedimo etapą. Paskutinieji užsienio kariai turėtų būti išvesti iki šio mėnesio pabaigos.

Talibano pajėgos vis labiau artėja prie Afganistano sostinės: užėmė strategiškai svarbų miestą

Talibanas užėmė strategiškai svarbų Afganistano miestą Gazni, esantį tik už 150 km nuo Kabulo, ketvirtadienį pranešė kovotojai ir vienas aukšto rango įstatymų leidėjas.

Šis miestas tapo jau dešimta Afganistano provincijos sostine, perėjusia į talibų rankas per pastarąją savaitę. Gazni yra palei svarbią automagistralę Kabulas–Kandaharas, jungiančią sostinę ir pietų regioną, kuriame yra daugelis kovotojų tvirtovių.

„Talibanas perėmė kontrolę pagrindinėse miesto vietose – gubernatoriaus biure, policijos būstinėje ir kalėjime“, – naujienų agentūrai sakė Gazni provincijos tarybos narys Nasiras Ahmadas Faqiri.

Jis pridūrė, kad dalyje miesto susirėmimai tęsiasi, bet didžioji Gazni dalis jau užimta kovotojų.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame Talibano atstovo pranešime taip pat patvirtinama, kad miestas iš esmės jau užimtas.

Kautynės Afganistane drastiškai suintensyvėjo nuo gegužės, kai JAV vadovaujama karinė koalicija pradėjo galutinį savo pajėgų išvedimo etapą. Paskutinieji užsienio kariai turėtų būti išvesti iki šio mėnesio pabaigos.

Praradus Gazni tikriausiai dar labiau padidės krūvis jau dabar persitempusioms Afganistano karinėms oro pajėgoms, besistengiančioms remti išsklaidytų saugumo pajėgų operacijas, kai jų aprūpinimas antžeminiais keliais vis dažniau blokuojamas.

Per trumpesnį nei savaitės laikotarpį kovotojai užėmė 10 provincijų administracinius centrus ir dabar yra apsupę šiaurės regiono, turinčio pagrindinės Talibano priešininkų tvirtovės reputaciją, pagrindinį miestą Mazari Šarifą.

Taip pat tęsiasi kautynės dėl Kandaharo ir Laškar Ga miestų pietiniame regione, kuriame Talibanas yra daugiausiai palaikomas vietos gyventojų, ir vakariniame Herato mieste.

Vėlai trečiadienį Talibanas paskelbė užėmęs gerai įtvirtintą Kandaharo kalėjimą. Pranešime sakoma, kad šis kompleksas buvo „visiškai atkovotas po ilgos apsiausties“ ir kad „šimtai kalinių buvo paleisti ir perkelti į saugią vietą“.

Talibanas dažnai atakuoja kalėjimus, kad išvaduotų kalinamus kovotojus ir sustiprintų savo pajėgas.

Kalėjimo praradimas yra dar vienas grėsmingas ženklas antrajam pagal dydį šalies miestui, kurį Talibanas yra apsupęs jau kelias savaites.

Kandaharas anksčiau buvo talibų tvirtovė, tad jo užėmimas kovotojams taptų itin svarbia taktine ir psichologine pergale.

Kabulas siūlo Talibanui valdžios pasidalijimą mainais į smurto nutraukimą

Afganistano vyriausybės derybininkai Katare pasiūlė Talibanui susitarimą dėl valdžios pasidalijimo mainais į kovos veiksmų nutraukimą šalyje, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP pranešė deryboms artimas šaltinis.

„Taip, vyriausybė pateikė pasiūlymą [derybose] tarpininkaujančiam Katarui. Pasiūlymas numato valdžios pasidalijimą su Talibanu mainais į smurto nutraukimą šalyje“, – sakė šaltinis.

Šiaurės valstybės siūlys prieglobstį darbuotojams afganams

Maždaug 45 afganams, Danijos įdarbintiems karo draskomame Afganistane, iš jo traukiantis tarptautinėms pajėgoms bus pasiūlytas laikinas prieglobstis, o kitos Šiaurės valstybės pažadėjo imtis analogiškų veiksmų.

„Turime bendrą atsakomybę padėti tiems afganams, kuriems dabar gresia pavojus dėl jų ryšių su Danijos misija Afganistane ir jų indėlio į ją“, – rašoma vėlai trečiadienį paskelbtame danų užsienio reikalų ministerijos pareiškime, priduriant, jog saugumo padėtis toje šalyje yra „rimta“.

Afganams, dirbusiems danų ginkluotosioms pajėgoms ar ambasadai, bus siūloma evakuacija į Daniją bei leidimas ten gyventi dvejus metus, pažymėjo ministerija.

Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto savo ruožtu pareiškė, kad vyriausybė svarsto būdus, kaip evakuoti „bent dešimtis“ afganų, dirbusių šiai Šiaurės valstybei, antrindamas panašų pažadą davusiai Švedijai.

Tarptautinės koalicijos pajėgos kitą mėnesį turėtų galutinai pasitraukti iš Afganistano, kur intensyvėja smurtas Talibanui atkovojant iš vyriausybės vis daugiau miestų.

Praėjusį mėnesį buvo evakuota pirmoji JAV įdarbintų afganų grupė, o Vokietija ir Jungtinė Karalystė irgi pradėjo perkelti savo vietinius darbuotojus.

Manoma, kad talibai nužudė šimtus užsienio pajėgoms dirbusių afganų ir jų šeimos narių.

Danija ir dar kelios Europos Sąjungos šalys praėjusią savaitę paragino Europos Komisiją leisti ir toliau deportuoti afganus, kurių prašymai suteikti prieglobstį buvo atmesti, nors Kabulas paragino sustabdyti repatriaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.