Dėl prieštaringai vertinamo įstatymo pakeitimo Lenkijoje kilo demonstracijos 93 miestuose: Seimo nariai palydėti žodžiu „gėda“

Antradienį Vilniuje vykstant riaušėms prie Seimo, lenkai į demonstracijas rinkosi net 80 miestų. Varšuvoje demonstracija prie Seimo prasitęsė trečiadienio naktį, ir dėl padidėjusio protestuotojų agresyvumo, policija kai kuriuos seimo narius gavo lydėti namo.

 Į mitingus rinkosi žmonės, protestuojantys prieš valdžios siekį priimant Spaudos įstatymo pakeitimus uždaryti pačią populiariausią šalies televiziją „TVN“.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Į mitingus rinkosi žmonės, protestuojantys prieš valdžios siekį priimant Spaudos įstatymo pakeitimus uždaryti pačią populiariausią šalies televiziją „TVN“.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Į mitingus rinkosi žmonės, protestuojantys prieš valdžios siekį priimant Spaudos įstatymo pakeitimus uždaryti pačią populiariausią šalies televiziją „TVN“.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Į mitingus rinkosi žmonės, protestuojantys prieš valdžios siekį priimant Spaudos įstatymo pakeitimus uždaryti pačią populiariausią šalies televiziją „TVN“.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Aug 13, 2021, 9:20 AM, atnaujinta Aug 13, 2021, 9:22 AM

Nors Lenkijoje skiepijimosi nuo COVID-19 priešininkai irgi rengia gausias protesto akcijas, antradienio ir trečiadienio demonstracijos vyko visai dėl kitų priežasčių.

Į mitingus rinkosi žmonės, protestuojantys prieš valdžios siekį priimant Spaudos įstatymo pakeitimus uždaryti pačią populiariausią šalies televiziją „TVN“.

JAV koncerno „Discovery“ valdoma „TVN“ yra pati objektyviausia ir labiausiai žiūrovų mėgstama. Dėl šios priežasties ji tapo rakštimi šalį šeštus metus valdančiai bei demokratiją ėmusiai riboti „Teisės ir teisingumo“ partijai (TTP).

Prieš šešis metus Seimo rinkimus laimėjusi TTP perėmė ne tik teisėsaugos, prokuratūros ir teismų kontrolę, bet ir uzurpavo valstybinę žiniasklaidą. Valstybinė televizija „TVP“ tapo propagandiniu ruporu, giriančiu valdančiuosius ir plūstančiu opoziciją.

Autoritariškas TTP lyderis, 72 metų Jaroslawas Kaczynskis prasitarė siekiantis šalį valdyti mažiausiai dvidešimt metų. Užsitęsusi COVID-19 pandemija bei korupciniai skandalai sumažino valdančiųjų populiarumą, ir, bijodama pralaimėti kitus Seimo rinkimus, TTP nusprendė užtildyti kritišką žiniasklaidą.

Prieš penkis mėnesius valstybinis naftos koncernas „Orlenas“ perpirko iš Vokietijos verslininkų spaudos koncerną „Polska Press“, valdžiusį virš šimto regioninių laikraščių. Minėtų laikraščių bei perpirktų interneto tinklapių vadovais buvo paskirti TTP šalininkai, ir provincijos spaudoje įsivyravo valdantiesiems palanki informacija.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, J.Kaczynskis po privačių susitikimų su autoritariniu Vengrijos vadovu Viktoru Orbanu jau prieš keletą metų nusprendė pasinaudoti pastarojo patirtimi susidorojant su nepalankia žiniasklaida.

Vengrijoje opoziciją remiančiai žiniasklaidai buvo padidinti mokesčiai ir nutrauktas valstybinis finansavimas, todėl ji arba užsidarė, arba ją perpirko V.Orbano šalininkai.

Lenkijos vyriausybė su „TVN“ susidoroti nusprendė priimdama Spaudos įstatymo pakeitimą, nurodantį, jog televizijos bei radijo stočių savininkais gali būti tik Europos ekonominės erdvės valstybėse veikiančios įmonės. „TVN“ akcijų paketą „Discovery“ įsigijo prieš šešis metus per savo filialą, veikiantį Olandijoje.

Kadangi „Discovery“ pagrindinė būstinė yra JAV, planuojamas Lenkijos įstatymas privers „TVN“ savininkus parduoti akcijas arba įmonė neteks licenzijos ir privalės užsidaryti.

„Newsweek“ spėja, jog susidorojusi su „TVN“ Lenkijos valdžia po to sieks perimti internetinių tinklapių kontrolę, kad galėtų maksimaliai padidinti savo propagandą.

Trečiadienį Lenkijos Seimas 228 balsais prieš 216 nubalsavo už pakeitimus. Dabar juos svarstys Senatas. Nors Senate dominuoja opozicijos atstovai, net jam atmetus pakeitimus, Seimas turi teisę šiuos pakartotinai patvirtinti.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl Lenkijos Seimo priimto spaudos įstatymo pakeitimo. Anot A.Blinkeno, tokie pakeitimai „prieštarauja principams ir vertybėms, kuriomis yra grįstos šiuolaikiškos ir demokratinės valstybės“.

Anot dienraščio „Rzeczpospolita“, JAV pareigūnai diplomatiniais kanalais įspėjo Varšuvą neriboti „TVN“ veiklos, nes tai pakenks šalių tarpusavio santykiams. JAV esą pagrasė net atšaukti dalį savo karių iš Lenkijos.

„Gazeta Wyborcza“ teigimu, TTP lyderis J.Kaczynskis yra įsitikinęs, jog Lenkija dėl vykdomų demokratijos suvaržymų nebus išmesta nei iš NATO, nei iš ES, nes yra didžiausia ir svarbiausia Vakarų koalicijos jėga šioje Rytų Europos dalyje, pasienyje su Rusija.

Todėl J.Kaczynskis esą nusprendė drąsiai siekti savo tikslo – suvaržyti opoziciją ir užsitikrinti ilgametį savos partijos valdymą.

93 miestuose antradienį vykusiose demonstracijose buvo skanduojami šūkiai „Laisva spauda – demokratijos pagrindas“, „TVP meluoja“, „Nenorime grįžti į vienpartinės cenzūros laikus“, „TVN“ uždarymui – NE“.

Trečiadienio naktį už įstatymo priėmimą balsavę seimo nariai buvo palydimi šauksmais „Gėda“, „Išdavikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.